Logga in
Logga ut

Marcus Fridlund (S)

Var är kommuninvånarnas protester?

Jag har försökt att hålla mig rätt kall och känt av vibbarna i ett känsligt ämne, dvs VA-frågan på Horn.

Ända sedan det aviserades så har inkorgen på min mail succesivt ökat, likaså frekvensen och tonläget.
Till en början har det varit ganska sakliga frågeställningar, och förklarat sin egen syn på det hela. Numera är det mest smutskastning, faktafel och påhopp på politiker och tjänstemän. 

Därför kan jag inte låta det gå förbi utan att kommentera ämnet!
Många av de boende hänvisar till VMEAB överskott. Att man skulle använda det till Horn. Svaret är enkelt. Det går inte. Punkt.
Att man blir orättvist behandlad är ett annat argument. Det kan jag hålla med om. Det är inte rättvist att i ett utbyggt område ha skilda taxor. Jag håller fullständigt med.
Men, det är ännu mer orättvist om pensionärsparet Hans och Eva som passerat 80-år och bor i en hyreslägenhet ska betala för en VA-utbyggnad till privata hushåll. För det är där vi kommer att hamna i frågan.

Utbyggnaden är underfinansierad. Hade man byggt en stamledning och sen låtit samfäldigheterna koppla in sig, hade det varit klart. Men den moderata ledningen som styrde på den tiden litade på tjänstemännen som sa att särtaxa var det enda riktiga. Turerna efter det kan vi ju alla. 

Världen är inte rättvis alltid, men någon måste alltid betala. Jag vill inte se ett läge där drygt 30 tusen nätanslutna ska betala för att ca 400 fastigheter på Hornslandet ska få sin VA-fråga löst. Det finns två alternativ. Höja anslutningsavgiften, eller höja förbrukningsavgiften. 

Så, kära kommuninvånare, jag ställer frågan till er. Vem ska betala för anslutningen?
Jag vet vad de boende på Horn tycker, och det finns även boende som anser att det är rätt att de ska betala för sig, men majoriteten är ganska högljudd och aggressiv i sin tongång. 

Det har inte varit, och är inte helt solklart för mig som politiker heller. Men min sossekompass säger till mig att inte låta de svaga betala för de som har det bättre. Turerna har inte varit enkla , och stigarna har heller inte varit särskilt belysta.

Sålänge inga nya siffror presenteras så har vi strax över 90 miljoner kr som ska finansieras. 

Än så länge har jag inte hört övriga kommuninvånare protestera mot VA-taxan, men den kommer nog som ett brev på posten om vi lägger ner höjningen på anslutningsavgiften, då vi kommer bli tvingade att höja brukartaxan. Då blir det nog fart på det. 

200 anledningar

Det allmänna barnbidraget infördes 1948 som den största jämlikhetsreformen någonsin i Sverige. För att lyfta barn ur fattigdom fick alla föräldrar 250kr, hade man fler än ett barn fick man som nu, flerbarnstillägg. 260kr 1948 är idag värt i runda slängar 4600kr. Tänk vilken reform det verkligen är, och vad den betytt för landet. 

Eftersom den reformen tillsammans med många andra under 60-70-talen ledde till minskade klyftor och hög sysselsättning, så har höjningen av barnbidraget inte hängt med i tiden. 

Idag ser vi ökade klyftor, segregation och en allt mer ojämlik skola för våra barn och unga. Därför gick vi till val på att höja bidraget med 100kr. Eftersom välskötta finanser tillåter större utgifter, så har regeringen beslutat att höja med 200kr istället för vad vi utlovat. Detta är sossepolitik på riktigt. 

200kr i månaden kan för många familjer betyda skillnaden mellan om mitt barn ska kunna vara med i fotbollslaget eller inte. Denna satsning gör skillnad på riktigt. Inte för alla, men för så många kommer detta att vara ett mycket bra tillskott i kassan. Barnbidraget är den mest rättvisa bidragsformen som finns, eftersom det spelar ingen roll om du är höginkomsttagare eller låginkomsttagare, alla får samma summa. 

