Martin Danielsson

Småprat från Lofta

Småprat från Lofta CCI

Maskulinistiskt initiativ?

Nej, jag tror inte det. Nu när kommentarsfunktionen tagits bort vill jag göra er uppmärksamma på en till lika delar delikat som vidrig företeelse som den förträffliga krönikören Carina Glenning bidragit med. Den handlar om vårdnadstvister. I dessa så finns det väl nästan bara förlorare. Och, kanske i synnerhet männen. Är väl strängt taget omöjligt att gradera rent generellt men det är lätt, så lätt, att allting går fullkomligt överstyr. Som när en man blir anklagad för att förgripa sig sexuellt på sina barn. Pedofili. Är man sedan oskyldig så blir det ändå inte lättare. Hur försvarar man sig? Min fru sa här hemma att det kan ju vara så att ilskan och fientligheten i en rättegång blir så intensiv att man som kvinna väljer att ta till de greppen när man, på grund av barnen, inte vill träffa sin f.d vid gemensam vårdnad. Det kan jag möjligen köpa. Men en sådan omvänd häxprocess borde ju ändå genomskådas och tas för vad den är. Som lök på laxen, i små samhällen och det kan vi nog räkna alla inklusive Västerviks stad, är ju som gjorda för skvaller och baktaleri. Hur kan man fortsätta bo och verka i ett sådant samanhang när man betraktas som kriminell även om anklagelserna är grundlösa? Katarina Blums förlorade heder där man ska bemöta påståenden som bara betraktas som krystade, fruktlösa försök att rentvå någonting som den samlade opinionen redan har smutsat ner.

 

Jag har ständigt aktat mig som ögat för att kalla mig feminist. Därför att den till sitt väsen är exkluderande. Därför att den är grunden till ett vi och ett dom. Därför att det är starten på en uppdelning som är vårt samhälle ovärdigt. Därför att den startar den hätskhet som har varit så skadlig för hela samhället där man som man faktiskt, helst, inte ska vara ute på kvällarna heller, eftersom misstänksamheten har tagit över och smittat hela samhället som jag inte upplevde när jag var liten. I ett samhälle som vårt ska ingen kunna misstänkas oskyldig. I ett samhälle ska alla ha den grundtrygghet som det innebär att kunna befinna mig precis var jag vill utan att bli skylld för, eller utsättas för övergrepp. I ett samhälle ska en rättvis rättegång inte innebära häxjakt på några grupper, invandrare-infödda, kvinnor-män, homo-bisexuella. Vi måste upprätthålla strikt neutralietet och just därför är jag inte feminist. Ska nog akta mig för att vara maskulinist också. Av ovan, lätt förståeliga skäl. Jag vill vara neutralist!

Småprat från Lofta CCII

Sveriges löntagare får ut för mycket pengar!

I kölvattnet av ryska revolutionen 1917 skulle det säkert vara ett av argumenten för att sätta ner foten och vänta med en rösträttsreform, eller, varför inte allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Nu blev det inte så. Förstakammar-högern godkände den allmänna och lika rösträtten och beseglade därmed sitt eget öde. Rösträtten blev ett vapen för arbetarrörelsens båda grenar att ta den politiska makten och behöll den och satte varaktiga avtryck. Så, varför skrev jag underrubriken som jag gjorde. Jo, i en artikel skriver Leif Svensson för Vänsterpartiet att jobbskatteavdraget gjort att löntagarna fått ut en månadslön mer än förut. Mellan raderna kan man också läsa att han tycker att det är fel. Vänster, har det blivit höger och höger vänster? Man kan verkligen undra vem som företräder vem. Eller, vilket verkar mer troligt: Vänsterpartiet företräder i allt väsentligt offentlig, eller om man nu vill offantlig sektor som ska växa obehindrat i all evighet. Samtidigt är man emot en södra infart och tycker den är dålig av miljöskäl. Att, som Leif Svensson gör, blanda eventuella bilköp som naturligtvis enbart rika och välbeställda gör, med en infart som så väl behövs är väl, om man är snäll, ett sätt att blanda ämnen med varandra. I så fall kan jag själv avslöja att vi i vår familj har bytt bil och det för att den gamla närmast kunde betraktas som en plåthög på fyra hjul som mest hyrde plats på verkstaden. Upplysningsvis kan jag meddela att jag tror att flertalet också byter bil, inte för att glänsa inför en imponerande omgivning, utan för att behovet påkallar det. Där blandar Leif Svensson in jobbskatteavdraget. 500 miljoner skulle en södra infart "kosta". Återigen, varför blanda äpplen och päron? Kostnaden är "inte" 500 miljoner, om nu den siffran avses. Kostnaden är en avskrivningskostnad per år och en ränta per år. Högt räknat om vi säger 7 % på 500 miljoner så blir det 3,5 miljoner årligen. Invånarantalet i Västervik är ca: 35000, lågt räknat. Då blir det 1000 kronor per år. Min son får 200 kronor i månaden i månadspeng. 2400 kronor per år. Detta är fakta. Allting annat, Leif Svensson, är alternativa fakta som du strör ut i rikt mått. Liksom även ditt påstående om att jobbskatteavdraget är stöld från staten. Vad får Vänsterpartiet allt ifrån? Sorgligt att detta parti har så stort och skadligt inflytande på landstinget och staten. Men 2018, 100 år efter Förstakammarens beslut kan svenska folket säga sitt i allmänna val. Då har vi möjlighet att sopa banan såväl i kommun, landsting som stat. Gör det, svenska väljare! 

