• onsdag 22 oktober 2014
Rutinerad skicklig? Lagkaptenen bloggar Lagkaptenen bloggar
Vädersponsor:

Maria Borgström

Maria Borgströms blogg

Medlem i Fi och ersättare nr 3 till Soraya Post, Feministiskt initiativs parlamentariker i EU. Bloggar som debattör. Twitter:@MariaBorgstrom Mail:maria.borgstrom@feministisktinitiativ.se

Börja sluta

Många tänker att jämställdhet ska uppnås genom att kvinnorna ändrar på sig. Kvinnor ska blir bättre på att löneförhandla, bättre på att välja välbetalda jobb och bättre på att säga ifrån. Det är ofta kvinnor som utsatts för sexuellt våld får höra att de ska tänka på sitt utseende och beteende. Att de inte ska ha för lite kläder på sig eller gå på fel sätt, säga fel saker. Men feminism handlar istället om att männen också måste ändra sig och bli mer som kvinnor. Att de tar ett steg tillbaka och låter kvinnorna komma fram. Så istället för att kvinnorna ska ändra sig för att slippa bli våldtagna så säger feministerna: -sluta våldta!

Eldar på debatt -inte flaggan

     Kejsaren är naken och vi har nationalkonservativa i båda våra parlament. Men inte nog med det. För dessutom är det Nationaldag idag. Somliga säger Nacho-naldag istället, men det sidospåret kan jag tyvärr inte följa upp eftersom jag är helt oinsatt i bakgrunden till uttrycket. Plus att det står Nationaldag i kalendern, så för att inte röra till detta för mycket så håller vi oss till rådande terminologi. När jag var liten hette det Svenska flaggans dag. Kanske kommer Nationaldagen att döpas om till Nacho-naldag eller Svenska flaggans dag någon gång i framtiden. Ni kommer snart förstå varför jag garderar mig med dessa uttryck och påminner om att ingendera är för all framtid beständigt. Att Kejsaren är naken betyder för er som inte vet att en uppenbar sanning har blottlagts, men att så många människor fortfarande inte har tagit in denna information att den ”gamla” sanningen lever kvar i gruppens gemensamma medvetande. Så fort någon säger att Kejsaren är naken så kommer gruppen till insikt. För den som tycker att jag förklarar uruselt och vill höra mer så går det bra att höra hela historien här. Det är en klassiker av H.C. Andersen med titeln ”Kejsarens nya kläder” (länken gäller tom 12 sept 2014, därefter får ni söka själva).

      Under den senaste veckan har jag vid upprepade tillfällen (jag vet inte exakt hur många, men det är massor) blivit uppmanad att gå i landsflykt. Det eller att gå i fängelse utan att passera gå, d.v.s. utan att inkassera några 4 000 :-, vilket i och för sig inte är något som någon behöver oroa sig för. Detta är nämligen en feministisk politikerblogg och allt arbete sker på ideell och obetald basis. Ändå finns det de som under veckan kallat mig för ”jävla feministhora”. Något som tyvärr gjorde mig lite glad då det var första gången någon kallat mig så. Jämte ”jävla feministfitta” är nog ”jävla feministhora” det vanligaste hatuttrycket mot oss feminister. Där av glädjen, för efter fem års hårt slit insåg jag mig inkluderad i den riktiga ”feministklubben” på något sätt. Men det är samtidigt tråkigt, för det är ytterligare ett bevis på att feminismen fortfarande behövs. I alla fall vill jag förklara varför det inte finns några ”jävla feministhoror”. För horor jämställs med prostituerade som ägnar sig åt prostitution. Definitionen på prostitution är att ”erbjuda sexuella tjänster mot betalning” och då kan tjänsten vara av varierad art, betalningen kan ske i antingen pengar, vara eller byte av tjänst. Det är onödigt att kalla mig hora eller prostituerad. Vi feminister tillhandahåller en gång för alla inga sexuella tjänster. Samtidigt är det ett extremt dumt skällsord eftersom prostitution är lagligt i Sverige. Det är att betala för sexuella tjänster som är olagligt. Allt detta kan verka onödigt att förklara. Men återigen vill jag inflika att ni snart förstår varför detta resonemang kring definitioner är grundläggande för fortsättningen.

