Logga in
Logga ut

Thomas Kongstad

Sparka bollen!

I svallvågorna efter Tjust Open.....

Västervik Som väntat var det Västerviks FF som till slut tog hem segern i den prestigefyllda turneringen Tjust Open. En turnering som visade upp blandad kvalitet spelmässigt under kvällen, men med en spelmässigt rättvis segrare, Västerviks FF, sett över alla matcher.

Grattis Västerviks FF!


Fick frågan på läktaren om jag hade hittat några intressanta spelare. Visst hittade jag flera positiva saker under kvällen, trots att jag inte var där för att titta efter spelare utan för att se på inomhusfotboll/futsal. Här kommer några:

Tjust IF FF
Ett lag som alla sa skulle bli "kvällens slagpåsar", vilket visade sig vara helt fel. Spelade jämt med samtliga lag, och kryddade kvällen med seger över Edsbruks IF. Ergest Fasko styrde och instruerade laget under kvällen på ett jättebra sätt. Tjust IF:s insats visar också att fotboll och futsal är två olika sporter. Bra jobbat Ergest och Tjust IF!

Aiman Hadrous - Gunnebo IF
Visade stora futsalkvaliteter i den position som i futsaltermer kallas för Pivot
(läs tidigare inlägg betr definition)/Targetspelare, längst fram i anfallsriktning med uppgift att ta emot bollen och hålla den i anfallsposition tills man lyft upp laget. Aiman var stark, svår att ta bollen ifrån och kunde hålla ifrån sig sin markering i ryggen. Visade tekniska kvaliteter på små ytor och gjorde även klassmål i friläge från sin Pivot-position i matchen mot AIS.

Tim Håvenstam - IFK Västervik
Började kvällen som avbytare, men fick efterhand under kvällen speltid. Stor talang, visade bra teknik och snabba fötter när han fick spela. Hoppas att Fredrik Walfridsson ger honom stort tålamod och förtroende att utvecklas som spelare i IFK:s jakt på div 4-spel under 2018.

Futsal - I Västervik
Att det finns spelare i kommunen som skulle passa väldigt bra i sporten Futsal. Eftersom Futsal har en egen licens så skulle något lag i kommunen kunna starta ett futsallag och spela regionalt seriespel i Futsal nästa säsong (18/19), med spelare från olika klubbar i kommunen. 

Bonusstraffar
Nu är snart alla lag i kommunen på samma serienivå, vilket gör att straffarna inte längre fyller sin funktion. Till och med arrangerande klubb, IFK Västervik, valde att inte utnyttja sin bonusstraff i sista gruppspelsmatchen mot Västerviks FF. Om det nu var glömska eller taktik vet jag inte, men det visar väl ändå att det är dags att enbart låta spelarnas färdigheter avgöra matchresultatet nästa år.

Grattis Johan och Emma - Vinnare av årets Guldboll och DiamantbollÅterigen har Centralhotellets jury gjort ett bra jobb med att utse två värdiga vinnare av Diamant- och Guldbollen 2017.

Emma Wessman - Diamantbollen 2017
Juryns motivering:
"Bland rutinerade rävar och kaxiga uppstickare finns det en spelare som, i sina bästa stunder, spelar i en egen liga. Med stor arbetskapacitet och oöverträffad skicklighet råder det inget tvivel om att årets damspelare - trots lagets lite knackiga säsong - är Emma Wessman"
Grattis Emma! Välförtjänt

Johan Lundin - Guldbollen 2017
Juryns motivering:
"Med sin pondus, erfarenhet och sitt uppoffrande spel utgjorde han grundbulten i det lag som var snubblande nära sitt efterlängtade division tre-avancemang. Hans korta frånvaro var kännbar vilket understryker hur viktig han är för sitt lag. Västerviks FF var under hösten genomsolida defensivt och mycket kan tillskrivas årets vinnare av Guldbollen - Johan Lundin."
Grattis Johan! Välförtjänt

Det är positivt att man på sociala medier kan läsa om hyllningar till andra spelare i kommunen, med all rätt är de säkert deras egentliga vinnare av olika anledningar. Men de hyllar även samtidigt årets bägge vinnare - Bra där!
Jag såg flertalet presumtiva vinnare både på läktaren och på spelplanen i fredags, till er vill jag säga: -Fortsätt med ert fina spel och engagemang på och utanför planen, fortsätt att vara förebilder för de unga spelarna i kommunen och i era föreningar. Centralhotellets jury sammanträder även nästa år. 

