Maria Borgströms blogg
EU-valskandidat nr. 4 för Fi. Är med och utmanar på frågor om jämställdhet, öppenhet och mänskliga rättigheter. Fi går till val för öppna gränser, antimilitarism, aktivt jämställdhetsarbete i EU, frågan till självvald sexuell identitet, sexuell- och reproduktiv hälsa, människors rätt till självvald sexualitet, tillgänglighet inom Unionen, en feministisk ekonomi och hållbarhet. Har ansvar för kontakter med övriga feministiska partier som kandiderar till EU-parlamentet. Mail: maria.borgstrom@feministisktinitiativ.se twitter:@MariaBorgstrom och tel. 070-2481139.
- den 15 mars 2012, kl 20:27

Börja sluta

Många tänker att jämställdhet ska uppnås genom att kvinnorna ändrar på sig. Kvinnor ska blir bättre på att löneförhandla, bättre på att välja välbetalda jobb och bättre på att säga ifrån. Det är ofta kvinnor som utsatts för sexuellt våld får höra att de ska tänka på sitt utseende och beteende. Att de inte ska ha för lite kläder på sig eller gå på fel sätt, säga fel saker. Men feminism handlar istället om att männen också måste ändra sig och bli mer som kvinnor. Att de tar ett steg tillbaka och låter kvinnorna komma fram. Så istället för att kvinnorna ska ändra sig för att slippa bli våldtagna så säger feministerna: -sluta våldta!Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
- den 21 april 2014, kl 17:06

     Ukraina måste stå på egna ben nu, säger Masha som jag träffar. Vi får inte bli beroende av omvärlden. För de ser ner på oss och kallar oss för ”tredje världens land” och det blir vi bara nedtrycka av. Ta till exempel det här med handelsöverenskommelsen med EU. Det har underlättat för handelns mellan Ukraina och unionens länder. Men det har försvårat för oss att resa till EU något oerhört. Förut var det lättare att resa till EU, men nu är det väldigt hårda kontroller av ens tillgångar för att få visum. De kollar allt en har. För kvinnor som reser till Europa är det här fruktansvärt. De har inga rättigheter och är inte värda någonting när de kommer till EU. Masha ifrågasätter vad EU egentligen har för rätt att klassa Ukraina som ett tredje världens land. Det ska väl inte någon annan än Ukraina själva få bestämma. Det är rasism utbrister hon.

     När jag frågar om möjligheten att ha olika politiska åsikter i Ukraina säger hon att det blivit mycket lättare nu. Visst måste att fler attityder fortfarande ändras. Men mycket har hänt på sista tiden. Hon har vänner med mycket pengar och god ställning i samhället som aldrig brytt sig om andra tidigare. Men nu helt plötsligt ser hon hur de engagerar sig i sociala frågor och hjälper till på sjukhus. Det är väldigt många som blivit av med sina jobb för att de deltog i Maidanrevolutionen. För att deras arbetsgivare inte tyckte om deras engagemang eller för att de uteblev från sina arbeten för mycket. Ändå finns det en stor stolthet kvar. En stolthet att ha deltagit och att det var värt att förlora jobbet för.

      På sätt och vis tror Masha att revolutionen egentligen inte har varit än. Hon tror att den kommer nu och att den handlar om utbildning. Så får hon syn på min väska. Där ligger en hjälm jag fått av en äldre soldat. Han satt i en nybyggd kyrka på 2 X 4 meter som var tillverkad av volontärer på 4 dagar, helt i trä med hela stockar. Eftersom vi tog intresse av Madianrevolutionen och sprider ordet utnämndes vi till ”Maidanare” och Pernilla och jag fick varsin hjälm som varit med i striden. Masha blir rörd och berättar om alla som förlorat någon, om att polisen sköt demonstranterna i ögonen.  Hon är också kritisk till internationell press. Att de inte berättat sanningen om hur många som dog och hur det gick till. Demonstranterna var arkitekter, studenter, tandläkare och hade alla möjliga nationaliteter och politiska ideologier. Det här var folkets revolution och media har sänt ut ett budskap om en nationalistisk revolution, något som hon inte tycker är samma sak. Schweitz är det land hon tycker haft bäst rapportering. Att Bildt kom på besök och hade privat möte med Janokovic och därefter meddelade ”-allt kommer bli bra” tyckte hon var en provokation.

