Logga in
Logga ut

Akko Karlsson

Akko Karlsson (MP)

Akko Karlsson, Miljöpartist och landsbygdsbo i Lofta med hjärta för livet på landet och landsbygdsfrågor gröna näringar, jakt och vattenfrågor och energi. Är passionerad trädgårdsodlare som även har lite bin och höns, gillar huspyssel och snickrar en hel del när jag inte är ute i skog och mark. Ledord- funktionalitet- livet måste funka i vardagen. Solceller och bergvärme funkar för mej, kör naturligtvis bil som landsbygdsbo, en elladdhybrid som tankas mest hemmavid. Är första namn på Miljöpatiets kommunlista i valet 2018. Jobbar på Västerviks Bostadsbolag och Teater & Konferens verksamheten här - Kultur berikar ! Har den här mandatperioden uppdrag som vice ordförande i Regionförbundet Kalmar län med ansvar Miljö och Östersjöfrågor, Nationellt i Södra Vattendelegationen och i Södra Östersjöprogrammet . Landstingsfiullmäktige samt på hemmaplan 1e vice ordf. i Miljö- och Byggnadsnämnden samt styrelsen för Västerviks Miljö och Energi.

Söndagsledig

Lofta Trädgårdsbestyr

dag blev det både nädvändig och välkommen fridag både från jobb och politik. 

En heldag i trädgården, med första prioritet att vintra in bina för detta märkliga år. 

Torkan och värmen har ju gjort att alla drsgväxter för bina inte hade en chans att blomstra, nödfodra bin i juli är ju ingen hitt..  Det märkliga nu är att nästan 100mm regn fallit och både vitklöver och oreganon har börjat blomma, till binas förtjusning. 

Hur eller hur blev kuporna städade och nu är mina fem samhällen nere på en låda och får dra ner foderlagen för att hålla sig allerta hela vintern. 

Städat blev det även i köket för att koka sockerlag har en tendens att sätta spår i omgivningen. 

Äpplena ska bli fin fin jouce  musteriet (Vråka) öppnar 1september så hoppas de håller i denna veckan också. Fåglarna mumsar i sig sommaräpplena redan nu hmm

Det är bästa tiden att beskära buskar och träd  Det är rena slagfältet när syrenhäckar och körsbärsträden får sig en omgång.. Drar ris och behöver nte gå på gym denna veckan heller. 

Nu ser vi fram till måndagen, på tal om vimken fantastisk måne i kväll :) 

 

 

Brunare Sverige- déja´vu

NU

Go förmiddag, tid för eftertanke och reflektion

Tacksam att Miljöpartiet är kvar i Riksdagen vi är en klimat - och miljögarant över tid.

Tacksam att vi fått behålla två mandat i Kommunfullmäktige - vi skall förvalta dem väl, synas mer,höras mer och bli tydligare i vår kompass för ett hållbart samhällsbygge i lokalpolitiken.

Chockad att vi åkt ur Landsting- regionfullmäktige även om jag inte deltog på listorna där i år, sorgesamt då vi genomfört en fantastiskt omställningsresa där med miljö och klimatfrågor under dessa 12 år .  ( tack ni som ändå röstade grönt)

Helt övertygad att eftervalsanalyserna kommer visa ett mönster , som kommer visa på både genus och åldersstrukturer bland väljarkåren, och det tror jag vi får orsak att återkomma till. 

Noterar att ca 79 000röster är ogiltighetsförklarande, röstningskurs nästa tänker jag. och min bestämnda uppfattning kvarstår - man kan ALDRIG bygga ett samhälle baserat på religion eller hat/ främlingsfientlighet vare sig mellan människor , kön eller härkomst. Den agenda som folket nu ökar mandate för, kring fria kulturpolitiken, journalistiken och kvinnors rättigheter, sambeskattning och aborträtt är ett fruktansvärt bakslag på ett modernt samhälle år 2018...

Har ni förstått ? Vet ni hur det började där och då i Tyskland 1930 ???? Jag är djupt illa berörd över historielösheten, men så stolt att tillhöra ett parti som bildades ur freds och miljörörelsen för att rädda planeten. Fundera en stund på vilken drivkraft som startade de partier som nu finns i folkvalda församlingar .

Nå väl - Trots ett betydligt brunare Sverige, konstaterar jag att fortfarande vill mer än 80 % av folket något annat. Det som bekymrar mig är att man inte tar Klimat & Miljöfrågan på tillräckligt allvar och inte ser de politiska agendornas konsekvenser , vare sig religion eller haträdslor bygger trygga samhällen ..


Det blir ingen business på en död planet. Men men bara att bryta ihop och gå vidare- Tack för de gröna rösterna som trots allt kom och låt oss nu kavla upp ärmarna och jobba på för att klimatanpassa och ställa om - den här planeten förtjänar så mycket omsorg både lokalt och globalt. 

Jag är så taggad för att jobba kommunpolitiskt den här mandatperioden pepp pepp för människor, djur, natur och miljö tillsammans kan vi ställa om och utveckla Västervik som föregångare på blågröna näringar ( Havs och vatten, luft och jordbruk/ skogsbruk - Bioenergi) .

Ps - det är försent att ge upp liksom, vi har en planet att ta hand om och klimatförändringar att bromsa upp...

Till sist  Kram / Love and light - vi behöver mer kärlek och solidaritet i den här världen 

#Klimatval2018

 

#Klimatval2018

 

Klimatfrågan är väljarnas viktigaste fråga -  många oroas av konsekvenserna av klimatförändringaras konsekvenser ..

Vattenbrist, extrem värme och extremväder rullar in med allt större kraft och regelbundenhet...