Nu kan vi snart göra bokslut för 2017 och börja planera och titta in i 2018. Vi skall bara ta frimånadsperioden i mål först.

Vad skall Johan Karlsson-Thörndal och AIS utveckla nästa år?
Hur tänker Robin Lundahl och Edsbruk inför 2018?
Kommer kommunen att få ett nytt Växjö DFF eller IFK Kalmar?
Unga utvecklingsbara spelare, Magnus Fälts önskelista - finns det sådana?

Nu börjar vi kika på det?

För egen del väntar jag bland annat på om Hallands FFs motion, som även Smålands FF har ställts sig bakom, om "Fria byten i damettan och herrarnas division 2 och 3" skall bli verklighet. Precis som det är i distriktslagsserierna. Det skulle ju skapa andra förutsättningar och möjligheter i nästa års seriespel.Sparka Bollen!
Fotbollssäsongen blåstes igång

Västervik Prick kl 19.30 i fredags kväll blåstes tävlingssäsongen igång på Fjölebro IP av Kalmardomaren Peter Carlsson. Det var Ankarsrums IS som var först ut av de lokala fotbollslagen, tyvärr blev det förlust med 3-2 mot IFK Kåremo. Enligt Johan K-T var det individuella misstag som gav hemmalaget, IFK Kåremo, en säker ledning med 3-0, vilket blev ett för stort målmässigt avstånd att hämta in. IFK Kåremo var däremot mycket nöjda. "-Ankarsrum är ju något jippolag som är topptippade medans vi är tippade i botten. Vi spelar bra i 60-65 minuter och ska inte skämmas över vår insats.", säger IFK Kåremos tränare.

IFK Västervik åkte till Arena Oskarshamn och spelade med Barcelonadominans, 70-25 i bollinnehav och 6-7 frilägen. Trots detta bara seger med 2-1 mot IF Stjärnan. Tim Karlsson var tydligen en tuff sista utpost att överlista.
Och Kliton Bakiu var så bra som man förväntar sig att han skall vara.Edsbruks IF åkte till Tallåsvallen för sin premiärmatch mot Ruda IF. Förlust med 32, men relativt nöjda med sin premiärmatch ändå. "-Vi gör våra två mål på fasta situationer. Surt med förlust, men Ruda var det bättre laget." Tummen upp, äntligen någon som kan erkänna att motståndaren var bättre istället för att komma med en massa bortförklaringar om saknade spelare eller dåliga planer.

Enda kommunlaget med hemmaspel var Västerviks FF som vann med 4-1 mot Ängö BK. Trots att man vid 1-1 och 20 minuter kvar av matchen får en spelare utvisad, så gör man tre mål. Starkt jobbat, visar kvalité.
"-Det var ett grymt VFF den här gången. Det var den bästa insatsen i år utan tvekan. Killarna gjorde exakt vad vi hade kommit överens om innan. Det var ett galet bra som inte hade en svag länk." var kommentaren efter matchen.
Enligt sig själva hade Ängö problem med VFFs fysiska spel. "-Jag är besviken på att vi slarvade bort matchen. De är ett fysiskt lag och vi hade svårt att få matchen dit vi ville.", sa Ängös tränare efter matchen. ja, det var tydligt.


Två rätt på fyra matcher
ger ingen utdelning, men det är bara att komma igen. Nya matcher och nya möjligheter till helgen.

Ikväll åker VFF till Fjölebro IP för att spela en tidig toppmatch mot Hossmo BK, som är seriens två stora favoriter. Spännande att se hur VFF tar sig an den uppgiften, mot ett lag som vill spela med högt försvarsspel och med högt passningstempo i sitt anfallsspel.

Vi får se om Ankarsrums IS har lärt sig läxan och inte ger Rudas Emil Johansson så stora ytor att hota på.

Kan IFK omvandla sitt Barcelona dominans till effektivitet, då kan det bli en rolig lördagseftermiddag på Bökensved för Blå-vita "Real Västervik" mot IFK Kåremo.

Slutligen Edsbruks IF som tar emot Bäckebo GOIF i sin hemmapremiär som får spelas i Västervik på konstgräs. Vilket av lagen gynnas mest av konstgräs? Det borde vara likvärdigt. I så fall är det lagens kollektiva eller spelarnas individuella skicklighet som avgör matchutgången. Och där tror jag på mer individuell kvalité och spetskompetens hos Edsbruks IF.


