Sökte vindar på Hjorten

Skinande sol, och en blank is. Det enda som saknades för en perfekt dag för isjakt var vindar.

Du lär dig att köra en isjakt på en halvtimme, men att bli riktigt bra, det tar tid. Det säger Stig Pettersson från Loftahammars Segelsällskap.
Foto: Ellen Nielsen Kindstrand
Laddar...

Under helgen har Segelsällskapet transporterat sex jakter till Hjorten. På hemmaplan i Loftahammar saknar man is för närvarande. Då var sjön i Västervik lämplig av flera orsaker. Bra is, lagom stor och inte minst väl synlig. Många förbipasserande bilister blev nog nyfikna på vad det var för sport som utövades.

Den som var intresserad kunde få en provtur tillsammans med entusiasterna.

Vi får en kort genomgång av de tre olika typerna av isjakter. Från den lilla jollen till den specialbyggda, tvåsitsiga isjakten som är tänkt för undervisning. Jakten är konstruerad i Loftahammar och byggd av Marströms i Västervik. Utförandet i kolfiber gör den unik i Sverige.

Förutom isjakt krävs två tillbehör: isdobbar, av säkerhetsskäl och skor med broddar eller dubbar.

De dubbade skorna kommer till pass om vindarna inte skulle vara starka, då får man springa igång isjakten och bygga upp en fartvind.

– Är det bara tre sekundmeter så går de igång av sig själva. Det är idealiska förhållanden för nybörjare, säger Stig Pettersson.

Han och John Bergman talar om tjustningen med sporten. Förra helgen var man uppe i Gryts skärgård. Där kom de upp i hastigheter på 80 kilometer i timmen.

– Man ligger raklång i isjakten, bara någon decimeter över isen. Du styr genom att röra på rorkulten med knäna, berättar de.

För den som är nyfiken kommer gänget att finns ute på Hjorten även under söndagen. Förhoppningsvis i sällskap med några friska vindar.

LÄS MER I MÅNDAGSTIDNINGEN