Marcus Fridlund (S)

Var är kommuninvånarnas protester?

Jag har försökt att hålla mig rätt kall och känt av vibbarna i ett känsligt ämne, dvs VA-frågan på Horn.

Ända sedan det aviserades så har inkorgen på min mail succesivt ökat, likaså frekvensen och tonläget.
Till en början har det varit ganska sakliga frågeställningar, och förklarat sin egen syn på det hela. Numera är det mest smutskastning, faktafel och påhopp på politiker och tjänstemän. 

Därför kan jag inte låta det gå förbi utan att kommentera ämnet!
Många av de boende hänvisar till VMEAB överskott. Att man skulle använda det till Horn. Svaret är enkelt. Det går inte. Punkt.
Att man blir orättvist behandlad är ett annat argument. Det kan jag hålla med om. Det är inte rättvist att i ett utbyggt område ha skilda taxor. Jag håller fullständigt med.
Men, det är ännu mer orättvist om pensionärsparet Hans och Eva som passerat 80-år och bor i en hyreslägenhet ska betala för en VA-utbyggnad till privata hushåll. För det är där vi kommer att hamna i frågan.

Utbyggnaden är underfinansierad. Hade man byggt en stamledning och sen låtit samfäldigheterna koppla in sig, hade det varit klart. Men den moderata ledningen som styrde på den tiden litade på tjänstemännen som sa att särtaxa var det enda riktiga. Turerna efter det kan vi ju alla. 

Världen är inte rättvis alltid, men någon måste alltid betala. Jag vill inte se ett läge där drygt 30 tusen nätanslutna ska betala för att ca 400 fastigheter på Hornslandet ska få sin VA-fråga löst. Det finns två alternativ. Höja anslutningsavgiften, eller höja förbrukningsavgiften. 

Så, kära kommuninvånare, jag ställer frågan till er. Vem ska betala för anslutningen?
Jag vet vad de boende på Horn tycker, och det finns även boende som anser att det är rätt att de ska betala för sig, men majoriteten är ganska högljudd och aggressiv i sin tongång. 

Det har inte varit, och är inte helt solklart för mig som politiker heller. Men min sossekompass säger till mig att inte låta de svaga betala för de som har det bättre. Turerna har inte varit enkla , och stigarna har heller inte varit särskilt belysta.

Sålänge inga nya siffror presenteras så har vi strax över 90 miljoner kr som ska finansieras. 

Än så länge har jag inte hört övriga kommuninvånare protestera mot VA-taxan, men den kommer nog som ett brev på posten om vi lägger ner höjningen på anslutningsavgiften, då vi kommer bli tvingade att höja brukartaxan. Då blir det nog fart på det. 

Vilken röra

Inte många kan det ha undgått "skandalen" på transportstyrelsen som uppdagats. Det var nog heller inte många som missade att Alliansen gjorde gemensam sak med SD och riktade en misstroendevotum mot tre ministrar. 
Idag har statsministern svarat. 
Min ryggradsreflex var att statsministern avgår tillsammans med hela regeringen. Talmannen gör en sondering, och Anna K Batra skulle få frågan om att bilda regering. Där skulle det falla, och Stefan Löfven skulle då återigen bilda regering. Men ack så fel min ryggrad hade. 

Statsministern gör ett ytterst taktiskt drag, där man inte förser Sverige i någon kris, men samtidigt slår tillbaka bollen mot oppositionen. Att Peter Hultqvist sitter kvar som försvarsminister blir oerhört jobbigt för alliansen nästa vecka om de fortfarande vill ha en misstroendeomröstning. För vad har han gjort för fel? Snarare var det nog så att de tog ett extranamn ur luften när de bestämde sig för att dra på stora trumman. 
Problemet internt för oppositionen är att Hultqvist är respekterad och omtyckt även av sina motståndare, och med dagens omvärldsanalys är det nog inte många moderater eller liberaler som vill peta bort honom. 
Ska då alliansen backa? Eller vill man chansa? En spännande fortsättning följer. 

Stefan Löfven har visat handlingskraft och stort ansvarstagande. Man kan inte låta Sverige försättas i en politisk kris när det går så bra för landet och vi måste fortsätta framåt för att få ännu fler i arbete och en bättre skola för våra barn och unga. 

Alliansen, eller vad nu som finns kvar av den, kommer nu få bekänna färg. Antingen sitter de kvar i sandlådan, eller så inväntar de vad utredningen säger om vad som faktiskt har hänt. I en tid av faktaförtryck, vore det på sin plats att politiker faktiskt tittar till fakta och inte käbbel. 

Nu återgår jag till semestern! 

Intensiva månader innan sommaren

Västervik Budgetfullmäktige har nu äntligen varit och en stark budget för kommunen togs under måndagskvällen. 

Det har varit ett långt arbete under de senaste månaderna för att förbereda inför 19e juni. Men oj vad bra det blev!
Budgeten blev under fullmäktigemötet inte särskilt attackerad, utan de flesta partier tyckte det var ett bra förslag och hade enbart tillägg och säryrkanden. 
Inget oppositionsparti lade egentligen en riktig budget. Nästan SD då, de hade nästan med siffror, och M som kanske ses som ett stort oppositionsparti hade ett budgetdokument utan några siffror alls, förrutom att man pekade på att stå kvar vid 2% målet.
Moderaterna som ville stå kvar vid 2% målet ville då alltså spara in på någonting, men svarade mig inte på vad man ville spara in på.

Jag trodde att det på mötet skulle bli stor debatt kring en södra infart. Så blev inte fallet, KD klargjorde att man enbart står bakom projektet om man får 75% medfinansiering. Vänstern vill inte gå vidare alls. Enligt V finns en majoritet till att inte gå vidare.