Fler lag kliver in på scenen
Div 6 startar upp i helgen, Hammarsgärde BK i kväll (fredag) och B.O.I.F på söndag. Hjorted/Totebo tjuvstartade i tisdags kväll med förlust mot Frödinge/Brantestad SK med 1-4. Defensiven tillsammans med rutinerade spelare skall lyfta H/T denna säsong till en topplacering är det tänkt.
En tuff start iså fall men det är ju bara spelat en match.

Överums IK
fick sin premiär inställd på grund av icke spelbar plan... och vill samtidigt inte träna/spela på konstgräs för det passar inte deras spelare. Vi får hoppas att Överums IP är spelbar till derbyt mot Gunnebo IF den 27 april istället, med Plöyboys på kullen.

Hammarsgärde BK
Börjar om och satsar ungt. Spännande och säkert välbehövligt. Hoppas att föreningen, ledare och spelare har tålamod och låter det ta den tid som det krävs. framförallt är det väl spelarna som behöver ha tålamod, att förstå att träning ger färdighet och inte jaga speltid högre upp i seriesystemen för tidigt.
Detta lag skall bli kul att följa.

Gunnebo IF
Går i gång nästa vecka, med match mot Frödinge/Brantestad SK. Kommer att försöka spela en lite enklare fotboll denna säsong, men det kan gå bra det också, kanske bättre, när Tränar-Stefan anpassar sitt spel efter spelartruppen.

B.O.I.F
De tycker att det är dags att bli topplag nu, med 25 spelare i truppen.... ytterliggare ett lag/tränare som har ambitioner att lyckas och spela en attraktiv fotboll. Hoppas att de har alla spelare med sig och att de tränar och ger sig chansen att uppfylla målsättningen. För B.O.I.F i Odensvi erbjuder alltid en fantastiskt fin gräsmatta att spela på, som verkligen inbjuder till "spel efter marken".

För min del så tror jag att div 6 Vimmerby blir lika ojämn i toppen till slut som 2017, i år kommer serien att domineras av Vimmerby IF Akademi och BK Boston. Men som sagt, jag har tippat fel förr....


Damlagen startar också

Tjust IF starar sin resa i serien på söndag borta mot Rödsle BK B. Landin vill se ett mera spelande Tjust i år, vilket givetvis utvecklar mycket individuellt.
Helt rätt! men vi får hoppas att de inte plockar bort de moment som gjorde dem framgångsrika förra säsongen på bekostnad av flera passningar inom laget.Västerviks Damfotboll startar med hemmamatch mot Frödinge/Brantestad,
också de på söndag. VDF gjorde ju rent hus, segrar mot Högsby IK och Frödinge/Brantestad SK, i gruppspelet av Hyundai Cup under försäsongen
och möter Rödsle BK i nästa omgång. De bör vara fyllda med självförtroende när serien startar nu.

Kul att läsa om Landins 100-procentiga tjejer Sofia Karlsson, Jennifer Ilhammar och Kristin Oskarsson som alltid tränar oavsett. Detta är det första steget att implementera för alla kommun lag som strävar efter att kliva i seriepyramiden.

Fokusera på nuet, inte på dåtid.... Utan på det som vi nu kan påverka. Det kan ju vara en häftig utmaning att få använda sin kompetens och smartness att få ihop ett lag/trupp omgång efter omgång, samtidigt som vi måste tänka på framtiden om vi har mål gällande utveckling och spel i högre divisioner.

Sparka Bollen!
 


 

 

 

 

Dags för avspark

Västervik Äntligen är det dags för domaren att blåsa igång seriespelet och spelarna kan börja jaga tre-poängare. Efter månader av förberedelse både med träning inomhus och utomhus, är det alltså dags för helheten att sitta på plats. Spelsystem intränat och rätt spelare på rätt position.

 

Div 4 och div 5 startar i helgen

Västerviks FF är storfavorit till seriesegern i div 4 Östra enligt NordicBet, odds 2,65. det ska bli intressanta att följa VFF och se om de har konserverat höstformen och kanske vidareutvecklat sitt spel. Jag tror att Hossmo BK och IFK Tuna också vill blanda sig i toppstriden. Det finns säkerligen ytterliggare lag som också kommer att visa sig vara bra lag i denna serie. Premiärmotståndaren Ängö BK kommer enligt dem själva från ett lyckat genrep med seger mot Kalmar Södra med 4-1, medans VFF förlorade sitt genrep med 0-2 borta mot Boxholms IF.
Men hur viktigt är ett genrep?

