Thomas Kongstad

Sparka bollen!

I svallvågorna efter Tjust Open.....

Västervik Som väntat var det Västerviks FF som till slut tog hem segern i den prestigefyllda turneringen Tjust Open. En turnering som visade upp blandad kvalitet spelmässigt under kvällen, men med en spelmässigt rättvis segrare, Västerviks FF, sett över alla matcher.

Grattis Västerviks FF!


Fick frågan på läktaren om jag hade hittat några intressanta spelare. Visst hittade jag flera positiva saker under kvällen, trots att jag inte var där för att titta efter spelare utan för att se på inomhusfotboll/futsal. Här kommer några:

Tjust IF FF
Ett lag som alla sa skulle bli "kvällens slagpåsar", vilket visade sig vara helt fel. Spelade jämt med samtliga lag, och kryddade kvällen med seger över Edsbruks IF. Ergest Fasko styrde och instruerade laget under kvällen på ett jättebra sätt. Tjust IF:s insats visar också att fotboll och futsal är två olika sporter. Bra jobbat Ergest och Tjust IF!

Aiman Hadrous - Gunnebo IF
Visade stora futsalkvaliteter i den position som i futsaltermer kallas för Pivot
(läs tidigare inlägg betr definition)/Targetspelare, längst fram i anfallsriktning med uppgift att ta emot bollen och hålla den i anfallsposition tills man lyft upp laget. Aiman var stark, svår att ta bollen ifrån och kunde hålla ifrån sig sin markering i ryggen. Visade tekniska kvaliteter på små ytor och gjorde även klassmål i friläge från sin Pivot-position i matchen mot AIS.

Tim Håvenstam - IFK Västervik
Började kvällen som avbytare, men fick efterhand under kvällen speltid. Stor talang, visade bra teknik och snabba fötter när han fick spela. Hoppas att Fredrik Walfridsson ger honom stort tålamod och förtroende att utvecklas som spelare i IFK:s jakt på div 4-spel under 2018.

Futsal - I Västervik
Att det finns spelare i kommunen som skulle passa väldigt bra i sporten Futsal. Eftersom Futsal har en egen licens så skulle något lag i kommunen kunna starta ett futsallag och spela regionalt seriespel i Futsal nästa säsong (18/19), med spelare från olika klubbar i kommunen. 

Bonusstraffar
Nu är snart alla lag i kommunen på samma serienivå, vilket gör att straffarna inte längre fyller sin funktion. Till och med arrangerande klubb, IFK Västervik, valde att inte utnyttja sin bonusstraff i sista gruppspelsmatchen mot Västerviks FF. Om det nu var glömska eller taktik vet jag inte, men det visar väl ändå att det är dags att enbart låta spelarnas färdigheter avgöra matchresultatet nästa år.

Grattis Johan och Emma - Vinnare av årets Guldboll och DiamantbollÅterigen har Centralhotellets jury gjort ett bra jobb med att utse två värdiga vinnare av Diamant- och Guldbollen 2017.

Emma Wessman - Diamantbollen 2017
Juryns motivering:
"Bland rutinerade rävar och kaxiga uppstickare finns det en spelare som, i sina bästa stunder, spelar i en egen liga. Med stor arbetskapacitet och oöverträffad skicklighet råder det inget tvivel om att årets damspelare - trots lagets lite knackiga säsong - är Emma Wessman"
Grattis Emma! Välförtjänt

Johan Lundin - Guldbollen 2017
Juryns motivering:
"Med sin pondus, erfarenhet och sitt uppoffrande spel utgjorde han grundbulten i det lag som var snubblande nära sitt efterlängtade division tre-avancemang. Hans korta frånvaro var kännbar vilket understryker hur viktig han är för sitt lag. Västerviks FF var under hösten genomsolida defensivt och mycket kan tillskrivas årets vinnare av Guldbollen - Johan Lundin."
Grattis Johan! Välförtjänt

Det är positivt att man på sociala medier kan läsa om hyllningar till andra spelare i kommunen, med all rätt är de säkert deras egentliga vinnare av olika anledningar. Men de hyllar även samtidigt årets bägge vinnare - Bra där!
Jag såg flertalet presumtiva vinnare både på läktaren och på spelplanen i fredags, till er vill jag säga: -Fortsätt med ert fina spel och engagemang på och utanför planen, fortsätt att vara förebilder för de unga spelarna i kommunen och i era föreningar. Centralhotellets jury sammanträder även nästa år. 

