Maria Borgströms blogg
EU-valskandidat nr. 4 för Fi. Är med och utmanar på frågor om jämställdhet, öppenhet och mänskliga rättigheter. Fi går till val för öppna gränser, antimilitarism, aktivt jämställdhetsarbete i EU, frågan till självvald sexuell identitet, sexuell- och reproduktiv hälsa, människors rätt till självvald sexualitet, tillgänglighet inom Unionen, en feministisk ekonomi och hållbarhet. Har ansvar för kontakter med övriga feministiska partier som kandiderar till EU-parlamentet. Mail: maria.borgstrom@feministisktinitiativ.se twitter:@MariaBorgstrom och tel. 070-2481139.
- den 23 februari 2012, kl 20:01

Bara att gratulera

Ja, det är ju bara att gratulera Danne och Vickan för barnet. Sen finns det väl en del att önska beträffande omringningen. På en del punkter tänker man att det skulle kunna vara lite bättre, t.ex.

* varje nyfödd person som förväntas leva hela livet som socialbidragstagare får lika mycket mediautrymme

* att varje liten prins och prinsessa som föds garanteras samma goda omvårdnad, eller i alla fall hälften så god

* media lät bli att framhålla familjelyckan som en dokusåpa

* människor kunde vara lite mer försiktiga med uttrycket -så bra att det blev en flicka, för egentligen borde det ju inte spela någon roll. Men det är klart. Statistiskt sett så tjänar ju kvinnor 85 % av mäns lön. Det borde ju innebära att drottninghuset får ett lägre apanage än kungahuset. Så då sparar skattebetalarna 15 % av apanaget under inte bara en utan två regenter

 Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
- den 18 april 2014, kl 15:02

    I helgen söker jag och Pernilla West, talesperson Fi Lund, söka svaret på vad det är som händer i Ukraina. Vi åker dit och pratar med "vanligt folk", de som inte får vara med i förhandlingsrummen. De som är långt ifrån makten, men påverkas mest av den. Vi vill höra så många berättelser som möjligt och kommer rapportera via Twitter på @Feministerna och Instagram. Med lite tur så får vi tag på någon feminist också som kan ge oss genusanalysen.

 

Photo: I god och hoppfull stämning inför avresa till #Ukraina för en #FiSpecial i #Påsk följ oss på Twitter: @Feministerna och Instagram

Kommentera Kör #FiSpecial från #Ukraina i Påsk
- den 17 april 2014, kl 09:01

   "The Honeyball report" röstades igenom i EU-parlamentet i februari. Den slår fast att prostitution är ofta en form av slaveri, att dess utbredning innebär våld mot flickor och kvinnor, vilket förhindrar möjligheten att uppnå jämställdhet, samt att prostitution inte i får användas som argument för migrantarbetares möjligheter att få jobb. Det är ju fantastiskt glädjande och det ger hopp inför framtiden att parlamentet äntligen slår fast detta. Men, tyvärr innehåller beslutet ingenting mer än ord. För slutklämmen innebär endast att en rad förslag till åtgärder lämnas till medlemsländerna. Förslag som de medlemsländerna som vill förbjuda köp av sexuella tjänster lätt hade kunnat genomföra även tidigare och utan den här sista rapporten.

   Det finns argument mot att EU- parlamentet skulle få besluta om handel, produktion och offentlig rätt. Argument som är mycket bra och därför ansluter sig Feministiskt initiaitiv till de som säger att beslut alltid sak tas så nära medborgaren som möjligt. 

  Men:

- detta handlar om rättighetsfrågor, alltså sådant som politiker egentligen inte borde ha makt över på någon nivå eftersom det är självklart

- rättigheter och upprätthållandet kräver lagar, alltså måste politiker besluta om lagstiftning

- medlemsländer kan alltid i rättighetsfrågor gå längre än parlamentets beslut, så det finns ingen risk att ett "negativt" resultat i parlamentet skulle kunna försämra rättighetslagar i något medlemsland

- om det krävs överstatlighet för att upprätthålla mänskliga rättigheter så ok, då föreslår jag överstatlighet

 

    Denna och många fler goda anledningar till varför feministerna behövs i EU-organisationen pratade jag om igår på Utrikespolitiska föreningen i Lund. 

 

 

Kommentera Påskkärring till Bryssel
- den 16 april 2014, kl 14:13

    Det feministiska genombrottet är här. Fi har över 9000 medlemmar nu. Det går jättebra för dig att bli det med!

    För det är många som tycker att rasismen och kvinnoförtrycket har gått för långt. Plus att när så många säger det tillräckligt ofta så hörs det. Som när över 60 stora artister går med i kampanjen för att låta sina röster höjas för öppenheten och toleransen i samhället. Se dem här. 

  Musik och politik hör ihop. Precis som allting i livet och politik hör ihop. För beroende på attityder och tyckanden så röstar vi på vad som passar oss bäst. Vi röstar för det samhället som vi vill se och för hur vi vill att offentliga instiutioner ska agera mot invånarna. Musik och livet ingår i vår kultur. Den kultur som är grunden till hur vi ser på det som händer runtomkring oss och som är grunden till hur vi förklarar skeenden. Den feministiska politiken går ut på att låta kulturen vara fri. Det måste den vara för att kunna se och reflektera fritt över vad som händer. Dessutom vet vi att kulturutövande är hälsosamt. Körsång, måleri och besök på museum är numera något som läkare emellanåt skriver ut på recept i form av KAL Kulturell Aktivitet på Recept. 