Ankarsrums IS kvalade till div 4 2017, men precis som VFF föll man på mållinjen. Är det dags i år att ta steget? Nej, inte om man skall lyssna på tränare Johan Karlsson-Thörndal som menar att kvalspel och avancemang skulle vara ett för högt uppsagt mål för säsongen. Vi får väl se, matcherna skall ju spelas först och vi får väl en fingervisning ikväll när AIS startar igång seriesspelet.

IFK Västervik, kommunens nya Real Västervik. "-Det är den bästa trupp jag någonsin haft", säger Fredrik Walfridsson. Det blir upp till bevis för framför allt spelare. Det går inte att leva på gamla meriter. IFK Västervik är absolut ett av de lag som kan stå överst i höst när serien ska summeras.

Edsbruks IF som enkelt och överlägset vann div 6 förra året, har stora förväntningar på sig när de kliver in i seriespelet i år, framför allt från närområdet. Lagets uttalade målsättning är en topp 5-placering, men jag tror att de internt siktar högre. Målskillnad i div 6 2017 var 115-20, kan man fortsätta att producera många mål framåt och hålla tätt bakåt?

Man pratar mycket om spelsystem, sifferkombinationer och offensiv fotboll. Men tyvärr är kvalitétsskillnaderna mellan de bästa och de mindre bra spelarna för stor i distriktsserierna, vilket gör att spelsystemet inte blir så avgörande. Det som istället avgör matcherna är de individuella prestationerna av ett par spelare som är några snäpp bättre än alla andra.

Spelsystem (sifferkombinationerna) grundas ofta på ett kontrollerat försvarsspel (grunduppställning). Uppställningen vid ett bollinnehav och i anfallsspel får ofta ett helt annat utseende.
Därför skall det bli intressant att se:
- Hur kommer Johan Lundin och Fredrik Lindhe hitta spelvägar fram i offensiven, på kant eller centralt?
- Har VFF utvecklat sitt framgångsrika kantspel från förra hösten?
- Kan man hantera ett noggrant passningsspel över 90 minuter, som enligt VFF har varit ett problem under försäsongen?
- Hur klarar man att förändra matchbilden?

- Fortsätter Jesper Karlsson att producera mål för AIS (22 mål 2017)?
- Hur gör man med övergången från försvar till anfall i år?
- Hur klarar man att värdera försvarsspelet, högt/lågt?

- Hur involverar IFK Kliton Bakiu i anfallsspelet?
- Har man hittat balansen mellan offensiven och defensiven?
- Hur får man till jämnheten över 22 omgångar?

- Fortsätter Johannes Berg att göra mål för Edsbruks IF i div 5?
(30 mål i div 6 förra året)
- Hur fri roll får Robin Lundahl att styra offensiven i div 5?
- Hur har man utvecklat passningsspelet och hur använder man det?

Dessa frågor börjar lagen att leverera svar på, nu när tävlingssäsongen drar igång på allvar.

 Bra/dåligt genrep ger dålig/bra seriepremiär

Jag tror numera att genrepet är mindre viktigt. Förr pratade man om att "dåligt genrep" ger en bra premiär. Men hur det går i det enskilda genrepet ska man nog inte lägga så mycket vikt vid. Vi måste se över hela perioden, att man under de förberedande träningarna och matcherna hittar sina linjer och strukturer i sitt spel. Att vinna träningsmatcher och kanske genrepet är givetvis bra, det bygger självförtroende och förhoppningar men inte alltid det mest nödvändiga.

Jag hoppas att lagen känner att de har hittat sitt spel samt att de spelar och gör de saker som man pratat om under hela försäsongen. Att spelarna visar upp en närvaro i spelet och en attityd till såväl försvarsspel som anfallsspel samt att man fokuserar på det som man som lag och individuellt kan påverka. Men man skall inte glömma bort att det finns ju en motståndare på andra planhalvan som inte vill något annat än att förstöra den tänkta matchutvecklingen.

Äntligen är det dags - Lycka till!