     På frågan om Ukraina är i krig svarar hon tveksamt ja. Ja, Ukraina är i krig, men inte ett traditionellt. För andra gången inom 12 timmar får jag höra att kriget handlar om information och att det är ideologiskt. De som styr media har mycket makt över människor. Det splittrar familjer och vänner både inom landet och mellan dem. Hennes mamma bor i Sevastopol, där hon också är född. De får helt annan nyhetsinformation än i Ukraina. Där har invånarna dessutom blivit lovade nya pass som är ryska. Inte för att de har frågat om nya pass utan för att Ryssland tycket det. Det här är en oerhört stor fråga. För många människor gör det enorm skillnad att tillhöra Ryssland. Till exempel är homosexualitet förbjudet enligt lag och kan ge 10 års fängelse.

    Att vara ”Maidanare” har stora fördelar i Kiev just nu. Även på flygplatsen. För när alla måste plocka ur fickor, ta av skor och lägga elektronisk utrustning i särskilda lådor i säkerhetskontrollen så går vi ”Maidanare” igenom utan att behöva ta av annat än jackan och våra hjälmar…  

Kommentera Ukraina på egna ben
Kiev - den 21 april 2014, kl 07:49

     När det vi tänkte göra här var att förstå och återberätta vad folket här säger, tänker vi inte applicera något som inte folket säger som en slags sanning om situationen i Ukraina. Därav vill vi i vår analys om folkets situation här i Ukraina inte påstå att det är nazister som leder Majdan.

     Vi åkte hit för att träffa folket här och få enskilda ukrainares syn på saken. Allt från butikarbetare till militärklädda till feminister till jurister. Någon blev upprörd över att vi inte tog med medias syn i vår analys. Denna resan var ju faktiskt för att göra precis tvärt om.

     Vi har varit väldigt noga med att i våra rapporteringar helt utgå ifrån de möten vi haft här. Att därför till exempel inte påstå att Majdan skulle styras av nazister, blir uppenbart. Alla vi pratar med säger dessutom desperat att det inte är så, att det är media i omvärlden som porträtterar en dålig, osann bild av Ukraina. Juristen visar bilder på de olika nationaliteter som varit med i Majdan. Där finns ukrainare; armenier, judar, kristna. Att då i vår analys inte lyssna på dem och göra det vi sa att vi inte skulle här: låta media tala över folket vi intervjuar, hade känts väldigt fel.

     Vi påstår inte att det inte kan vara nazister, för det kan vi inte göra genom att prata med ett fåtal. Men vi kan heller inte påstå att de är det, när meningen med resan är att utgå ifrån de intervjuades perspektiv.

     Vi vill respektera de vi intervjuar och aldrig i vår analys ta med och påstå att de har fel eller är blinda för något. Vi utgår från folket vi träffar här.

Text av Pernilla West

Kommentera Mediarapportering kontra livsberättelser
Maidan -Kiev - den 21 april 2014, kl 07:08

      Som bevis på att revolutionen är upplyst och för kulturellt tidsfördriv har ett bibliotek upprättats. Det sitter en person och noterar varje lån i en bok. vi kommer ihåg Lanas ord "det som inte Ryssland kunde göra på århundrader lyckades folket i Maidan göra på 2 veckor". På en av hyllorna återfinns "Rysk litteratur" för att ingen ska tro att revolutionen är emot rysk kultur.  

 

       Vi har träffat alla typer av människor i Maidan. Här en kvinn i folkdräkt som talar perfekt engelska.

 

       Alldeles utanför fotbollsstadion ligger en yttre postering. Bildäcken får ligga kvar och elden hålls brinnande för att demonstranterna snabbt ska kunna bilda rökridå som skydd mot polisernas och krypskyttarnas kulor.

     Under revolutionen stod folk i långa köer för att få lämna pengar. Allt som samlades in registrerades. Nu har det mellan tälten satts upp försäljningsbord och insamlingsurnor. Människor i alla åldrar hjälper till.

Kommentera Plockade bilder
i Kiev - den 21 april 2014, kl 06:51

     Det här är julgranen i Maidan. Regeringen påstod att demonstrerande studenter hindrade dem från att klä julgranen. Därför var de tvunga att döda dem. Istället för grenar fick den politiska budskap. På Ukrainas flagga står i det blå fältet "vi älskar ryssar" och i det gula fältet "vi hatar Putin".