Småprat från Lofta CC

Det är ovanligt för mig att svara andra bloggare i min egen blogg. Idag går det ju inte att kommentera andras på deras egen blogg så jag gör det så här. Sverker Thorén ondgör sig över moderaternas öppning att samarbeta med SD. Det är han naturligtvis i sin fulla rätt att göra. Men alternativen annat än ett alliansstyre redovisas inte. Naturligtvis är väl ett styre S och M som han tidigare hänvisat till en rimlig lösning. Men är den det bästa? Själv har jag varit inne på att S och M på riksplanet skulle kunna bilda en stor koalition precis som i Tyskland. Visst finns det fördelar. Nackdelarna ska man inte heller sticka under stol med. Otydliga oppositionsroller som sinsemellan krockar med varandra. SD och V upplevs ju av många som eld och vatten. Ändå kan de utgöra en gemensam opposition om valutgångar skulle visa det. Man kan ha åsikter om M´s agerande. Kanske skulle det, idag, när socialdemokratin inte har den dominerande roll som den haft tidigare, vara bättre att lösa upp alliansen och sedan, efter ett valresultat, förhandla sig till det mest optimala utifrån ideologi och vem man kan uppnå lösningar kring. Att inte binda upp sig för några konstellationer. Det finns inga traditioner kring det i Sverige. Norge verkar ha ett bättre läge för det. Där finns ju inte heller några nyval som gör att politiker, fegt, kan gå tillbaka till väljarna när dessa, av någon outgrundlig anledning "röstat fel". Jag förespråkar oavsett vilket tydliga majoritetsstyren och det är upp till partierna att förhandla i botten med de som går att förhandla med. Kommunala nyval är inte heller fruktbara lösningar på författningsproblem utan är ett sätt för politiker att sticka svansen mellan benen och undvika ansvar. Därför, Sverker Thorén, vilken är din lösning i ett komplicerat kommunalparlamentariskt läge? Det är bättre att svara på det än att skylla andra partier för svek.

Småprat från Lofta CXCIX

Käre Donald!

Det här är ett öppet brev till dig och i Sverige så är vi vana vid att dua varandra så jag tror att du inte misstycker och envisas med Herr President eller annat påklistrat bjäfs.

Det gläder mig mycket att du har fått börja hyra Vita Huset i USA. En bättre hyresgäst kan jag inte tänka mig. Med din självutplånande och d:o självuppoffrande stil så är du verkligen rätt man för det huset. Med din rivstart av beslut kan det inte bli bättre. Muren längs gränsen mot Mexiko, Oljeledningar som ska skära rakt igenom Sioux-indianernas heliga marker, infrastruktursatsningar. Allt är ju jättebra. Så bra att du, som man säger på ren och oförfalskad svenska, "skiter i" några urinvånares urgamla rätt. De är ju, strängt taget bara primitivt folk, säkert med ganska lågt IQ och inte så mycket att ta på allvar. Vidare är det jättebra att du har börjat undersöka valfusket. För fusk har det säkert varit. Du har säkert, i grund och botten, vunnit i samtliga amerikanska delstater så det är bra att undersöka. Speciellt noga måste man ju vara när man tänker på hur USA befolkats under tidigare skeden. Så gott som alla, inklusive du, är ju invandrade från den "Gamla världen" och, liksom Carl-Oskar och Kristina, så har de ju "köpt" mark i landet i "Nya världen". Hederligt och ärligt av..... Ja, vem ägde USA innan Columbus kom dit. Jag förstår att ämnet är känsligt för dig, Donald, för jag, som är din allra största beundrare, antyder ju just nu att de där ovan nämnda mindre intelligenta Sioux-indianerna plus några andra folkgrupper, faktiskt, kanske, har större rätt att flytta in i Vita Huset än du. Vi lämnar det. Om du kanske i framtiden får problem, typ riksrätt, ifrågasättande av ditt amerikanska medborgarskap eller liknande kan du kanske "flytta tillbaka" till Tyskland. Samtidigt måste jag meddela en sorglig nyhet: Tredje riket finns inte mer. Jag förstår att en av de som skulle ha beundrat dig ännu mer, (ja, beundran skulle säkert vara ömsesidig mellan den som då var ledare och du själv) tog livet av sig i en bunker, strax innan hade han gift sig, med Ewa Braun, det betyder brun, hahahaha, och med gift, du ser att jag kan skämta lika bra som du. Det där om muren mellan USA och Mexiko tog ju de flesta svenskar som ett skämt. Alltnog, Tredje Riket försvann tack vare en av dina föregångare på ämbetet, en skum demokrat, tillsammans med en kedjerökande, whiskydrickande britt och en mustaschprydd kille från Ryssland, som hade fått för sig att man sysslade med massavrättningar i Tredje Riket. Men om du kollar med dina alternativa fakta, så upptäcker du nog säkert att allt är lögn och att de där 6 miljoner judarna som figurerar i medierna, säkert var självmord istället. Så, summa summarum, om du behöver hjälp så tror jag inte att du ändå kan flytta till Tyskland och söka asyl där. De har tillräckligt med illegala invandrare som läget är nu och har inget behov av en till.