Så idag, 20 mars delas den första höjningen av barnbidraget ut. Den första höjningen sedan 2006. Detta är vårt sätt att än en gång bryta barnfattigdomen och ge möjligheten till en mer jämlik uppväxt. Så idag delas det i vår kommun ut 200kr extra i månaden per barn till 3921 familjer. Från idag är barn- och studiebidraget 1250kr per månad.
Idag har vi 200 anledningar att rösta för en fortsatt (S)-ledd regering 9 september. 

När besvikelsen lägger sig

Som många vet är jag en obotlig idrottsfanatiker. Lagidrott och föreningsliv är något som alltid funnits i mit liv, så länge jag kan minnas faktiskt. Jag har som många andra har följt vårt kära hockeylag nu under en längre tid, och varit med om år av kvalspel, första allsvenska säsongen, och nu andra säsongen. Dödens säsong som man kan kalla det. Alla experter är överrens om att andra säsongen är svår. Vilket vi också fått vittna om. 

Serien har varit snuskigt jämn, och det har varit extremt små marginaler. Man kan till och med hitta de stolpskotten som skiljer playoff till SHL och negativt kval. Så jämnt har det varit. Och det är just det som är tjusningen med idrott. Det berör, spelarna, åskådarna, invånarna i samhället. Även om man inte är intresserad av hockeyn följer man det på ett eller annat sätt. I min mening är det föreningslivet som är kittet i samhället. 

Kommunens föreningar gör en enorm samhällsinsats, och har gjort det under så många år. Ideella krafter, eldsjälar som ger så mycket till andra, är vårt samhälles hjältar. Tack för allt ni gör, ni är guld värda. Jag är glad över att det äntligen blir en föreningsgala i kommunen, där vi kan lyfta föreningarna och hylla dom, för hyllningar är vad de förtjänar. 

För Västerviks IK gäller nu att samlas, att ladda energi och vinnarmentalitet. Samtidigt gäller det att stöttningen finns för klubben på läktarna. Jag kommer iallafall att vara där så mycket jag kan, och jag hoppas flera väljer att följa med. Vi ska ha lag på elitnivå, i flera sporter, hembygdspatriotism är så vackert. Jag vill åka ner till Oskarshamn och se heta derbyn även nästa säsong!
Så kör ända in i kaklet VIK. 

Nu har min besvikelse över matchen mot Karlskoga lagt sig, och nu finns det bara seger som gäller. 

Det brinner i fingrarna

Nu är oppositionen igång igen. 

För en tid sedan ville man lägga pengar på att ta fram nytt förslag till grafisk profil. Nu vill man lägga pengar på ett fullmäktigesammanträde med 3(!) ärenden. Ett sammanträde som visserligen skulle varit ett dagtidstest, vilket jag är positiv till. Däremot tänker jag inte att ge mitt medgivande till att ha ett sammanträde med 3 icke brådskande ärenden som kan tas i februari istället. Arvoden, förlorad arbetsförtjänst mm är en kostnad som skattebetalarna nu inte behöver lägga eftersom ärendena är få och tas nästa gång istället. Demokrati ska få kosta, absolut. Men inte till vilket pris som helst. 
Skattebetalarnas pengar ska användas förnuftigt. Inte till att sitta på ett kort sammanträde och plocka ut arvoden. 

Det märks att det är valår, för det brinner i oppositionens fingrar. Spenderarfingrarna.

 

Första pajen för valåret kastat

Hoppar över att skriva årskrönika och kommande utmaningar, det gör andra så mycket bättre än mig. 

Jag har levt med övertygelsen om att året kommer vara fullt med pajkastning, men med förhoppningen om att tonläget för demokrati och politik ska vara saklig och ordentlig. 

Då blir jag orolig när Jakob Styrenius redan nu, vecka 1 börjar med att kasta första pajen. 
Att den grafiska profilen är det som avgör demokratin i kommunen känns löjeväckande! 