     Vad har hänt tänker ni så det ska jag berätta nu. För en vecka sedan ändrade jag min profilbild på ett vanligt socialt nätforum. Jag ändrade till en version av det gamla klassiska verket av Carl-Johan De Geer från 1967, som ingick i utställningen ”Våga vägra vapen”. Alstret heter ”Skända flaggan” men istället för könsordet på originalet så valde jag en variant med ett annat ord för exkrement på. Dels för att jag inte vill kränka något kön eller någon kroppsdel hos någon och dels för att jag inte tycker att något kön kan användas för skändning av en flagga. Vad nu tänker ni igen. Har feministerna fått för sig att elda något nu igen? Svar: -nej! Ingenting annat än att elda på debatten. Inga klotgrillar och inga brinnande flaggor på kol. Detta är upprinnelsen till uppståndelsen senaste veckan och anledningen till varför jag är uppmanad att drivas i landsflykt. Den som vill kan lyssna på förklaringen från radio P3 i Torehammars Supervalår om kränkta symboler istället. Det är jag, lovar. Bara under täck(efter)namn tydligen. För er andra så fortsätter jag förklaringen nedan. 

Sveriges nationaldag firas (här kommer förklaring till vikten av definitioner): 

 1. därför att de flesta andra länder har en nationaldag och Sverige vill inte vara sämre

 2. den 6 juni 1809 signerade hertig Karl (den blivande Karl XIII) den nya regeringsformen, som en förutsättning för att han skulle kunna tillträda som kung. Regeringsformen trädde inte i kraft förrän de fyra ständerna i riksdagen hade godkänt den och det dröjde ytterligare ett tjugotal dagar innan ett hårt pressat bondestånd gav med sig och accepterade nyordningen

3. därför att vi sedan 2004 har den som helgdag i kalendern

 

Så eftersom vi nu har en nationaldag och en helgdag den 6 juni som firas till regeringsformens ära är det viktigt att komma ihåg regeringsformen, grundlagen som vi säger oss fira. Återigen vill jag påminna om definitioneras roll i texten. Vi ska vara glada att den finns för oss att falla tillbaka på och många människor kämpar för att få detta/ kunna upprätthålla detta.

       1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket

       2 § Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet

 

     Men vad vi ser nu är att Sverige har Nationalkonservativa representanter i både Riksdagen och som representanter i EU-parlamentet. Deras politik utgår inte från varken regeringsformens första eller andra paragraf. Den första faller därför att de vill begränsa människors rätt att uttrycka sig. Den offentliga makten kan inte utgå från folket om inte folket får tala, skapa, sjunga, dansa och röra sig fritt. Det är inte heller i enlighet med paragraf två att utifrån etnicitet dela in människor i olika grupper. Exempel på önskan om att begränsa konstutövning finns att läsa i tidningsartikel här. Samt önskan om att dela in barn- och skolgrupper efter etnicitet finns att läsa här.

     Dessutom har det skrivits lite artiklar om uppståndelsen. Som t.ex. i SvD om att SD-man arg på 47 år gammalt verk. Samt konstnären De Geers svar. Liksom att det förekommit diverse spridda varianter av min handling att byta profilbild. En grupp som kallar sig "Granska Feministiskt initiativ" har valt att fejka ett inlägg från mig och skriva på inkorrekt engelska i mitt namn och några har funnit ett gammalt tweet från förra året och använt det som om det vore årets. Detta har ytterligare gjort situationen förvirrad för många.  

     Konst och kultur är en viktig grundbult i samhället. Det har varit debatter kring tårtor som symboliserar afrikanska kvinnor som blir könsstympade av Sveriges kulturminister. Vi har haft diskussioner kring låttexter som ifrågasatt politiker. Det har varit sången om tjejen som blir slagen om och om igen i "Dunka mig gul och blå" som inte fick spelas, men "Svarta liljor och vita duvor" får spelas. Kulturen är en enorm hjälp för oss att bearbeta vad som händer i livet. Både för den som själv utövar kultur, men även de som konsumerar den. Så det är ju i och för sig roligt att allt detta fick spridning i och för sig. Men grundbudskapet att ifrågasätta nationalismen har försvunnit. Det var därför jag ville vara noga med Nationaldag/ Nacho-naldag/ Svenska flaggans dag. Små missförstånd från början kan på endast en vecka bli väldigt omfattande över internet. Så nu tror många att jag eldar svenska flaggor på fritiden. Men det gör jag alltså inte. Utan jag vill bara påminna om att Nationaldagen och svenska flaggan ska symbolisera att all offentlig makt i Sverige utgår från folket och att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. Jag känner att det är ett stort problem att problemet med nationalism inte får problematiseras. Frågan om jämställdhet kommer så långt ner på dagordningen att den inte ens existerar. Därför är det extra viktigt att vi vågar problematisera och att kulturen är fri att använda som redskap. Dessutom är det oerhört beklagligt att kulturarbetare inte kan känna sig fria att göra sina jobb utan att riskera uppmaningar om landsflykt.