 

Med många varma hälsningar så här i vintertid.

 

Din alltid lika trogna beundrare:

 

Martin

 

P.s "Heil Trump"

 

 

 

 

 

Småprat från Lofta CXCVIII

-Vad är sanning?

Ända sedan Pontius Pilatus frågade en orostiftare vid en påsk mellan år 30-40 efter Kristi födelse så har svaret på denna fråga, som man säger, hängt i luften. För vad är sanning egentligen? VT skriver nu i början av året att Västervikstidningen kan man lita på. Jaha. Själv blir jag mer och mer fundersam. Pressen, tidningar, TV och också Facebook och Youtube, Twitter och Gud vet allt i form av sociala medier som börjar "konkurrera" om sanningshalten som vi sedan förhåller oss till allt efter tycke och smak. VT kan man lita på. Ja, det låter ju storartat. Men om det nu ändå är så att man inte gör det utan, som vi i högstadiet på 80-talets början blev lärda, att man kritiskt granskar nyhetsflödet, så är det inte så rasande enkelt. Är det som står på Facebook sant? Nej, allt är helt säkert inte sant. Ändå, för att göra en lång text kort så blir det ändå brännande. Pressen som vi ser det idag, är det en elit? Och i förlängningen, är det en elit i maskopi med makten istället för en granskare? Många börjar tycka det. Och när det väl en gång slår rot hur ska den inställningen bemötas utan att själva inställningen förstärks? Donald Trump är ju ett slående exempel på en person som har spelat ett spel som innebär att hålla armbågs lucka till ett, inbillat eller verkligt, etablissemang där pressen är en del av detta. Som dollarmiljardär är det storartat att i hela sin framtoning se sig som den lilla, missförstådda mannen som är utsatt för allsköns samansvärjningar. Kommer det att hålla hela vägen? Själv tror jag att han i sinom tid kommer att bli en del av det etablissemang som han nu försöker distansera sig ifrån. Det är då missnöjet med honom kommer att tillta. Vilket är fullt logiskt. För övrigt är jag rädd för honom. Vilka diagnoser man ska ge en person med ett så övernaturligt Ego vet inte jag. Men jag finner inte honom alldeles tillräknelig eller frisk för den delen heller. Återstår ju att se vad en person som han kan åstadkomma. Utbyggnad av infrastruktur tycker jag är sympatiskt. Däremot en mur mot Mexiko då undrar jag verkligen om han har alla pållarna hemma. Nu blev det sådär pessimistiskt som jag skrev om en gång tidigare. Och jag slutar med en uppmaning till VT: Arbeta varje dag med sanningen. Kan låta som en självklarhet. Men i den värld vi ser idag krävs det att man kämpar med den varje dag. Än så länge är frågan om vad sanningen är obesvarad. Snart 2000 år senare måste frågan ånyo bearbetas. Och besvaras.

Martin Danielsson är kyrkomusiker bosatt i Björnsholm där han bor med fru och två barn. Han är intresserad av trädgård, samhällsutveckling, familjen med mera. Hans motto är att kämpa för att utveckla vår gemensamma välfärd med största möjliga valfrihet för den enskilde.
  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar
Sparka bollen!
Sparka bollen!

Bloggar

Politikerbloggar