Malin Sjölander

Malin Sjölanders blogg

Stort och smått, politik, jobb och fritid. Lite av varje från mitt liv och mina tankar.

På väg mot ett bättre landsting

Mönsterås Arbetsveckan börjar gå mot sitt slut. En vecka med många skiftande möten med många inspirerande människor. 

Idag har vi Alliansdag i Mönsterås. Tillsammans med företrädare från hela länet fördjupar vi oss i näringslivsfrågor, gröna näringar och vi får träffa kommunalrådet från Ronneby Roger Fredriksson, intressant att höra hur kommunen lyckats klättra på näringslivsrankinen genom idogt och fokuserat arbete. 

Igår hade jag den stora förmånen att få delta på en heldag om framtidens sjukvård. Tillsammans med tjänstemän, chefer, politiker, patienter och anhöriga hade vi seminarie i Oskarshamn. Bland annat besökte "hälsostaden Ängelholm" oss och berättade om sitt projekt att knyta ihop sjukhusvård, vårdcentraler och kommunens omsorger för att kunna göra vården bättre för de som är mest sjuka. Bland annat jobbar man med mobila team som besöker patienterna i hemmet, vilket minskar onödiga sjukhusinläggningar. Intressant, men utmanande. Hur ska vi kunna omsätta det? Våra sjukhus t ex servar ju ganska många kommuner, hur får vi till ett nära samarbete? 

Resten av dagen leddes av Tomas och Olga från Experio Lab som tillhör landstinget i Värmland. Där jobbar man med vårddesign, det vill säga problemlösningar för att få en mer effektiv vård, hjälpmedel och stöd till patienter och personal, innovationer och nya arbetssätt. Vi fick möjlighet att jobba i grupp med patientcase och att hitta riktiga lösningar, idag och imorgon. Spännande. Experio Lab har bland annat jobbat med att kartlägga patienternas resa genom vården, provrörens resa genom vården och första linjens psykiatri för unga. 

Jag tror att testmiljöer som dessa är viktiga att ha i landstingen. Att kunna testa morgondagens sjukvård nära dagens. Att patienter och personal snabbt kan ge feedback på projekten. Jag hoppas att vårt landsting snart tar kliven framåt och blir ännu bättre på dessa frågor. Men då måste vi politiker ge de duktiga medarbetarna förutsättningar. Vi tycker att vi ska jobba med e-hälsa. Men personalen har fortfarande utrustning som är från igår. Använder vi Smartphones och  paddor inom vården, såsom vi gör hemma? Personalen har en enorm kompetens på detta i sitt privata liv, men på jobbet får de ofta använda produkter som de inte vill eller kan hantera. I mina ögon är det resursslöseri. Vi pratar om att digitalisera vården. Samtidigt som resten av världen redan är digitaliserad. Dra nytta av personalens kunskaper, vi måste spegla deras behov. Dessutom är det de som bäst ser patienternas behov. 

Gårdagen var ett bra första steg. Men vi måste öka takten, öka ambitionerna och släppa loss kreativiteten. 

Trevlig helg!

Malin

 

Varför skrivs det ut mer beroendeframkallande läkemedel just i Kalmar län?

Mörbylånga Landstinget i Kalmar län skriver ut näst mest beroendeframkallande läkemedel i Sverige. Utskrivningen av beroendeframkallande läkemedel ökar i hela Sverige, vilket leder till undvikbara dödsfall. Förra året dog ca 150 personer av överdosering av dessa läkemedel i Sverige. Ändå fortsätter sjukvården skriva ut dessa läkemedel i allt ökande takt.
Det här är ett problem. De senaste 15 åren har fler än 165000 människor i USA dött av att överdosera beroendeframkallande mediciner! Hur det ser ut i Sverige verkar ingen veta eftersom det bedrivs så lite forskning i ämnet, därför har jag nu skrivit en interpellation i ämnet till landstingsrådet Lena Segerberg (S). Jag vill veta varför man skriver ut så här mycket beroendeframkallande läkemedel just i vårt län och hur den politiska majoriteten arbetar för att ge de som blivit beroende hjälp med avvänjning.
Nu hoppas jag att vi kan få upp frågan på bordet, få regelbundna redovisningar i t ex landstingsstyrelsen men även en medvetenhet om det inom kommunernas verksamheter. Ett första steg är att tidningarna också skriver om det, Västervikstidniängen har en bra artikel.
Och jag återkommer med rapport då jag fått svar i landstingsfullmäktige den 1 mars.

Fokus på sjukhusfrågor

Västervik/Oskarshamn I landstinget har vi inte vanliga facknämnder såsom man har t ex i kommunerna. Istället har man infört delegationer: en för primärvård, en för psykiatri och en för sjukhus och regionsjukvårdsfrågor. Den sistnämnda är jag vice ordförande i. 