       Mitt förslag är: Ut med rasisterna och in med feministerna så kan vi flagga på för allt vad tyget håller. Samt att jag kan vänta lite med att fundera över vilket annat land som skulle ta emot en asylsökande feminist på landsflykt. Å snart är det dessutom Midsommar, en annan svensk högtid. Skulle jag råka säga att jag tänker grilla småpotatis så kommer väl det att misstolkas så att det blir ramaskri i sociala media och media och hela landet igen.

 

 

Valresultat och P3 idag

      Ja, det gick ju bra för Fi i valet. Bättre än det någonsin gjort i ett EU-val. Soraya Post blev historisk genom att väljas in som första parlamentariker från ett feministiskt parti. I efterräkningen höjdes siffrorna för partiet till 5,49%. Jag fick 5406 kryss och tackar så mycket för det. Nu sitter jag som ersättare till Post i ersättningsgruppen med Margaret Gärding och Stina Svensson.

      I övrigt så har jag ägnat tiden efter den 25 maj till att göra några intervjuer och återgå till mitt arbete som Fysioterapeut på kommunen. Radiointervjun med Kalmarradion dagen efter valet kan lyssnas på här  och för den som råkar se bilden och undrar så är svaret -ja, jag var trött. 

     I VT kom jag på förstasidan:

     å jag ser så glad ut. 

      Tyvärr däremot, så hade rasisterna större framgångar och det är jag inte så glad över. Men citaten om "det symboliska att ett feministiskt parti tar sig in i parlamente samma dag som högerextremister, nationalsocialister, rasister fullkomligen väller in och judar blir avrättade på öppen gata i parlamentshuvudstaden Bryssel" kom inte med. Istället innehöll tidningen ytterligare en enorm jättebild på mig. Hmm, det kanske är lite social oaccepterat att unga kvinnor diskuterar politik fortfarande. Vi gör oss bäst som omslagsflickor och fotomodeller. Men, ja varför inte. Efter flera veckors tjänstledighet och kampanjarbete ter sig en karriär som fotomodell faktiskt ganska lockande. I jämförelse med en feministiskt valkampanj skulle fotomodellslivet vara rena rama matorgien.

     Å den som vill höra mig, Henrik Torehammar och Alice Petrén diskutera nationalism idag kan lyssna på P3 vid 13 eller strax efter.

Folkvald

     Fi behövs i politiken för att tillföra den saknade dimensionen. Jämställdhet, öppenhet och tolerans handlar om att samhället har ansvar för att alla människors lika värde respekteras, att politiska beslut är transparenta och vi ser varandras olikheter som möjligheter. Genom att partiet nu fått en enorm medlemstillströmning, antagligen över 15000 medlemmar på valdagen imorgon så bevisar det att många vill se just den dimensionen i politiken. Då kommer det inte spela så stor roll hur många mandat feministerna får i parlamentet. Det viktigaste är att många människor känner att det får vara nog nu. Nog på diskriminering av kvinnor i arbetslivet, nog av mäns våld mot kvinnor runtom i unionens medlemsländer, nog på rasism mot inflyttade och nog på kränkning av romers rättigheter.