Mitt tips i helgens premieärmatcher
Ikväll, fredag 13/4
IFK Kåremo - Ankarsrums IS    2 (1-2)

Lördag 14/4
IF Stjärnan - IFK Västervik        2 (0-3)
Ruda IF - Edsbruks IF               2 (0-2)
Västerviks FF - Ängö BK          1 (1-0)

Sparka Bollen!

Förberedelseträning i stället för traditionell uppvärmning

Västervik Jag pratade med en fotbollstränare för några veckor sedan. Samtalet handlade om inledningen av säsongen och pågående försäsongsträning.

"-Vi åkte ur serien på grund av för dålig kondition, i år skall vi vinna serien på grund av konditionen. Vi har ökat träningsmängden och kör stenhård fysisk träning. Mycket löpning på träningspassen, varav ett pass inomhus uppdelat på först 8-9 km löpning utomhus och sedan hinderbana inomhus. Men vi har fått många spelare som har problem med fotlederna, hur har ni det? Är det träningarna på konstgräs som är boven?"

Är det någon som känner igen sig?

En intressant diskussion, tyvärr alldeles för vanlig. Det skall bli intressant att följa detta lag under säsongen. Säkerligen inte det enda laget som i år har bestämt att ÖKA träningsmängden och intensiteten på träningen, för att bli bättre som lag och slutligen i höst vinna serien. Helt rätt tanke, men sedan då?

Vad händer när tävlingssäsongen startar? Fortsätter vi med den höga fysiska belastningen?

I 9 av 10 fall nej. Vi kör hård fysisk träning januari till mars, sedan slutar vi den höga belastningen och litar på att vi behåller den över tid. Fysisk status är som en liter mjölk, det är en färskvara.

Förändra starten på träningspassen,
så kan ni förbereda spelarna på att träna med högre belastning. Hur ofta startar vi inte träningen med att "jogga igång" varv efter varv runt/över planen och sedan fortsätta med kvadraten.

Man kan istället effektivisera träningen genom att köra förberedelseträning. Istället för att jogga kan vi redan från början bygga in "förberedandet" inför dagens träningspass. I det kan vi koppla in fem viktiga kategorier: aktivering, rörlighet, fotarbete, löpteknik och hoppa-landa-löp. Oavsett om man tränar utomhus eller inomhus.

En rimlig tid för förberedelseträningen bör ligga mellan 10 till 30 minuter, beroende på träningspassets totaltid. Det handlar om att anpassa ytor och tidsintervall så att spelarna kommer igång successivt. Intensiteten bör stegras efter hand.
Man kan börja förberedande träning antingen med eller utan boll. Om man använder bollövningar bör man varva med andra kortvariga övningar av fysisk karaktär.

Vad bör det innehålla:
Aktivering - lättare styrkeövningar för att stabilisera bål och höft samt styrkeövningar för övriga kroppen.
Dynamisk rörlighet - för att tåla och klara av rörelser som till exempel långt löpsteg och tillslag på boll.
Löpteknik framåt, bakåt och i  sidled - spelare som rör på sig på ett ändamålsenligt sätt blir också bättre på att accelera, bromsa, och ändra riktning.
Fotarbete - är en viktig del av spelet.
Hoppa, landa och löpa - vanliga inslag i spelet.

Förberedelseträningen är för att förbereda kroppen för det aktuella träningspasset, men också för att vara en del i den långsiktiga skadeförebyggande träningen för att undvika skador.

Detta blir än viktigare, om man exempelvis bara tränar 2 kollektiva träningspass per vecka och vissa spelare jobbar varannan vecka eller bara tränar typ 1 träningstillfälle per vecka. Det är väl så här det ser ut hos de flesta lag i kommunen, eller?

Det ligger ju givetvis också på spelarnas ansvar att sköta sin träning fotbollsmässigt, det räcker inte att gå till TR eller Actic och bygga "strandmuskler" som ersättningsträning.

Vi får se om ovan nämnda lags målsättning kommer att hålla. De har ialla fall börjat säsongen med två segrar, men som sagt det är färskvara. Och nej, det är inte konstgräset som är boven.

VT - Skrällen: Kliton Bakiu nobbar VFF
Nej, inte någon speciell skräll. Ett ganska väntat val....
Det skall bli intressant att se hur Fredrik Walfridsson, IFK Västervik, väljer att formera kommunens "nya" Real Västervik. Jag hoppas att han har tålamod med bla Tim Håvenstam och flera yngre spelare som tränar för att utvecklas och bli bättre samt skalar bort gamla meriter, då kommer IFK att kunna "gå" för sin målsättning.