     Det har sagts under Maidan –revolutionen att:

- Om du ser en revolutionär med trasiga kläder som luktar brända bildäck och har en molotovcocktail i handen så kan du vara säker på två saker. 1. Personen talar minst 3 språk flytande. 2. Personen har minst 2 avslutade högre utbildningar.

      Det talas om ”värdighetsrevolutionen” och ”revolutionen för upplysning”. Många talar om attitydförändringar och ändring av det vertikala beslutssystemet. Att det först och främst behövs en grund av tänkande människor och sedan kan komma utveckling i samhället.

     Alla är inte överens om att Ukraina är i krig. Somliga tror att den ryska ockupationen av Krim är tillfällig. Men många har förstått att informationsspridning och media spelar en enormt viktig roll i lösningen av konflikten. För även när de berättar för släktingar och vänner utomlands vad som hände på Maidan- torget så tror de inte på vittnesbevis utan mer på det som sägs i medierna.

    Torget är fortsatt fullt med folk. Militärklädda personer sitter och vaktar utanför tält med säkerhetsvästar och batonger. Runtomkring ligger bildäck kvar. I utkanterna kring fotbollsstadion sitter en grupp äldre män bakom en nyligen uppbyggd mur. Trots att poliserna inte är här längre och trots att lugnt lagt sig så håller de kvar alla posteringar. För människorna här vill inte att de nya ledarna ska känna sig säkra i sina karmstolar. De kommer att stanna kvar tills minst efter presidentvalet den 25 maj. Samtidigt ger det en känsla av rehabiliterande gemenskap att stanna kvar på och omkring Maidan –torget. Många har fått psykiska besvär efter händelserna och de som förlorat vänner, kollegor och familjemedlemmar behöver sörja tillsammans med andra som var med.

    Oavsett om Ukraina är i krig eller inte. Oavsett om den här revolutionen passerar utan att omvärlden får veta vad som egentligen hände. Oavsett utgången av presidentvalet och vem som styr landet. Oavsett vad som skett så spirar hoppet nu. Hoppet om att Ukraina ska ta rätt beslut och ingå i rätt allianser av rätt anledningar. För kriget som eventuellt pågår är civiliserat, med media som slagträ. Revolutionens tändande gnista är avklarad genom ett slutet avtal mellan Ukraina och EU. Samt att det startat en tanke hos många människor att det är de själva som måste bygga upp landet igen och inte förlita sig på ledarna. 

Kommentera Uppsnappat
Kiev - den 21 april 2014, kl 06:43

      

 

     Vi träffar feministen Anna Dovgopol som berättar för oss om jämställdhet i Ukraina. Även här är det kontrasternas land. Vi får höra att Maidan –revolutionen inte byggdes på jämställda grunder. Tidigare vi fått höra om unga kvinnor i korta kjolar och höga klackar som bär bildäck och kastar Molotovcocktails på regeringspoliserna, men Anna framhåller en annan bild också. En där kvinnor uppmanades ”gå och dela ut smörgåsar” istället för att kasta gatsten och inte fick komma in i alla läger eftersom att det framhölls argument om att det var för farligt för dem. Kvinnliga läkare, journalister och aktivister blev inte insläppta pga diskrimineringen. Anna såg vid ett tillfälle en skylt med texten ”Är du kvinna och ser skräp? Plocka upp det! En revolutionär kommer att bli glad”. Anna vill säga att allas insats under revolutionen är lika viktig. Att plocka upp skräp tycker hon kan vara viktigare än mycket annat eftersom det är en frivillig insats som inte kommer betala tillbaka, utan som föregås av insikten att alla måste hjälpas åt med återuppbyggnaden av landet. Stora diskussioner pågick också kring vilka män (det förutsätts här att alla är heterosexuella) som kvinnorna fick ha sexuellt umgänge med. De som hade ryska partners uppmanades göra slut. Detta för att inte ”föda barn åt fienden”.

    För att bearbeta händelserna på Maidan –torget så verkar folk använda humorn och kulturutövning. På ett ställe hade de till och med en scen för att framföra teaterpjäser mitt under revolutionen. Anna berättar att Ukrainarna är ett mycket fredligt och lugnt folk. Men att de nu skämtar mycket om att de behöver en smärre revolution var tionde år ungefär. Den här historien med Janokovic som misslyckas med överenskommelserna med EU för landets räkning fick en gnista att tändas.  Men så berättar hon om ett lagförslag nyligen att förbjuda abort. Nuvarande vice ministern i Svoboda partiet lade förslaget. Då var det bara 15 personer som demonstrerade. Anna menar att människor inte ser problemet med exploatering av kvinnors kroppar och ojämställdheten.