Klimatet kan inte vänta - det behövs omställning NU !

 

Miljöpartiet är bäst på Klimat och Miljöfrågor när det gäller 

- Med Miljöpartiet i regering har vi fått Ledartröjan på, för att Sverige skall vara Fossilfritt till 2045 !

-I Kalmar län har vi redan Fossilbränslefri Kollektivtrafik

-Nu pågår solrevoulution för egenproducerad solel på egna tak - här har vi i Västervik lyft bort bygglovsavgiften för privatpersoner som väljer att investera i solel.

- Världens första Klimatlag är på plats 

- Sverige har fått hela EU att minska sina klimatstörande utsläpp.

Miljöpartiet står upp mot populism- vi är en motkraft till främlingsfientlighet

Rösta grönt, då gör du störst klimatnytta i politiken och för barn och barnbarnen...

 

Jag och mina kompisar står till Ert förfogande för att Västervik skall ta på sig ledartröjan i klimatfrågan, vårt  viktiga vatten , renare Östersjö  och för nya gröna jobb på landsbygden för där sker tillväxt på riktigt - det som växer och det som gror !

 

Läs mer på : https://www.naturskyddsforeningen.se/klimat/svensk-klimatpolitik-spelar-roll

 

 

 

 

Hållbarhetsvecka

Kalmar Hållbarhetsveckan 2018 har dragit igång, ett samarbete via Kalmarsundskommissionen. Tema Östetsjöfrågor och klimat/miljö.

Miljöminister Karolina skog var dagens gäst och medverkade med stort engagemang på flera seminarier. Under eftermiddagen var det samtal på Kalmar museum med temat Östersjön och Sverker Thoren. Moderator var WWF. Angeläget tema och kan konstatera att gröna liberaler och Miljöpartiet har många gemensamma nämnare. Det är bra för breda blocköverskridande samarbeten behövs för att reda upp Östersjöns miljöstatus.  

Veckan fortsätter med Regionförbundets arbetsutskott som denna gång sammanträder hemma i Västervik, ska sitta ordförande och får bla förbeteda "likviditetsprocessen" inför omorganiseringen till Regionkommun 2019.

Med Bönder, företagare och ministrar

Lofta Ingen har väl missat krisläget för Svenska lantbruket och gröna näringar detta år med extrem torka och värme.

Det som växer och gror är tillväxt på riktigt, och nu är det under stark missväxt..

Mat uppstår inte , den odlas och förvaltas fram med stort engagemang och omsorg av våra bönder och trädgårdsodlare. 

Skördarna är hälften av normalt och betesmarkerna är nedtorkat. Krast innebär det att djur måste slaktas ut ,för det finns inte foder för att föda alla under vintern, och det är kö på 4-6 månader till slakterierna.  Lantbrukare och djurägare måste dessutom köpa foder till  betydligt högre pris än normalt, därmed ryker likviditeten och många står på randen att kasta in handduken dvs konkurs.. 

Miljöpartiet har målet att säkra landets försörjningsgrad till 80% - idag har vi knappa 30% och det importeras  mängder av"fulkött" - dvs kött med antibiotika och ej den etiska djurhållning som vi kräver av våra djurägare.

För mig är det en självklahet att det offentliga skall handla upp enligt rådande lagar och regler som därmed plikatar att köpa svenskt. 2013 handlades upp livsmedel för 10miljarder inom det offentliga, det motsvarar ca 4% så visst spelar det roll att vi handlar svenskt.  Jag konstaterar stolt att i vår kommun handlar vi upp 95% Svenkt kött enligt de ramavtal som råder- och vi kommer temporärt öka köttandelen på menyerna inom skola / omsorg för att hjälpa till i detta krisläge. 

Några lyfter på ögonbrynen, för Miljöpartiets hållning är ju minskad köttkonsumtion för klimatets skull- samtidigt är betande djur en förutsättning för biologisk mångfald och vårt vackra kulturlandskap som vi känner det. I krislägen hjälps vi åt och då lägger vi partipolitiken åt sidan helt enkelt.

I detta läge bjöd LRF in till "Bonna lunch" och det sammanföll med Ministerbesök av Per Bolund (MP) Konsument - och Finansmarknads minister  som raskt la om programmet för att lyssna in läget och behoven för våra viktiga "gröna näringar".

Två tydliga inspel  från branschen:

1-Jordbruksverkets EU-utbetalningar måste rulla , nu släpar de men 2-3 år

2- Det offentliga måste handla upp enligt sina egna djurhållningskrav 

Per fick applåder när han meddelade att  Ursprungsmärkning av kött även i offentliga + restauranger blir nytt lagkrav - då branschen inte levererat detta på frivillig basis.

Under morgontimmarna hade vi dessutom hunnit med att besöka Fredrik på Häckenstad gård, tillsammans med Dennis Wistrand berättade de om gårdens omställning till Ekolantbruk och klimatanpassning. Tror att Fredrik blivit lite av en filmkändis efter detta  se länk: Nu- miljöpartiet

Från producent till konsument- efter lantbruksbesök och krismöte for vi till Erik med familj på Almviks kaffé , där vi fick berikande samtal om utmaningar för småskalig livsmedelsförädling och testade självklart fantastiskt goda hemgjorda glassar med unika ( och goda) smaker ! Kommer skriva mer om besöken vi sedan gjorde i Västervik och bla Busfrö.

 

Häckenstad gård

 

 

Almviks Kaffé

 

 

Glass

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Namn: Akko Karlsson
Bor: Lofta
Intressen: Trädgården
  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Politikerbloggar