    Att vara förtroendevald innebär just att ha människors förtroende. Något som Fi redan har fått – innan valet. När jag rest runt i Sverige under kampanjen (skriver detta på tåget till Linköping) så har jag mött så många nytillkomna medlemmar som direkt engagerat sig i kampanjarbetet. Många har betalat utskrifter av foldrar och vikt på kammaren sent om kvällen för att kunna dela ut dessa dagen efter. Det har målats rosa stolar med texten #taplats och Låt Feministerna #taplats på, med hänvisning till nya hemsidan www.taplats.nu. Under hela våren har det tagits stora och små feministiska initiativ för att sätta feministerna på plats i parlamenten. Något som blivit en folkrörelse snarare än traditionell politik. Under homepartyn har nya medlemsgrupper bildats eller så har diskussionsklubbar startat, vid sidan av att Fi får fler röster i valet förstås.

    Inom partiet känner jag en beslutsamhet, samma som jag känner själv. För inte en gång till, inte en enda gång till att rasisterna går före oss in i ett parlament. Nu är det ut med rasisterna och in med feministerna som gäller. Ur botten av våra hjärtan känner vi att det måste föras medmänsklig politik istället för att använda demokratin som språngbräda för att bryta ner den. Rasismen handlar om att använda lagar för att rättfärdiga starkare gruppers förtryck av svagare. Politik och offentlig förvaltning handlar om det motsatta, garanten för att samhället tar hand om alla invånare.

     Igår började en kvinna tala med mig på bussen. Vi förstod inte varandra så väl. Jag försökte förklara varför jag var ute och åkte och att det inte var arbete utan fritid fast med ännu mer jobb än vanligt. Så fick jag fram hemsidan med valprogrammet på arabiska. Då blev hon förundrad, hur kunde inte Sverige vara jämställt ännu? Var det inte bara hennes ursprungsland Palestina som hade problemen kvar? Så berättade jag att Fi har Amany El Gharib från Palestina på valsedeln. En feministisk aktivist som inte egentligen får stå med eftersom hon inte har uppehållstillstånd. Som ett bevis på att Fi tar allvarligt på sin egen politik – Fi vill att Amany ska vara valbar, därför står hon med på valsedeln. Något som jag tror gav Fi ytterligare 5 röster, i en buss mellan Växjö och Oskarshamn, och mig en ny vän i Växjö.

     Förtroende är att människor tror på en och det en säger. Fi har fått folks förtroende redan. Nu gäller det bara att på riktigt ta plats i parlamenten.    

Det skriva historia och det görs film

    På söndag kommer första på egna ben stående feministen in i EU-parlamentet. Då kommer historia att skrivas. Alla som är med och röstar rosa är med och skriver historia. Något som även kommer att dokumenteras i foton och filmer. Men redan nu kan ni ser filmen om Feministiskt initiativs första namn på EU-valslistan Soraya Post. Hon är också är talesperson för sveriges romer. Romer är Europas i särklass mest utsatta grupp. I varje socioekonomisk klass är det kvinnorna som är mest utsatta. Därför är vi stolta att kunna rösta in en romsk kvinna i parlamentet och därigenom ge alla Europas romer en talesperson i EU.

Hoppas och länkar

     Fi vill se ett jämställt, öppet och tolerant Sverige i en jämställd, öppen och tolerant Europeisk union –i en jämställd, öppen och tolerant värld.

     Jämställdhet är inte en fråga att tycka i. Det är en kunskapsfråga. Jag ska inte tråka ut er med kunskapen och siffrorna, men för den som vill läsa på kan jag på nationell nivå rekommendera SCB:s på tal om kvinnor och män. På EU-nivå görs mycket bra arbete med statistik och jämförelsetal på European Institute of Gender Equality och European Womens Lobby.

      Men frågan om jämställdhet hänger också ihop med öppenheten och toleransen i samhället. Vi har fått rasister i Sveriges riksdag sedan 2010. Det har tyvärr normaliserat främlingsfientligheten och förljugenheten om vad politikerna vill. Öppenhet handlar om att medborgarna ska kunna ha insyn i politiken och delta i demokratiarbetet. Tolerans om att vi måste se människovärdet och mänskliga rättigheter som en självklar del av grunden för beslutsfattning. Nu ser Moderaterna och Folkpartiets politik plötsligt ut som öppen och tolerant trots att det faktiskt är därifrån utvisning av människor med full laglig rätt att befinna sig i Sverige för att söka jobb i 3 månader och REVA-projektet startats. Ni ser, jag kan till och med länka direkt till Migrationsverkets egen förklaring av REVA för det är så absurt. Sverige är ett av få länder som lägger skattepengar på uppsökande verksamhet för utvisning av människor från landet hellre än att säkerställa grundläggande lag och ordning.