I delegationerna fattas inga beslut, utan de är i första hand till för att sprida information till ledamöterna och vidare till partierna. Oftast håller vi till på något av sjukhusen, och bekantar oss med deras verksamheter. Vi får också aktuella redovisningar från tjänstemännen om verksamhetsplaner, resultat mm. 

Idag var vi på Oskarshamns sjukhus med delegationen. Vi fick bland annat träffa relativt nya sjukhusdirektören Birgitta Hjalmarsson, vi fick träffa Per-Adolf Bergsten som är chef på akuten och IVA i Oskarshamn - riktigt spännande att höra hans tankar om hur en akutmottagning på ett litet sjukhus fungerar. Särskilt med tanke på att de sedan några år även har ansvar för primärvårdsjouren på kvällar och helger. Många tycker att något liknande borde införas på akuten i även Västervik och Kalmar. För patienternas del vore det ju enklare, en dörr in utan att fundera på vilken diagnos man har. 

Vi fick också tillfälle att diskutera begreppet "närsjukvård". Kan den bedrivas på sjukhus, på vårdcentralen och i hemmet? Intressanta frågor som vi måste utveckla vidare. 

Nu blir det att ladda om batterierna för morgondagen. Då bär det åter till Oskarshamn - och en hel dag på temat Morgondagens sjukvård. Spännande!

Ha en mysig onsdagskväll!

Malin

Mer utbildning åt folket - inte mindre!

Nysäter I dagens Barometern kan man läsa att Kalmar län har fått absolut minst antal YH-utbildningar beviljade av MYH, myndigheten för yrkeshögskolan. Endast en (!!) utbildning har fått tillstånd att köra igång 2017. Kika i diagrammet på bilden så ser ni hur illa det är.
Detta i ett län vars stora utmaning för framtiden är kompetensförsörjning och en mycket stor andel lågutbildade. Kalmar län måste få fler möjligheter att få in fler på eftergymnasiala utbildningar – inte färre. Visst görs mycket tillsammans med Linnéuniversitetet och universitetet i Linköping och med lokala campus, men YH-utbildningarna är en fantastisk möjlighet att utbilda människor rakt in på arbeten.
Men ibland kan det vara positivt att komma sist, ”hit the rock bottom”, och få en rekyl uppåt. Nu måste vi politiker på alla nivåer, kommuner, landsting, region och riksdag ta tag i frågan. När man granskar framgångsrika utvecklingsfaktorer är utbildningsnivån en av de absolut viktigaste. Nu tycker jag att vi tar ett kliv framåt och mobiliserar oss i länet. Först då kommer rekylen uppåt!

Fredag med pensionärsorganisationerna

Kalmar

Idag är jag på länets Pensionärsråd i ett gnistrande vintrigt Kalmar. Vi sitter högst upp i ett av husen på Länssjukhuset och utsikten är otroligt vacker över Kalmarsund. 

Här inne har vi många givande diskussioner. Länets pensionärsorganisationer är duktiga på att leverera frågeställningar och förbättringsförslag. Inte minst om hur kollektivtrafiken fungerar, om pensionärer ska ha fria eller reducerade priser på resor. 

De vill också se en mer anpassad verksamhet för gamla, oftast mycket sköra, patienter. Både på sjukhusen och vårdcentralerna. När man är gammal och har flera olika sjukdomstillstånd bör man inte hamna på en brits på akuten. På vårdcentralerna skulle vi gott kunna ha äldremottagningar som kan erbjuda mer tid, mer trygghet och utökad kontakt. 

Läkemedel är också en het fråga hos pensionärsorganisationerna. Väldigt många äldre får väldigt många mediciner utskriva, inte sällan i alldeles för stora förpackningar. Och samtidigt finns det allt fler fabrikat på marknaden. Då är det inte lätt att hänga med. 

Det är bra att träffa de här duktiga pensionärerna, de blir vårt öra mot rälsen, de berättar för oss vad vi behöver förbättra. Men de bjuder också på en enorm nyfikenhet, en vilja att förstå hur landstinget fungerar, hur vi politiskt jobbar för att förbättra vården. Och massor av erfarenhet och samlad klokskap. Det är kul, och det ger mig en liten extra spark i baken. Det är ju det här som är den roligaste delen av mitt uppdrag! 

Trevlig helg! 

 

Jag har varit politiskt aktiv i Moderaterna sedan 2005. Men intresserad medlem i många år. Just nu är jag oppositionsråd för Moderaterna i landstinget här i Kalmar län. Dessutom sitter jag i Västerviks kommunfullmäktige. Det blir många roliga, spännande och lärorika resor runt omkring i vårt län och många härliga möten med människor i olika livssituationer.

I min blogg tänker jag självklart försöka beskriva hur mina tankar går rent politiskt, men det kan även dyka upp tankar och små rapporter från livet i övrigt. Kanske rentav någon reseskildring eller en bok recension?

Självklart tar jag med glädje emot kommentarer eller synpunkter från er som läser.
  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Politikerbloggar