Nu börjar tävlingssäsongen - Hyundai Cup
Föregående helg avslutades Svenska Cupens gruppspel och de stora lagen Malmö FF, Östersunds FK, Djurgårdens IF och AIK gick enkelt och planenligt vidare till kvartsfinal. Kommande helg startar de småländska lagens motsvarighet Hyundai Cup sitt gruppspel för div 5 och 6-lagen. Förhoppningsvis har klubbarna tumme med Ullr denna vecka så att Bökensveds personal får tid att göra konstgräsplanen matchklar.
(Fotnot: Ullr, nordisk snögud)

Cupen startar direkt med ett stormöte mellan IFK Västervik och Edsbruks IF

Lördag 10 mars
10:00  B.O.I.F - Vimmerby IF Akademi
14:00  IFK Västervik - Edsbruks IF
16:00  Hjorted/Totebo - Gunnebo IF

På söndagen startar damlagen sitt gruppspel i Hyundai Cup
10:00  Västerviks Damfotboll - Högsby IK
16:00  Frödinge/Brantestads IF - Tjust IF FF

Intressanta och spännande matcher, alla cupmatcher spelas på Bökensveds konstgräs förutom Tjust IF Dam som får åka till Vimmerby, Skobes Arena. 

Sparka bollen!

Nytt år med nya möjligheter

Västervik efter en tung höstsäsong för oss i Högsby IK, så slutade trots allt säsongen i dur då vi lyckades vinna kvalgrupp 8 till division 3 och behålla vår division 3 status. Tyvärr för Västerviksfotbollen så blev det på bekostnad av Västerviks FF, som var nära även de att göra oss sällskap till division 3.

Och än närmare
borde VFF ha varit för bara någon vecka sedan,  när helt plötsligt Sandsbro AIK drog sig ur division tre för att starta om i division 6. Anledningen var att laget under frimånaden varit Kronobergs stora förlorare och förlorat 12 spelare, vilket innebar att man inte hade en tillräckligt stor spelartrupp för division 3.
Närmast på tur borde  ha varit Västerviks FF, men inte......
IFK Osby får platsen, inte på grund av placering och poäng i kvalserierna till div 3 utan istället gäller geografisk placering.

Samma sak gäller Ankarsrums IS herr som av Smålands FF var uttalad "vakansetta" till division 4, också för ett par veckor sedan. Men nu när Rydaholms IF drog sig ur i veckan så gällde inte vakanslistan här heller, utan platsen tilldelades Vislanda FF istället.

Märkliga beslut - i VFFs fall kan jag ha en viss förståelse, som administreras av Svenska FF, eller inte....
men i AIS fall som spelar i en distriktsserie. Nej..... Synd att det inte är resultat och kvalité som gäller, utan också en geografisk faktor som skall bestämma.
Och jag som alltid sagt att Västerviks kommun är mittpunkten - eftersom vi har lika långt oavsett vilket väderstreck vi skall åka i inom fotbollen. Så nu hoppas jag istället att det blir, full fart framåt - håll tätt bakåt, för VFF, AIS och andra kommunföreningar under 2018, så att det blir seriesegrar istället för kval och diskussioner om eventuella vakansplatser i höst.


Men nu ser vi i Högsby IK framåt, givetvis med lärdom från 2017, för nu är ett nytt år med nya möjligheter. Frimånaden är avklarad, truppen börjar bli klar, klubbens mål och visioner för truppen finns.
- 90% träningsnärvaro.
- Ständiga aktiviteter för ökad medvetenhet och förbättring. Det ska kopplas mot vad som är viktigt för att bli bra i fotboll.
- Vi skall spela lägst division 3. Det är vår drivkraft. Alla spelare och ledare i seniortruppen ska veta våra mål och visioner. Ledarskapet och spelarmaterialet ska vara i balans med nyförvärv, stor vikt läggs vid rätt karaktär.
- Träningsplaneringen (antalet träningstillfällen) klart fram till seriestart, träningsmatcherna inplanerade.
- Grund-/spelidén klar - "Låt dem komma med vad de vill, HIK jobbar hårt, smart och ska alltid vara jobbiga och möta" - men kanske riktigt så enkelt är det ju inte. Grunden kan vara så, men sedan gäller det att hitta rätt i vårt arbetssätt på matcherna beroende på vilken spelartrupp vi har och vilka egenskaper spelarna besitter.
- Regelverket klart. Regeln om fria byten tas tillbaka. Det kommer inte att bli några fria byten i svensk fotboll. Fotbollsförbundet har backat. Förslaget om fria byten i division 2 och 3 på herrsidan och division 1 för damer. Men Oj, vilket liv det blev om detta. Kalle Anka-beslut, korpnivå var åsikterna.

