Eva Johanssons släktforskarblogg
Tidigare webbredaktör på VT.
Här bloggar jag om mitt stora intresse släktforskning. Det ägnar jag nästan all min fritid åt, på flera olika sätt. Både enskilt hemma på kammarn och inom Tjust släktforskarförening. I bloggen tar jag upp allt möjligt som berör släktforskning.
- den 4 februari 2014, kl 20:30

Pinterest för släktforskare

Har du också upptäckt Pinterest? Om inte ska jag berätta att det är ett av många inslag bland sociala medier. Det fungerar som en digital anslagstavla.

Först förstod jag inte riktigt vad jag skulle ha för nytta av det, men efter ett tag kom jag på det. Nu har jag gjort mitt Pinterestkonto till en resurs för släktforskare.

Här länkar jag till alla möjliga bra och intressanta hemsidor och webbplatser som du som släktforskare kan ha nytta av.

pinterest

Under åren som släktforskare har jag, precis som ni andra, samlat på mig massor av bokmärken/favoriter för hemsidor som jag använder ibland och vill kunna hitta tillbaka till. Efter ett tag blir det väldigt många och jag är inte så bra på att sortera dem i efterhand. Det blir bara en lång lista som är svåröverskådlig. Därför har jag lagt dem på några olika anslagstavlor på mitt Pinterestkonto. Du kommer att förstå om du tittar där.

Hoppas det kan vara till nytta för fler släktforskare.

Man kan förstår också söka bland andra Pinterestkonton om släktforskning eller vad som helst annat, och hitta andras tips.Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
- den 26 augusti 2014, kl 21:37

Tillhör du Långarydssläkten? Det vore inte så konstigt för det gör två procent av Sveriges befolkning, bland andra 500 personer i Västervik.

 

Kanske har du hört talas om denna släkt? Det är världens mest kartlagda släkt, med över en kvarts miljon registrerade medlemmar. Givetvis finns den med i Guinness rekordbok. Inte bara som släkt utan också för att ha haft världens största släktmöte med 2500 personer. Det var redan 1991.

 

Långarydssläkten kommer från Långaryd vid Hylte, på gränsen mellan Halland och Småland. I min hemkommun Falkenberg ingår 23 procent av kommuninvånarna i släkten. I Hylte kommun har 45 procent av invånarna sitt ursprung i denna släkt. Kanske var alla tre av mina tidigare klasskamrater från Hylte från denna släkt?

 

Själv tillhör jag den inte, åtminstone inte vad jag vet.

 

Det är ett mycket imponerande arbete som de två kartläggarna Per Andersson och Johan Lindhardt gjort. Och säkert fantastiskt roligt att hålla på med, tror jag.

 

I ett pressmeddelande konstaterar de nu i valtider att om alla som tillhör släkten i Hallands valkrets skulle skriva Långarydssläkten på valsedeln till riksdagsvalet skulle det nya partiet ta sig in i riksdagen.

 

Men redan nu finns nio folkvalda ledamöter från denna släkt i riksdagen. Av dagens ministrar kommer Anna-Karin Hatt från Långarydssläkten.

 

Släkten utgår från länsmannen Anders Jönsson och hans hustru Ingrid Nilsdotter i Långaryd. De levde cirka 1662-1716 och 1676-1753. Även deras föräldrar och syskon är kartlagda.

 

Läs mer här: www.langarydsslakten.se/

Kommentera Världens största kartlagda släkt
- den 16 augusti 2014, kl 21:32

I veckan som gått nu har jag vikarierat på VT som reporter och i går gjorde jag en intervju med Inger Östbo-Skuncke, sommarboende på ön Torrö tallar där ett känt gammalt sjömärke brunnit ner efter ett åsknedslag. Hon berättade lite om öns historia och nämnde att de sista bofasta bodde där på 1800-talet. Nyfiken släktforskare som jag är har jag nu tagit reda på hur det förhåller sig med detta och vilka det är som bott där.

Enligt Loftahammars församlingsbok flyttade den sista bofasta familjen från Torrö tallar i oktober 1900, så de bodde där bara några månader in på 1900-talet. Det var en familj som då bott där i 14 år. 1886 flyttade de dit.

De sista bofasta var:
arbetaren Sven August Johansson född 1841
hustrun Anna Maja Hammarström född 1843
Johan Edvard född 1866
Karl Albin född 1870
David Hjalmar född 1877
Hilma Florentina född 1882
Hedvig Ellida Maria född 1885

Torrö
Källa: Loftahammar AI:18 (1891-1900) Bild 37 / sid 249 Arkiv Digital

Var Sven August arbetade framgår inte. Båda sönerna blev sjömän. Karl Albin flyttade till Västervik 1898 och två år senare följde hela familjen efter dit. Makarna har gift sig 1865 och alla i familjen är födda i Loftahammars socken.

Sven August hade faktiskt bott på Torrö tallar som barn. Hans familj kom till ön från Lerglo när Sven August var ett år, och flyttade härifrån tio år senare, 1852. Hans far hette Johannes Persson och kom från Gotland. Hans mor hette Margareta Anderssdotter och var från Loftahammar, båda föräldrarna var födda 1804.

Sven August hade tre äldre syskon. En tre år äldre storebror som hette Anders Magnus och som bodde hemma under tiden på Torrö tallar. En storasyster som hette Stina Cajsa och som flyttade till Sladö 1847.