    Det finns fler lagar som hindrar jämställdhet i landet. Dels är det lagen om att göra reklam. Anna berättar att allting säljs med bilder på nakna kvinnor. Det är mattor till vardagsrummet, bilar och choklad som marknadsförs med bilder på kvinnor med lite eller inga kläder. Sådan helt uppenbart sexistisk reklam finns det inga lagar emot. Sen har de lagen om att kvinnor som får barn ska få bidrag från staten. Men detta bidrag ska finansieras till över 30 % från arbetsgivaren. Något som gör kvinnor i stort sett omöjliga att anställda för mindre företag. Istället har de löst det så att många kvinnor får skriva på två dokument vid en anställning. Det ena är anställningsbeviset och det andra är ett om uppsägning. Det om uppsägning lämnas utan datum. Så om arbetsgivaren får veta att kvinnan är gravid fylls datum i och tekniskt sett har hon sagt upp sig, även om det i praktiken är ett avsked. Löneskillnaderna uppgår till ca 25 % lägre lön för kvinnorna i landet. Men ändå menar Anna att det inte räcker med att ändra i lagarna. För när t.ex. EU ställer krav så skrivs lagar för att samarbetet ska fungera. Tyvärr ändrar inte det människors attityder. Istället lyfter hon fram utbildning som det viktigaste medlet för jämställdhet. Människors medvetenhet om allas lika värde måste genomsyra samhällets alla nivåer.

     I samarbetsavtalet med EU fanns till en början krav på en antidiskrimineringslag för arbetsmarknadsfrågor. Men detta krav togs bort när Janokovic inte skrev på. Anna menar att det här i praktiken innebär att EU har kompromissat i frågan om mänskliga rättigheter. Något som är oacceptabelt av en union som kallar sig demokratisk. Hon visar ändå stor förståelse för att det blev så, men beklagar det djupt. För de attitydförändringar som hon vill se måste ändå börja med ett juridiskt system som respekterar allas lika värde.

       

Kommentera EU har kompromissat om MR
- den 20 april 2014, kl 23:11

    Lana Sinichkina är advokat och delägare i en advokatbyrå. I november började studenter protestera mot det korrupta, hierarkiska och odemokratiska systemet i Ukraina. När avtalet med EU inte skrevs på av Janokovic ökade protestera. Något som till slut fick poliser att attackera demonstranterna och döda fem av dem, på order från regeringen. Det, säger Lana, var startskottet till ”Euro Maidan” dvs revolutionen. För då fick alla nog. När myndigheterna som har till uppgift att, som hon säger, skydda befolkningen istället döda dem då slöt alla upp mot myndigheterna.

   På torget Maidan samlades alla för att visa sitt missnöje med styret och Janokovic. Det var studenter, advokater, snabbköpskassörskor, optiker, ja alla var med. På TV och övrig media visades ingenting. Hundratusentals personer stod på gatan och TV, radio och tidningar var tysta. Anledningen till detta anses vara ett korrupt system. Kandidaterna på partiernas listor till parlamenten är köpta, ju högre plats på listan –desto dyrare. Eftersom samma personer ägde mediebolagen lät de inte något sändas.

   När protesterna fortsatte och ännu fler människor strömmade till från hela landet och även från utlandet så ökade våldet från poliserna. Men inte nog med det. De började även söka upp folk som såg ut som ”Maidanarna” dvs hade mycket varma kläder på sig (det var ju trots allt mitt i vintern och -20 till -30 grader kallt) och luktade brända bildäck. Skadade kunde inte åka till allmänna sjukhus för de blev hämtade därifrån och ibland till och med rapporterade av läkaren som behandlade.

    Lana har nu engagerat sig politiskt. Hon säger att systemet måste byggas upp på nytt. För även om ledarna byts ut så hjälper inte det när systemet fortfarande är byggt för korruption. Dessutom, säger hon, så går det inte att vara advokat i ett korrupt land för det behövs inga jurister när det inte finns några lagar. Fast det låter bättre på engelska ”There is no need for lawyers when there are no laws”. Svaret, menar hon, ligger i samarbete med EU och att Ukraina sätts under press på reformering. Landet kommer inte kunna göra det här själv. Det säger hon precis efter att ha meddelat att det visst finns stora problem i EU och att unionen är så konservativ att någonting måste hända och fort, men att det ändå är bättre än det ryska alternativet. Samarbetet med EU ser inte hon som lösningen på landets ekonomiska problem. Framförallt menar hon på att det är attitydförändringar som måste till.  