     På hemsidan finns hela Fi-partiprogrammet. Tyvärr har det under senaste veckorna cirkulerat en del felaktiga versioner i sociala medier och några tidningar. Men fördelarna övervägar, det är viktigt att väljare vet vad de röstar på. De flesta andra partier har slogans och utklippta rubriker på sina sidor. Fi känner att det inte finns någon anledning att dölja partiets visioner, mål och förslag på åtgärder. Därför går det att läsa här.

    I måndags förra veckan vaknade jag påklädd efter 3 timmars sömn på en soffa i utkanterna av London. Efter sex timmars resa fick jag slutligen en kopp kaffe på Skavsta. Under senaste 2 veckorna har jag dessutom varit i Göteborg, på Gotland, Linköping X antal gånger, Kalmar X antal gånger, Åby utanför Norrköping och runt på mindre orter som Tuna utanför Vimmerby och Nybro. Det vore härligt om det fanns tid att berätta om allt som händer och jag tycker egentligen inte alls om punktlistor i en blogg. Men för att ändå ge en inblick i en feminists kampanjarbete och partiets framgånger så saxar jag ihop en alla fall:

-          Svenska Ambassaden i London har blivit något överrumplad av väljarantalet. Det var totalt 12 personer som skickade sina svenska röster därifrån vid EU-valet 2009. I torsdags kom rapporter (med 4 dagar kvar tills ambassaden stänger röstningen) om att det redan varit 200 personer inne och lämnat röster. Nu är jag istället orolig för att valsedlarna för Feministiskt initiativ ska ha tagit slut, för jag misstänker ändå att Karin Maja Asp och jag som var där och höll homeparty faktiskt har påverkat en del och att det är en ”Karin och Maria röstarosa effekt” vi ser.

-          Många som kommer på homepartyn blir medlemmar i partiet och engagerar sig direkt. I söndags, med en vecka kvar till valet, vägrade en deltagare lämna rummet innan vi hade kommit på en lösning i frågan hur vi skulle få alla att rösta rosa och låta Feministerna #TaPlats i parlamentet. För som hen uttryckte det ”-jag kan ju säga till alla jag känner att rösta rosa, men det räcker ju inte”. Därför samlas vi vid Centralstationen i Kalmar på onsdag igen för att kampanja.

-          Eftersom Fi går bra i opinionsundersökningarna så kan inte medierna låta bli att skriva om oss längre. Övriga parlamentskandidater fick skriva svar på Aftonbladets frågor redan innan den 16 april. Vi Fi-kandidater fick 3 dagar på oss och då satt medarbetarna på tidningen och ringde runt till oss för att vi skulle skynda på. Men vi får vara med alla fall och här är kompassen. Fast jag tycker den här kampanjfilmen är bättre.

-          SVT har också en valkompass. Det här är min sida där.

-          Med en massa kandidater till parlamentet finns det roliga och tråkiga fakta om var och en av oss. Att Fi blir granskade och ifrågasatta ser jag som positivt eftersom det betyder att vi är med och tar plats och är att räkna med i maktpositioner. Fi är med på startsträcket och oavsett hur det går så fick jag alla fall en feministisk full- fempoängare i tävlingen om slogans i en artikel i Aftonbladet.

-          Att Fi kommer in är numera utom alla tvivel. Frågan är inte om, utan med hur många mandat. Det finns siffror på allt från 3,2 % till 18+% som här. Det är väl lite att ta i, då skulle till och med jag komma in som parlamentariker och inte sekreterare som det väl lutar mest åt nu.

-          Politiska homepartyn och ”bjud hem en feminist” har visat sig vara succé. För den som går till val på jämställdhet/ öppenhet/ tolerans och dessutom är öppen och tolerant själv får igång fina diskussioner och processer runtom, även i Småland. Bästa statistiken är en helg när 2/3 möten slutade med att nya medlemsgrupper startade.

-          Unga Feminister hade årsmöte i Kalmar i helgen. Det var 20-30 närvarande. Så oavsett hur många Fi mandat det blir i parlamentet 2014 och oavsett hur många Fi-riksdagsledamöter som kommer in september så finns det hopp om framtiden.  

Bloggar

Politikerbloggar