En annan fråga som ställdes och besvarade av en upprörd div 2-tränare var:
Kan du se en taktisk tjusning med det nya förslaget?
Svar: -NEJ, jag förstår att man kanske slänger in en lång spelare vid en fast situation nu då men jag tror också att det kan förrycka matcherna. Och ska man byta lite nu för att en spelare är trött? Kan man inte jobba med fysbiten på den här nivån, då får man spela i division 4 eller 5. Nä, det är pinsamt och ett steg tillbaka.

Förslaget om fria byten återkallades, och man kallade till ett extra representantskapsmöte den 9 januari med ett nytt förslag.

Och nu är det klart vad det blir
Nya förslaget att det ska vara tillåtet att göra upp till fem byten. men nu har man korrigerat igen och tydligen fastställt att det blir så här. Man kommer att få göra fem byten per lag, men bara vid tre tillfällen under matchens gång. detta innebär att om man vill göra fem byten måste två av dessa vara dubbelbyten, MEN däremot räknas inte byten i halvtid som ett av dessa tre tillfällen.

Nu säger man från förbundshåll att man har slutgiltigt beslutat hur det kommer att se ut under kommande säsong och därefter skall man utvärdera det här och se om det är ett bra system eller om det behöver modifieras.

Bra, för nu vet vi vad vi har att förhålla oss till regelmässigt också.

-Hmmm..... Skall bli intressant att se hur vi och våra motståndare skall förhålla oss i förberedande matcher under försäsongen, fria byten eller 3 alt 5 byten. vad tror ni? Mitt tips är fria byten......
Det finns ju tid att diskutera ärendet vi spelar ju inte vår första träningsmatch förrän 10 februari. Egentligen tjuvstartar vi redan på tisdag nästa vecka när vi skall få känna på Oskarshamns AIK.

Vad säger kommunens div 4 och 5 klubbar - jobbar ni inte med fysbiten under säsong, trots fria byten?
Jag hade/har inte planerat uppbyggnadsträningen olika beroende på fria byten eller inte. Jag tror inte att Magnus Fält, Fredrik Walfridsson, Johan Karlsson-Thörndahl eller Sören Karlsson tränar mindre med fysbiten bara för att man spelar med fria byten i sina respektive serier.


Vad säger ni om att detta förslag till nästa år vid underläge för att få till jämnare matcher, se länken här. (ca 2 min in i länken)

Nu är det check på nästan det mesta, alla förutsättningar och ingredienser finns. Nu gäller det bara att börja bereda tillagningen av stora trevliga middagsbjudningar. Oavsett vilken typ av middag det kommer att bli, så är det mycket att ta hand om vid sidan av middagarna. Det gäller att komponera ihop rätt ingredienser med varandra. Just därför är det skönt att kunna bjuda på en huvudrätt som går att förbereda i god tid innan festdagarna, och dessa förberedelser har precis börjat och vi kommer att ha ett antal provsmakningar och säkerligen korrigeringar på vägen.

Vad kommer att hända mer under 2018
Smålands FF genomför en hel del nya förändringar för att bredda och lyfta lägerverksamheten för att den skall överensstämma med utvecklingen inom svensk fotboll samt i slutänden ge kommunfotbollen bättre utbildade spelare.

Fotbollsutvecklare
Under 2018 kommer Smålands FF att införa en ny grupp instruktörer, Fotbollsutvecklare. Dessa kommer att arbeta mot våra föreningar i kommunen och Småland. Inriktningen kommer att ligga både på tränar- och spelarutbildning. Detta skall man se till och ta del av, för att ge ungdomsspelarna möjlighet till ytterliggare utveckling och påfyllnad av spelarnas individuella  verktygslåda inom fotboll.