Storebror Peter Johan var född 1830 och dog när han var 12 år i en tragisk olycka, 1844. Han drunknade när han föll i sjön från en trädstam "blott 4 alnar från landet, men kunde ej upptagas förrän lifvet slocknat" skriver prästen i kyrkboken. Kanske var det på en oländig plats eller kanske hade han slagit sig illa när han föll.

Torrö
Källa: Loftahammar C:5 (1837-1861) Bild 129 / sid 365 Arkiv Digital

Trots den sorg som måste vara förknippad med ön återvände alltså Sven August med sin familj som vuxen.

Den här familjen var de första att bosätta sig på Torrö tallar, vad jag kan se i husförhörslängderna. Innan dess finns ingen bosatt på en plats som jag kan förknippa med ön. I husförhörslängderna står det inte Torrö tallar, som det står på kartan och sjökortet idag.

Torpet på ön heter först bara Torrö under Kårö men 1855 benämns det Sveaborg, ett namn som används i 20 år. Kanske har det funnits torp där tidigare men med ett annat namn.

Torrö
Källa: Loftahammar AI:14 (1866-1875) Bild 176 / sid 168Arkiv Digital

När Sven Augusts föräldrar flyttar härifrån med sin familj kommer Anders Larsson och Catharina Charlotta Månsdotter hit från Stora Grindö med en stor barnaskara och både dräng och piga. De bor här i åtta år och ersätts 1860 av Johan Svensson och Anna Sofia Persdotter med tre barn. Deras dotter Catharina Sofia gifter sig och flyttar hemifrån 1868. Ett år senare dör Johan Svensson 50 år gammal. Änkan och de andra två barnen bor kvar till 1875. Under två år verkar de ha en inneboende, skepparen Carl Otto Petersson. Han är två år äldre än änkan och kanske var ett gifte på gång, men att någon av dem ångrade sig. Eller så var han kanske en släkting.

Nästa familj blir kortvarig, de stannar bara i fyra år. Det är Per Olle Persson och Anna Kristina Johansdotter, med tre små barn. Två av barnen föds här.

1878 kommer sjömannen Adolf Johansson med hustrun Anna Kristina Nilsdotter och nyfödda dottern Clara Theresia till ön. 1879 föds nästa dotter Elma Alfrida. I familjen finns också pigan Christina Charlotta Nilsdotter. 1886 flyttar de till Kårö och det är dags att ge plats för Sven August, som nu återvänder till sin barndomsö efter 34 år.

Släktforskar du och har någon av dessa familjer i din släkt? Hör gärna av dig till mig på e-post eva@evagun.se

Ön Torrö tallar ligger mellan Kårö och Städsholmen.

 

 

 

Kommentera Torrö tallar
- den 11 augusti 2014, kl 19:09

Har du varit i Ullared  i sommar och handlat, som tusentals andra? För de allra flesta är nog Ullared synonymt med Sveriges förmodligen största varuhus, men för mig är det ett samhälle där jag har släkt. Både min farmor och mina morföräldrar kommer från socknarna i närheten av Ullared och i den trakten har jag fortfarande en hel del släktingar.

Gekås i Ullared

 

När jag träffar släkten brukar det också bli ett besök på det stora varuhuset.

 

De flesta säger bara Ullared, och tänker kanske inte på att varuhuset faktiskt har ett alldeles eget namn. Men hur många vet varför det heter Gekås? Svaret är att det startades av Göran Karlsson, avliden sedan tio år.

 

Det var 1963 han öppnade sin affär i Ullared, då i mycket mindre skala. Den första affären ska ha legat i en trävilla mitt i samhället och vad jag vet finns den kvar och ingår idag i ett byggnadskomplex med en restaurang framför ingången till dagens varuhus.

 

När jag var i tonåren cyklade ibland en kompis och jag hemifrån och upp till Ullared för att handla. Det var nog en dryg mil dit. Bland annat minns jag en väldigt fin stickad ljust brandgul angorajumper som jag hade några år.

 

torpet Stenaljung

 

När jag var hemåt i sommar träffade jag en av mina fastrar. Hon har den här bilden som visar Göran Karlssons mormor. En av de tre kvinnorna ska vara min farmor, de var kusiner. De står utanför torpet Stenaljung i Rolfstorps socken. Där bodde hans mormor.

 

(Bilden fotograferade jag av med mobilen, därför är kvaliteten inte den bästa).

 

Hur det här hänger ihop ska jag förstås ta reda på. Pappa och jag tittade igenom några sidor i en husförhörslängd från tidigt 1900-tal men han såg inga bekanta namn. Så jag får leta mig bakåt och se om jag kan hitta detta. Själv har jag hittills bara följt min farmor bakåt i släktleden och inte sett vad som hänt med syskon i familjerna i tidigare generationer. Kanske visar det sig att det var farmors mor som var kusin med Göran Karlssons mormor. I så fall går nog de gemensamma släktleden ihop först i början av 1800-talet.

Kommentera Ullared och Stenaljung
Eva Johansson
Bor: Utanför Västervik.
Familj: Sambo och två vuxna söner.
Yrke: Journalist.
Intressen: Det sociala internet, släktforskning, litteratur, bakning.
Motto: Allt ordnar sig.

Kommentera gärna!
Våra bloggare vill gärna ha kommentarer. Så kommentera gärna när du läst ett inlägg, om du tycker att det är intressant. Kommentarerna på blogginläggen moderaras av redaktionen, precis som artikelkommentarer.

FRÅGAN

Slottsholmen har börjat att rivas. Kommer du att sakna huset?

Ja, det kommer jag.
Jag bryr mig inte så mycket.
Nej, inte ett dugg.


Charter
LMS
Hotel