Tanken var att inte ta del av det svenska nyhetsflödet under semestern. Men det var svårt att inte tjuvkika i mobilen när hela #metoo-lavinen rullade igång med mediaprofiler, programledare och komiker som tog timeout på löpande band och for iväg till varmare breddgrader.

Samtidigt visade sig fenomenet dickpics vara förfärande utbrett.

Om någon läsare fortfarande svävar i ovisshet: En dickpic är en bild på en erigerad penis som snoppägaren kablar ut för att visa sitt intresse eller sin avsky för någon eller något. Inte till alla, men till utvalda mottagare.

Men det har vi ju också lärt oss, att inget kan längre betraktas som privat. Det som börjar som ett litet intet ont anande sms kan snart generera flera uppslag i en kvällstidning nära dig.

Många flickor och kvinnor har vittnat om att de fått så kallade dickpics skickade till sig. Ofta via meddelandeprogrammet Snapchat där de sedan snabbt raderas per automatik.

Bland annat ska Gunilla Axén, som tidigare arbetade på Svenska Fotbollförbundet, ha mottagit dickpics från framstående svenska landslagsspelare.

– Det hände tre gånger. Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män som har familjer. Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” – och så en penisbild.

Ser ni scenen för ert inre?

Ute kvittrar fåglarna i ljum vårvind, i soffan spinner katten, tidningen är intagen och kaffet rykande hett. En ny dag gryr. Full av möjligheter.

Då plingar det till bredvid dig och en erigerad penis fyller mobilens display. Inte nog med det, den önskar dig dessutom god morgon.

Ja, nog skulle man vakna till av en sådan hälsning i arla morgonstund alltid. Om den bidrar till att göra morgonen extra god är mer tveksamt.

Vad just denna typ av penisplåtande män tror sig uppnå lämnar jag där hän. Men jag vågar påstå att extremt få kvinnor blir till sig i trasorna av dylika morgonhälsningar.

Jag vill istället uppmana alla kvinnor att börja fotografera de egna brösten och skicka iväg bilderna. Inte till grannar och arbetskamrater och inte med någon käck hälsning, men för analys av proffs.

Trots att var nionde kvinna drabbas av bröstcancer, trots att det är gratis och trots att man får en påminnelse via sms är det omkring 20 procent av Sveriges kvinnor som struntar i mammografin.

Jag känner en handfull kvinnor som drabbats av bröstcancer, den cancerform som dödar flest kvinnor varje år.

Det har gått bra för dem alla, tack vare att cancern upptäcktes tidigt och gick att bota.

Dödligheten kan minskas med upp till 50 procent genom tidig upptäckt. Ändå struntar nästan en femtedel i att röntga sina bröst.

Risken att vi anklagas för sexuella trakasserier, om våra titpics kommer på avvägar, får betraktas som försumbar.

Mammografibilder är bra på många sätt, men särskilt sensuella kan man inte beskylla dem för att vara.

Och till dem som fått för sig att proceduren är smärtsam: Trams. Det klämmer till och är över på några sekunder. Klarar man inte det klarar man inte mycket här i världen.