    Folket kan, menar Lana. Det som myndigheterna inte lyckats med, det som Ryssland inte lyckats med på flera hundra år gjorde ”Maidanarna” på två veckor. På torget fanns fältsjukhus med god utrustning, det fanns matutskänkning dygnet runt, affärer och caféer höll öppna dygnet runt så människor kunde värma sig. När någon blev skadad så kördes den hem till privatpersoner och vårdades i deras hem. Taxibilar erbjöds för sjukresor och personer med IT-kunskaper organiserade hjälpbehovet med hemsida för vad som behövdes. Till och med en fri TV-station sattes upp www.zik.ua

    Sammanlagt dödades långt över 500 personer enligt Lana. Det var officiellt sett 150 som dog på gatan. Men en stor byggnad där många skadade befann sig brändes ner och då dog minst 400. Sen saknas fortfarande över 200 personer som fördes bort. Somliga kroppar hittades i skogarna utanför, några på gatan, även utanför Lanas hus. Men många saknas fortfarande. Landet skulle behövs en sanningskommission. Men den nya regeringen gör ingenting för att starta en. Istället löser medborgarna detta genom listor på döda, minnesmonument och fotokollage.

   Som sagt så tror Lana på samarbete med EU. Men hon tycker unionen är konservativ. Under ”Maidan” som hon kort och gott säger, så träffade hon så många ”enkla människor” som pratade mycket klokare än välklädda personer med hög utbildning. Hoppet lever om en ljus framtid för Ukraina alltså. Bara EU löser sina interna problem, menar hon. Annars kommer det att kollapsa. För hon ser att unionen har kommit till ett vägskäl. Där det måste reformeras, eller falla samman.

 

Kommentera Euro Maidan revolutionen
Kiev - den 20 april 2014, kl 09:05

     När vi anländer till hotellet kan inte taxin köra hela vägen fram. Det ligger bildäck upp till 2 meters höjd. Istället för dubbla filer bilväg så har gatan Khreschatyk förvandlats till tältstad och revolutionsplats med blockeringar av cementblock, bildäck och sopor. Runt öppna eldar, intill tälten och i ”bildäcksskjul” sitter och står militärklädda unga män. Samtliga hundratals militärer utom två är manliga. Känslan är att machokulturen är stark på gatan, liksom gemenskapen av att ha gjort någon ihop och nu sitta och snacka om det efteråt.

    Regeringspartiet Svoboda hette tidigare ”Social National Party of Ukraine” och har länge önskat en ”nationell revolution ” för att slippa inblandning från vad de benämner som ”moskvas judiska maffia”. Det är ett högerextremt parti och Docent Per Anders Rudling, Lunds universitet, har varnat för detta scenario en längre tid. Den här ”nationella revolutionen” verkar alltså inte vara så spontan som det kan tyckas. Ledande regeringsparti har planerat det länge. Vi får berättat för oss att ”vanliga” aktivister blivit tilldelade militärkläder. Det verkar vara en del av kampanjstrategin att folket ska göras delaktiga i aktionen.  

    Att nationalismen, nazismen, fascismen och rasismen frodas ser vi både i och utanför den Europeiska Unionen. I EU-parlamentet har partigruppen Frihet och demokrati i Europa samlat de högerextrema partierna Sannfinländarna från Finland, British National Party från Storbritannien, Lega Nord och lo amo l`Italia, lo Cambio från Italien, Solidarna Polska från Polen, Popular Orthodox Rally från Grekland, Partija Tvarka ir teisingumas från Litauen, Bulgarien People for Real från Bulgarien, Vlaams Belang från Belgien, Mouvement pour la France  från Frankrike, Slovenská Národná Strana från Slovakien, Danskt Folkeparti från Danmark och Staatkundig Gereformeerde Partij från Nederländerna. Det här är partier som representerar nationalism såväl som antiziganism och antisemitism. British National Party har profilerat sig som antimuslimskt. Företrädare för Lega Nord har gjort uttalanden om att italiensk gränspolis borde få skjuta skarpt på människor som kommer till landet vattenvägen för att söka skydd samt att landet behöver rensas från illegala invandrare och kriminella romer. När de nationalistiska, antiziganistiska och antisemitistiska ideologierna blir alltmer normaliserade i EU är det inte konstigt att reaktionerna mot det växande problemet med nationalism i Ukraina uteblir. EU klarar inte att göra analysen på problemet nationalism i angränsande nationer eftersom EU inte klarar av att göra den analysen internt.  