   Regeringen har inskränkt kulturen. Genom att inte rikta anslag till marginaliserade grupper, genom att avveckla den statliga inkomstgarantin för konstnärer och dra in estetisk verksamhet som kärnämne i gymnasieskolan.

   Det är det och rasisterna som får kulturarbetare att reagera, att kalla sig för feminister och stödja Fi.

 

 

Kommentera Feministerna vinner mark
- den 1 april 2014, kl 22:55

    Nu har det gått sådär alldeles för långt tid sen jag bloggade igen. Vet inte riktigt varför men en kort sammanfattning sedan sist kanske har sin förklaring:

    Homepartys i Gamleby Folkhögskolas aula var välbesökt med över 40 personer. Något som är helt fantastiskt med tanke på att det var vardagkväll och allt! Det våras för feminismen.

   Sen har jag varit på Homeparty på Öland också, en trevlig skola i Vickleby med allt möjligt på repertoaren från träslöjdsarbeten och trädgård till keramikverkstad och drejeriarbeten.

   I höstas kontaktades jag av Gamleby TV-produktionsutbildning angående ett personporträtt. Det blev en kort liten långfilm om mig som feminist och äntligen fick vi den färdigredigerad med rätt ljud och ljus och allt. Det tog två dagar att ladda upp den på Youtube så därför var jag utan internet ett par dagar. Men här är resultatet: Med siktet mot Europa.  

   Glädjande kan jag berätta att Fi har över 8000 medlemmar!!! 

   Men jag kan också berätta att feminismen behövs. Mer än någonsin vore väl att ta i. Men det känns som att det faktiskt skulle kunna komma ett rejält genombrott nu. För människor är trötta på våld, både det mot kvinnor och det mot män. Ett ökat antal våldtäker i Kalmar län är en del och våldet mot en besökare som är på väg till en fotbollsmatch en annan. Hen blir misshandlad till döds. Den feministiska analysen och lösningarna måste till för att lösa detta. 

    Våldet kring fotbollsarrangemang har ökat under en lång tid och nu nåddes kulmen. Men istället för att ta ansvar för besökarnas säkerhet vill fotbollsklubbar runt om i landet lägga ansvaret på enskilda individer. Sammanfattningsvis går många ut i media med slutorden –låt inte det här skrämma er från att besöka sportens matcher utan det bästa vi kan göra i den här situationen är att fortsätta gå på fotboll! Den totala likgiltigheten och skygglapparna är remarkabelt. Vi vet ju redan att ett system är perfekt utformat för att ge just det resultat det ger. Så att fortsätta gå på matcher med våld som eskalerar kommer bara att få våldet att eskalera. Det senaste jag hörde i debatten var dessutom att när våldet ökar så drar sponsorer öronen åt sig. Sporten förlorar pengar och då argumenterar klubbarna för en ökad alkoholförsäljning i samband med arrangemang för att kompensera förlusterna. – I am #notbuyingit och föreslår istället att våldet utreds för det våld utfört av män som det faktiskt är. Det skriande behovet av genusanalys på händelserna är uppenbar. Fi vill se kvotering till bolagsstyrelser så varför inför inte Svenska fotbollsförbundet mixade lag?   

    Jag skulle vilja skriva så mycket mer. Men jag har många förfrågningar om Homepartys och andra inbjudningar. Bl.a. till Utrikespolitiska föreningen i Lund den 16/4, vilket jag personligen känner är ett litet erkännande på att jag någon gång någonstans har gjort något rätt. Så nästan närsomhelst ska jag skriva mer. Efter att jag kollat mina 900 olästa mail och besvarat de mest akuta. Någon som känner för en obetald men o så meriterande sekreterartjänt hos mig? Hojta till bara!

    Eller varför inte ta itu med översättningen av EU-valsplattformen till engelska? Det tar ungefär 3 dagar vet jag efter att ha fått hjälp med översättning till finska, spanska och franska. Men inte engelska -och det borde ju egentligen vara det som är lättast att hitta översättaraspiranter på kan en tycka.

    Å slutligen, vart kommer egentligen uttrycket "guttaperka" eller "guttaperkaboll" ifrån? Personer i min närhet använder detta titt som tätt och jag tycker mig veta vad det betyder, men vill som inte efter flera år visa att jag egentligen inte vet... så om någon vill berätta så skulle det lugna mig oerhört.

Kommentera Kort långfilm
- den 8 juni 2011, kl 23:07

Det iranska fotbollslandslaget fick en 3-0 förlust mot Jordanien i fredags utan att matchen ens spelades. Internationella fotbollsförbundet ansåg först att landslagets kläddräkt var otillåtlig. Sedan ändrades beslutet. Men Iran står kvar med förlusten och Jordanien med vinsten. Läs mer i DN på den här länken: http://www.dn.se/sport/fotboll/irans-landslag-stoppas-av-slojtvang

Kommentera Fotboll
"Den ofrivilliga feministen"
Bor: Reverums Gård
Familj:
Yrke: Leg. fysioterapeut
Intressen: Djur, natur och politik.
Motto: In med feministerna -ut med rasisterna!

Kommentera gärna!
Våra bloggare vill gärna ha kommentarer. Så kommentera gärna när du läst ett inlägg, om du tycker att det är intressant. Kommentarerna på blogginläggen moderaras av redaktionen, precis som artikelkommentarer.

FRÅGAN

Reser du bort i påsk?

Ja, jag reser utomlands
Ja, inom Sverige
Nej, jag stannar hemma


Charter
LMS
Hotel