Nu kan vi snart göra bokslut för 2017 och börja planera och titta in i 2018. Vi skall bara ta frimånadsperioden i mål först.

Vad skall Johan Karlsson-Thörndal och AIS utveckla nästa år?
Hur tänker Robin Lundahl och Edsbruk inför 2018?
Kommer kommunen att få ett nytt Växjö DFF eller IFK Kalmar?
Unga utvecklingsbara spelare, Magnus Fälts önskelista - finns det sådana?

Nu börjar vi kika på det?

För egen del väntar jag bland annat på om Hallands FFs motion, som även Smålands FF har ställts sig bakom, om "Fria byten i damettan och herrarnas division 2 och 3" skall bli verklighet. Precis som det är i distriktslagsserierna. Det skulle ju skapa andra förutsättningar och möjligheter i nästa års seriespel.Sparka Bollen!
Frimånaden är över - nu börjar jobbet

Västervik Den årliga frimånaden i lokalfotbollen är nu över och äntligen vet tränarna vilka spelare de har på pappret. Nu börjar det stora jobbet för tränarna, att sjösätta den spelidé de har, men framförallt att få spelarna ut på träningsplanen.

 

Det är nu vi kan prata om 4-4-2, 3-5-2, 4-3-3 eller vilka siffror vi än väljer. Det vi, inom svensk fotboll, då egentligen menar är den defensiva uppställningen när motståndaren har bollen framför oss. Det är det enda som säger vad 4-4-2 är.

IFK årets vinnare under frimånaden?
IFK Västervik som har en uttalad målsättning att spela i division 4 år 2019, är nog den klubb tillsammans med Ankarsrums IS som varit mest aktiv under frimånaden.Nya spelare: Alfred Grahn, Kevin Svensson, Daniel Öhlund, Ludwig Sölander, Thor Svensson, Stefan Johansson och Ergest Fasko.

Det skall bli spännande att se om IFK blir en vinnare under 2018.
Kommer de att utmana AIS, Edsbruks IF och eventuellt andra topplag över en hel säsong i division 5. Det skall bli intressant att följa Fredrik Walfridssons återkomst till IFK och deras jakt på division 4-spel.
IFK står lite i ett vägskäl. Förra året startade de många matcher med unga duktiga juniorer. Kommer Walfridsson att fortsätta göra det under kommande säsong eller kommer han att förlita sig på de etablerade "stjärnorna"?

I Hammarsgärde BK satsar man på sina ungdomar. På kort sikt kan det bli en tuff omställning till seniorspel, men på lång sikt och med tålamod kommer det att vara bra för föreningen. Tufft är det också för Hjorted/Totebo och Överums IK som saknar tränare liksom Tjust IF som under frimånadens sist dagar tappat sin spelande tränare Ergest Fasko, som valt spel i IFK Västervik.

Kommer tomten tidigare till VFF och AIS i år?
I onsdags (20/12) kom beskedet att Sandsbro AIK drar sig ur spel i div 3 Sydöstra och börjar om i division 6. Anledningen är att man under frimånaden tappar 12 spelare och inte lyckas fylla på med några nyförvärv. Är det Västerviks FF som kommer att erbjudas den vakanta platsen i division 3 som nu uppstår? Detta öppnar ju även upp för AIS till en plats i div 4.

Spännande att se vad tomten kommer med för paket till dessa klubbar.

Önskar en riktigt God Jul till alla.

Sparka Bollen!


Topplag i sina serier 2017 - hur blir det 2018?