Pernilla West och Maria Borgström för Feministerna i #FiSpecial #Ukraina 

    Hakkors uppklistrat på lyktstolpe. Bakom finns ett gemytligt läger av gedigen träkonstruktion och god stämning med en öppen eld brinnande. De stora kontrasterna vi möts av är genomgående.

Kommentera Unionen kan inte vara kritisk
Kiev - den 19 april 2014, kl 20:34

     På olika mötesplatser i Kiev träffar vi människor som vill prata om läget i Ukraina. Det är människor på sitt jobb som har en stund över mellan servering och försäljning.

     Det finns de som talar för att Ukraina ska tillhöra Ryssland. De är inte många, men de ser detta som en lösning på landets nuvarande problem. Det finns även de som är för att Ukraina ska gå med i EU. De talar om nödvändigheten med att ingå i en, enligt dem, demokratisk union. Det dessa synpunkter har gemensamt är att deras perspektiv utgår ifrån en yttre hjälp, den som för nuvarande befinner sig utanför Ukraina.

     För några av de som varken vill att Ukraina ska vara ryskt eller gå med i EU finns en tanke om att nationalismen, som grundläggande ideologi, är en del i lösningen. De uttrycker en vilja att lyfta Ukrainas självständighet och ser nationalismen som en väg dit. En vi träffar säger att det behövs någon som kämpar för att Ukraina själva ska kunna bli ett bättre land, utan en styrande hand från andra länder. Svaret på det, enligt personen i fråga, är nationalismen.

     Där står vi, till en början medhållande och nu förvånade av det hen sagt. Men vad händer egentligen med invånarna i ett land där en stor majoritet av lösningarna, som diskuteras på makthavarnivå, handlar om att tillhöra något annat? Vad händer med ett land där invånarna vill vara självständiga och de som lyfter frågan högst är de som står för andra värderingar, värderingar som lätt sätts åt sidan när nuvarande fråga är så stor och viktig för folket?

     Vi ser hur nationalismen vinner på sådana här desperata tider. Vi vet hur historien utspelat sig. Vi vet hur nazisterna tjänade på den enorma kris som var i Tyskland. Ukrainas invånare vill ha en lösning och de som ger det till dem har de förtroende och respekt för. Att efter att ha insett detta inte ha förståelse för den individen som står där på caféet, trött på att vänta, är obefintligt för mig.

     Ännu en gång vinner onda krafter på människors vilja att förändra. Men det finns ett annat alternativ som behöver lyftas. Det feministiska. Och mer om det lär vi oss kanske imorgon, när vi träffar en ukrainsk feminist. 

 

I Kiev gäller inte Occupy Wall Street utan Occupy All Street.

Text: Pernilla West

Foto: Maria Borgström

Kommentera Folkets syn på lösningen för Ukraina
- den 19 april 2014, kl 08:16

     Spår av revolution syns överallt. Det gäller såväl gatan där upploppen skedde som i att det är fullt med militärklädda personer som bär skottsäkra västar och batonger. Känslan är väldigt "nationalistisk" i och med att det är i stort sett bara unga män med militärkläder som bevakar revolutionsplatsen och deras klädsel är symbolisk för nationalism.

Kommentera Kiev
- den 18 april 2014, kl 15:02

    I helgen söker jag och Pernilla West, talesperson Fi Lund, söka svaret på vad det är som händer i Ukraina. Vi åker dit och pratar med "vanligt folk", de som inte får vara med i förhandlingsrummen. De som är långt ifrån makten, men påverkas mest av den. Vi vill höra så många berättelser som möjligt och kommer rapportera via Twitter på @Feministerna och Instagram. Med lite tur så får vi tag på någon feminist också som kan ge oss genusanalysen.