14-årsåret (F/P04) görs om
Tidigare år har det varit ett uttagningsår för spelare när de är 14 år. Den selekteringen tas nu bort under 2018 och samtliga läger blir öppna. Detta innebär att det kommer inte att ske någon uttagning av spelare från utbildningsläger 3 som genomförs i maj månad, samt att var pojkarna och flickorna skall vara är inte bestämt ännu, till det stora Västervikslägret (29/6-2/7).

Lägerdatum för pojkar och flickor födda 04
19 maj Utbildningsläger 3
29/6-2/7 Västervikslägret
2-5 aug Gislavedslägret
8 sept Utbildningsläger 4
26-28 dec Vinterlägret, Jönköping

Passa på att anmäla och låta så många spelare som möjligt deltaga på lägren. varför?
För att få möjlighet att ta till sig så mycket fotbollsutbildning som möjligt, instrueras av andra instruktörer, prova nya utmanande övningar. Träffa nya kompisar att utvecklas med.

Spelformer
SvFF har tidigare bestämt att införa nya nationella spelformer för barn och ungdom, 2018 under rekommendationer och obligatoriska 2019. Smålands FF kommer att under 2018 vara ute och informera om dessa nya spelformer, läs tidigare inlägg skrivet 2017-03-30. Smålands FF kommer via sina fotbollsutvecklare samt via ungdomsledarträffar informera om de nya spelformerna. I Västerviksområdet kommer det att ske de 6 mars.

Se länken
Framtidens fotboll - Sammanfattning Nya nationella spelformer för barn och ungdom


Sparka Bollen!

Frimånaden är över - nu börjar jobbet

Västervik Den årliga frimånaden i lokalfotbollen är nu över och äntligen vet tränarna vilka spelare de har på pappret. Nu börjar det stora jobbet för tränarna, att sjösätta den spelidé de har, men framförallt att få spelarna ut på träningsplanen.

 

Det är nu vi kan prata om 4-4-2, 3-5-2, 4-3-3 eller vilka siffror vi än väljer. Det vi, inom svensk fotboll, då egentligen menar är den defensiva uppställningen när motståndaren har bollen framför oss. Det är det enda som säger vad 4-4-2 är.

IFK årets vinnare under frimånaden?
IFK Västervik som har en uttalad målsättning att spela i division 4 år 2019, är nog den klubb tillsammans med Ankarsrums IS som varit mest aktiv under frimånaden.Nya spelare: Alfred Grahn, Kevin Svensson, Daniel Öhlund, Ludwig Sölander, Thor Svensson, Stefan Johansson och Ergest Fasko.

Det skall bli spännande att se om IFK blir en vinnare under 2018.
Kommer de att utmana AIS, Edsbruks IF och eventuellt andra topplag över en hel säsong i division 5. Det skall bli intressant att följa Fredrik Walfridssons återkomst till IFK och deras jakt på division 4-spel.
IFK står lite i ett vägskäl. Förra året startade de många matcher med unga duktiga juniorer. Kommer Walfridsson att fortsätta göra det under kommande säsong eller kommer han att förlita sig på de etablerade "stjärnorna"?

I Hammarsgärde BK satsar man på sina ungdomar. På kort sikt kan det bli en tuff omställning till seniorspel, men på lång sikt och med tålamod kommer det att vara bra för föreningen. Tufft är det också för Hjorted/Totebo och Överums IK som saknar tränare liksom Tjust IF som under frimånadens sist dagar tappat sin spelande tränare Ergest Fasko, som valt spel i IFK Västervik.

Kommer tomten tidigare till VFF och AIS i år?
I onsdags (20/12) kom beskedet att Sandsbro AIK drar sig ur spel i div 3 Sydöstra och börjar om i division 6. Anledningen är att man under frimånaden tappar 12 spelare och inte lyckas fylla på med några nyförvärv. Är det Västerviks FF som kommer att erbjudas den vakanta platsen i division 3 som nu uppstår? Detta öppnar ju även upp för AIS till en plats i div 4.

Spännande att se vad tomten kommer med för paket till dessa klubbar.

Önskar en riktigt God Jul till alla.

Sparka Bollen!


Fotbollstränare, nu i Högsby IK. Jag skall försöka blogga om den lokala fotbollen i Västerviks kommun, små som stora spelare och lag. Här kan ni läsa om kommunens lag, spelare, ledare och deras försök till tunnlar, bredsidepassningar, fotbollsträningar plus mycket, mycket mer.

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Politikerbloggar