Det vore mest ärligt om man också berättade att detta är ett förslag från 2006 som dammats av, vilket kunnat göra detta till en förändring utan större kostnad. Detta ska också vara kommunens kommunikativa profil, inte stadens. Finns inget som hindrar staden från att ha kvar det gamla vapnet. Gör man som oppositionen vill och även Styrenius verkar vara ute efter, ja då måste man rita fram ett nytt förslag. Först då kommer vi att få de stora konsultarvoden vi hört om runt i landet när man tar fram nya profiler. Att flera partier i oppositionen är duktiga på att spendera skattebetalarnas pengar, det har kommunen fått uppleva förut.
I denna fråga tänker då inte jag att vara med om att lägga mer skattepengar, vilket jag vet att många skattebetalare håller med om. Därför blev jag också oerhört förvånad när oppositionen yrkade på återremiss senast. 

Blir också oerhört förvånad när Styrenius väljer att få kommunstyrelsens ordförande framstå som en icke-demokrat.
Politikens uppdrag är inte att förvaltningen ska få sina förslag igenom, det är tvärtom. Förvaltningarna ska göra verkstad av våra politiska prioriteringar och inriktningar. Mitt uppdrag är att se till kommuninvånarnas bästa, och jag vet att de som jobbar inom förvaltningarna har samma inriktning. 

Det finns så mycket tyngre saker vi måste lägga vår energi och engagemang på. 

Året lär bli ganska smutsigt i skrift och verbalt. Valår brukar locka fram det hos många personer. 
Spännande att Styrenius redan första veckan attackerar socialdemokraterna för vem vi anser representerar vår demokrati och socialdemokrati bäst i riksdagen efter valet.

Då var vi där igen!

Utförsäkringarnas tid är här igen.

När nu Alliansen med stöd av det arbetsfientliga SD i spetsen vill återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, så kastas sjuka människor återigen ut i osäkerheten. 
Under perioden 2010-2014 var senaste gången de införde den gränsen. Då ökade sjuktalen med 50 procent, och 100 000 personer blev av med sin sjukpenning. 

När erfarenhet finns av tidigare beslut brukar jag försöka tänka på hur var det sist, speciellt när det inte var länge sen. Min erfarenhet av senaste utförsäkringsvågen var att jag såg hur det gick för en person i min närhet.
Den egna läkaren gör ett uttalande och då får personen instruktioner om hur hen ska gå tillväga för att bli frisk.
Samtidigt läser läkare på försäkringskassan journalerna för prövning utan att träffa personen i fråga. Myndigheten gör en helt egen bedömning och säger att hen ska till jobbet, eller bli utan ersättning. Denna person blev inte friskare, snarare sämre av att leva under stressen det innebar. 

Vi kan inte ha det såhär! Därför var Löfvéns regering snabba med att ta bort den bortre gränsen, dvs sluta med utförsäkringarna. 
Nu är vi där igen, eftersom den Blå-Bruna sörjan nu smetar ut sitt förakt mot sjuka som gör allt för att få vardagen att gå ihop. De vill inget hellre än att kunna gå till jobbet. Istället för att få den tid som krävs för att läka och vara sjukskriven blir man nu kallad bidragstagare, och får ingen plats i den konservativa vågen som sprider sig som ett virus genom Europa. 

Valåret är nu väldigt nära, och jag misstänker att det blir en smutsig historia. Men jag säger bara:
Bring it on!

Fritidspolitiker som numera är gruppledare för socialdemokraternas fullmäktigegrupp i Västervik. Jag är en 90-talist som brinner för samhällsutveckling och allas rätt till ett rikt och meningsfullt liv.
Sitter i barn- och utbildningsnämnden och miljö - och byggnadsnämnden.
Mitt politiska engagemang tog fart efter valet 2010.


Förutom kommunala förtroendeuppdrag så har jag en hel del internpolitiska uppdrag. Utöver mina politiska uppdrag så arbetar jag på Stegeholmsverket i Västervik


I min blogg skriver jag om politiska tankar blandat med mina egna uppfattningar om ämnet.
Åsikterna jag framför är mina egna och ingen annans, och ingen annan behöver heller svara för dem. 

Bloggar

Politikerbloggar