 

Photo: I god och hoppfull stämning inför avresa till #Ukraina för en #FiSpecial i #Påsk följ oss på Twitter: @Feministerna och Instagram

Kommentera Kör #FiSpecial från #Ukraina i Påsk
- den 17 april 2014, kl 09:01

   "The Honeyball report" röstades igenom i EU-parlamentet i februari. Den slår fast att prostitution är ofta en form av slaveri, att dess utbredning innebär våld mot flickor och kvinnor, vilket förhindrar möjligheten att uppnå jämställdhet, samt att prostitution inte i får användas som argument för migrantarbetares möjligheter att få jobb. Det är ju fantastiskt glädjande och det ger hopp inför framtiden att parlamentet äntligen slår fast detta. Men, tyvärr innehåller beslutet ingenting mer än ord. För slutklämmen innebär endast att en rad förslag till åtgärder lämnas till medlemsländerna. Förslag som de medlemsländerna som vill förbjuda köp av sexuella tjänster lätt hade kunnat genomföra även tidigare och utan den här sista rapporten.

   Det finns argument mot att EU- parlamentet skulle få besluta om handel, produktion och offentlig rätt. Argument som är mycket bra och därför ansluter sig Feministiskt initiaitiv till de som säger att beslut alltid sak tas så nära medborgaren som möjligt. 

  Men:

- detta handlar om rättighetsfrågor, alltså sådant som politiker egentligen inte borde ha makt över på någon nivå eftersom det är självklart

- rättigheter och upprätthållandet kräver lagar, alltså måste politiker besluta om lagstiftning

- medlemsländer kan alltid i rättighetsfrågor gå längre än parlamentets beslut, så det finns ingen risk att ett "negativt" resultat i parlamentet skulle kunna försämra rättighetslagar i något medlemsland

- om det krävs överstatlighet för att upprätthålla mänskliga rättigheter så ok, då föreslår jag överstatlighet

 

    Denna och många fler goda anledningar till varför feministerna behövs i EU-organisationen pratade jag om igår på Utrikespolitiska föreningen i Lund. 

 

 

Kommentera Påskkärring till Bryssel
- den 16 april 2014, kl 14:13

    Det feministiska genombrottet är här. Fi har över 9000 medlemmar nu. Det går jättebra för dig att bli det med!

    För det är många som tycker att rasismen och kvinnoförtrycket har gått för långt. Plus att när så många säger det tillräckligt ofta så hörs det. Som när över 60 stora artister går med i kampanjen för att låta sina röster höjas för öppenheten och toleransen i samhället. Se dem här. 

  Musik och politik hör ihop. Precis som allting i livet och politik hör ihop. För beroende på attityder och tyckanden så röstar vi på vad som passar oss bäst. Vi röstar för det samhället som vi vill se och för hur vi vill att offentliga instiutioner ska agera mot invånarna. Musik och livet ingår i vår kultur. Den kultur som är grunden till hur vi ser på det som händer runtomkring oss och som är grunden till hur vi förklarar skeenden. Den feministiska politiken går ut på att låta kulturen vara fri. Det måste den vara för att kunna se och reflektera fritt över vad som händer. Dessutom vet vi att kulturutövande är hälsosamt. Körsång, måleri och besök på museum är numera något som läkare emellanåt skriver ut på recept i form av KAL Kulturell Aktivitet på Recept. 

   Regeringen har inskränkt kulturen. Genom att inte rikta anslag till marginaliserade grupper, genom att avveckla den statliga inkomstgarantin för konstnärer och dra in estetisk verksamhet som kärnämne i gymnasieskolan.

   Det är det och rasisterna som får kulturarbetare att reagera, att kalla sig för feminister och stödja Fi.

 

 

Kommentera Feministerna vinner mark
- den 1 april 2014, kl 22:55

    Nu har det gått sådär alldeles för långt tid sen jag bloggade igen. Vet inte riktigt varför men en kort sammanfattning sedan sist kanske har sin förklaring:

    Homepartys i Gamleby Folkhögskolas aula var välbesökt med över 40 personer. Något som är helt fantastiskt med tanke på att det var vardagkväll och allt! Det våras för feminismen.

   Sen har jag varit på Homeparty på Öland också, en trevlig skola i Vickleby med allt möjligt på repertoaren från träslöjdsarbeten och trädgård till keramikverkstad och drejeriarbeten.