Debatten blev inte så jättestor, jag tror vi får se en fortsättning under hösten, vilket jag ser fram emot. 
Det som var spännande var att V förslag att slopa infarten i budgetdokumentet föll i votering med siffrorna 51 för och 2 emot. Hur man då ser en majoritet vet jag inte. 

Snart går vi in på lite sommaruppehåll med sammanträden, vilket känns rätt gott. Jag ser fram emot en höst full med debatter och förslag. Det börjar närma sig valrörelse, och det syns, inte minst från oppositionspartierna. 

Idag är det mitt sista offentliga sammanträde innan semesterperioden.

Jag önskar alla en trevlig sommar och vi syns/hörs efter semestern!

Det sunda förnuftet fick råda

Igår var det då dags för kommunfullmäktige att samlas.
Smålandshamnars VD informerade om nuläge och framtid, vilket är jättespännande. Hamnen i Västervik har verkligen en stark framtidsutsikt, och med den nya operatören så tror jag att vi definitivt kommer att få se betydligt mer av trafik än tidigare. Framtiden ser otroligt ljus ut.

Ärendet som inför mötet hade störst publicitet var ju VA-taxan. Där boende på Horn skrivit till oss politiker, det har ringts och skrivits en hel del insändare och debattinlägg om ämnen. Jag är otroligt glad och tacksam för alla inlägg, det visar på ett medborgarengagemang. Tack alla boende på Horn! 
Som tidigare meddelat så fanns det två vägar att gå, höja anslutningsavgiften, eller höja brukaravgiften. Eftersom utbyggnaden på Horn blev underfinansierad när VA-nämnden underkände särtaxebeslutet. Det hade inte varit rättvist att låta skattekollektivet eller VA-kollektivet betala för utbyggnaden. 

Jag håller med alla om att det inte skötts snyggt, det hade kunnat gå betydligt smidigare och snabbare om vi gjort annorlunda, men man får ta det för vad det är. Efterklokheten får råda, och vi får se till att dessa misstag inte upprepar sig.

Något som gladde mig var att Moderaterna inte yrkade på en återremiss, utan var med och tog ett gemensamt ansvar. Man använde ungefär samma retorik som jag har gjort, att man fick välja det minst dåliga alternativet. För det fanns inget bra alternativ. Hade vi inte tagit beslutet igår, så hade vi stått med ännu fler miljoner i underfinansiering, och så fått låta övriga VA-brukare i kommunen få betala. 

Mest anmärkningsvärt var att Sverigedemokraterna yrkade på återremiss. Med andra ord tyckte dom att skattebetalarna i Västerviks kommun, alternativt VA-brukarna i kommunen skulle betala för denna utbyggnad. Mycket anmärkningsvärt.

Tack för de kloka debattinläggen igår från talarstolen!

Värt att försvara

Västervik I fredags blev vi attackerade.
Sverige, vår nation, vårt öppna, fria och demokratiska samhälle. En dåre satte skräck i en hel nation. Under de första timmarna kände jag mig uppgiven, och var rädd för fler attacker. Försökte hålla koll på var mina vänner i Stockholm var, att de var säkra. Även jag fick ett par samtal från vänner som undrade om jag var hemma eller i Stockholm. 
MEN. På svenskt manér gjorde vi det vi gör allra bäst. Följer regelboken och uppsatta riktinjer. Och vilken kraft det hade. Bilder på poliser, ambulanspersonal, brandkår och civila som gör allt för att hjälpa de utsatta överösde sociala medier. Civilsamhället tog hand om de som behövde hjälp på ett ensastående sätt.

Att någon person eller grupp tror att en sådan handling ska få oss på knä, ger oss bara mer kraft att samla oss. Partipolitiska åsikter blir helt som bortblåsta när man ger sig på det vi alla vill försvara och bevara. Som statsministern sa: "Ni kan inte kuva oss. Ni kan inte styra våra liv. Ni kommer aldrig någonsin att vinna". 

All heder åt vår blåljuspersonal som riskerade sina liv för vår demokrati i helgen. Polisen fångade gärningsmannen inom timmar, och har gripit flera man misstänker har koppling till dådet. Vilket grymt jobb! Jag älskar er, och jag älskar Sverige. Aldrig någonsin kommer vi att låta oss skrämmas av dessa fundamentalister. Det såg vi inte minst i söndags när den spontana kärleksmanifestationen hölls.

Vi har det finaste i världen att bevara, och utveckla. Låt aldrig någon stänga in oss eller få oss att sluta oss. 

Jag hoppas att vi efter denna helg tar kloka och lugna beslut. Inget får ske förhastat. Jag litar på att riksdag och regering kommer fortsätta arbeta för att stärka vår demokrati och säkerhet även i framtiden. Jag hoppas även att fler vill engagera sig politiskt, och se att ingenting är gratis. Demokrati är inget som politiker levererar och medborgare konsumerar. Demokrati är vårt gemensamma ansvar.  

Länge leve Sverige, länge leve demokratin, länge leve friheten!

Fritidspolitiker som numera är gruppledare för socialdemokraternas fullmäktigegrupp i Västervik. Jag är en 90-talist som brinner för samhällsutveckling och allas rätt till ett rikt och meningsfullt liv.
Sitter i barn- och utbildningsnämnden och miljö - och byggnadsnämnden.
Mitt politiska engagemang tog fart efter valet 2010.


Förutom kommunala förtroendeuppdrag så har jag en hel del internpolitiska uppdrag. Utöver mina politiska uppdrag så arbetar jag på Stegeholmsverket i Västervik


I min blogg skriver jag om politiska tankar blandat med mina egna uppfattningar om ämnet.
Åsikterna jag framför är mina egna och ingen annans, och ingen annan behöver heller svara för dem. 

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Politikerbloggar