   I höstas kontaktades jag av Gamleby TV-produktionsutbildning angående ett personporträtt. Det blev en kort liten långfilm om mig som feminist och äntligen fick vi den färdigredigerad med rätt ljud och ljus och allt. Det tog två dagar att ladda upp den på Youtube så därför var jag utan internet ett par dagar. Men här är resultatet: Med siktet mot Europa.  

   Glädjande kan jag berätta att Fi har över 8000 medlemmar!!! 

   Men jag kan också berätta att feminismen behövs. Mer än någonsin vore väl att ta i. Men det känns som att det faktiskt skulle kunna komma ett rejält genombrott nu. För människor är trötta på våld, både det mot kvinnor och det mot män. Ett ökat antal våldtäker i Kalmar län är en del och våldet mot en besökare som är på väg till en fotbollsmatch en annan. Hen blir misshandlad till döds. Den feministiska analysen och lösningarna måste till för att lösa detta. 

    Våldet kring fotbollsarrangemang har ökat under en lång tid och nu nåddes kulmen. Men istället för att ta ansvar för besökarnas säkerhet vill fotbollsklubbar runt om i landet lägga ansvaret på enskilda individer. Sammanfattningsvis går många ut i media med slutorden –låt inte det här skrämma er från att besöka sportens matcher utan det bästa vi kan göra i den här situationen är att fortsätta gå på fotboll! Den totala likgiltigheten och skygglapparna är remarkabelt. Vi vet ju redan att ett system är perfekt utformat för att ge just det resultat det ger. Så att fortsätta gå på matcher med våld som eskalerar kommer bara att få våldet att eskalera. Det senaste jag hörde i debatten var dessutom att när våldet ökar så drar sponsorer öronen åt sig. Sporten förlorar pengar och då argumenterar klubbarna för en ökad alkoholförsäljning i samband med arrangemang för att kompensera förlusterna. – I am #notbuyingit och föreslår istället att våldet utreds för det våld utfört av män som det faktiskt är. Det skriande behovet av genusanalys på händelserna är uppenbar. Fi vill se kvotering till bolagsstyrelser så varför inför inte Svenska fotbollsförbundet mixade lag?   

    Jag skulle vilja skriva så mycket mer. Men jag har många förfrågningar om Homepartys och andra inbjudningar. Bl.a. till Utrikespolitiska föreningen i Lund den 16/4, vilket jag personligen känner är ett litet erkännande på att jag någon gång någonstans har gjort något rätt. Så nästan närsomhelst ska jag skriva mer. Efter att jag kollat mina 900 olästa mail och besvarat de mest akuta. Någon som känner för en obetald men o så meriterande sekreterartjänt hos mig? Hojta till bara!

    Eller varför inte ta itu med översättningen av EU-valsplattformen till engelska? Det tar ungefär 3 dagar vet jag efter att ha fått hjälp med översättning till finska, spanska och franska. Men inte engelska -och det borde ju egentligen vara det som är lättast att hitta översättaraspiranter på kan en tycka.

    Å slutligen, vart kommer egentligen uttrycket "guttaperka" eller "guttaperkaboll" ifrån? Personer i min närhet använder detta titt som tätt och jag tycker mig veta vad det betyder, men vill som inte efter flera år visa att jag egentligen inte vet... så om någon vill berätta så skulle det lugna mig oerhört.

Kommentera Kort långfilm
- den 8 juni 2011, kl 23:07

Det iranska fotbollslandslaget fick en 3-0 förlust mot Jordanien i fredags utan att matchen ens spelades. Internationella fotbollsförbundet ansåg först att landslagets kläddräkt var otillåtlig. Sedan ändrades beslutet. Men Iran står kvar med förlusten och Jordanien med vinsten. Läs mer i DN på den här länken: http://www.dn.se/sport/fotboll/irans-landslag-stoppas-av-slojtvang

Kommentera Fotboll
"Den ofrivilliga feministen"
Bor: Reverums Gård
Familj:
Yrke: Leg. fysioterapeut
Intressen: Djur, natur och politik.
Motto: In med feministerna -ut med rasisterna!

Kommentera gärna!
Våra bloggare vill gärna ha kommentarer. Så kommentera gärna när du läst ett inlägg, om du tycker att det är intressant. Kommentarerna på blogginläggen moderaras av redaktionen, precis som artikelkommentarer.

FRÅGAN

Hur deklarera du?

På det traditionella sättet.
På nätet.
Det sköter min revisor.
Det har jag inte bestämt än.


Charter
LMS
Hotel