Västervik Nystartade Edsbruk IF vinner div 6 lekande lätt. Både Ankarsrums IS och Västerviks FF spelade kval för avancemang, men båda lagen faller på mållinjen. Hur kommer det att gå 2018? Nu är frimånaden alldeles straxt slut och lagen har varit olika aktiva under månaden utav olika anledningar.
Jag är övertygad om att dessa tre lag kommer att vara topplag även under kommande säsong i sina respektive serier.Kan ni upprepa succén 2018 - Robin Lundahl?
Hur tänker ni inför 2018? Hur skall ni göra för att ta nästa steg, så att ni blir lika bra eller bättre?
-Det viktigaste för oss var att få behålla de spelare från årets säsong till nästa säsong och det har vi fått. Vi ser det som ett betyg på att vi trivs tillsammans som grupp. Till nästa år så kommer vi att utöka med ett lag på seniorsidan. Vi vill erbjuda alla ordentligt med speltid. Dessutom så tillkommer några nya namn i truppen som bidrar med både fotbollsmässigt och socialt. Vi anser som sagt att det är viktigt att trivas tillsammans.

Har ni satt någon målsättning ännu? Hur mycket skall ni träna försäsong/tävlingssäsong?
-Sören har inte släppt någon info om det än, mer än att vi kommer att ha två pass på konstgräset i veckan.

Vad skall ni göra för att ta nästa steg 2018,
Ankarsrums IS - Johan Karlsson-Thörndahl?

Nära avancemang 2017 via kval. Vad skall ni göra för att ta nästa steg 2018? Vad krävs tycker du? Vad behöver ni göra?
-Nästa år på träningspassen måsta vi öka våran närvaro fysiskt antal och ett par steg hur man som spelare tar sig an en övning/spelmoment. Större noggrannhet och kravbild på varandra samtidigt som våran styrka i år varit ett kollektiv som gör det ihop. Så jag eftersträvar en kontinuitet med bra pass och närvarande spelare som ger 100 procent på träningarna. Jobba mer med enhetsträning mv, b, mf och fw, där måste det bli bättre för att skaffa trygghet och tillit till varandra och att alla är införstådda ordentligt hur vi skall agera. Få spelarna att själva att vara delaktiga och hitta bra lösningar på situationer de ställs inför.

På matcherna ska vi jobba med vårt system och det vi tror på. Att hitta enklare lösningar på problem när vi dalar i matcher, istället för att gå på baklängesmål. Vi har ett par matcher i år som vi tappa alldeles för lätta poäng i såna dalar. Att utveckla vårat offensiva och defensiva spel individuellt och som enhet.

På spelarsidan behålla befintlig trupp men få in lite mer rutin i en ganska ung trupp och som självfallet bidrar med kvalité också. Jag hoppas och tror att AIS har något bra på gång och även nästa år vara med och slåss i toppen.Var är ambitionerna, VFF?
Denna fråga ställde VTs Jonathan Åhman för ett tag sedan i en krönika. Den finns där, självklart siktar Fält & Co på serieseger 2018. Iallafall ledare och sportgruppen, förhoppningsvis även spelarna men kanske inte alla.
"-Det är rätt lagom nivå att spela på - i div 4."


Visst kommer laget med kommunens bästa spelare att tillhöra seriefavoriterna i div 4 nästa år, men då är det ännu viktigare att nyckelspelarna väljer matcherna i första hand på matchdagarna. Med tanke på hur svag div 4 var på hösten 2017, så bör VFF vara med i toppen hela vägen, så länge de har en hög kravbild både på spelare och ledare i varje match. För jag tror inte att div 4 kommer att vara bättre 2018, även om de övriga lagen rustar för 2018 som exempelvis Hossmo BK som idag har gjort klart med 2 nyförvärv från div 2-laget IFK Berga

Sen är det inte så konstigt att man får nej från spelare när man tidigare gått ut och sagt "-det finns inga spelare som är tillräckligt bra i de övriga kommunklubbarna". Det är synd eftersom VFF då inte har koll på närområdet samtidigt som man har en övertro på eget spelarmaterial och inte gjort sin hemläxa med vad man behöver för spelare för att gå hela vägen. Kan man hålla centrallinjen intakt och skadefri i 22 omgångar kan det gå vägen trots tunn trupp. Jag tror trots allt på VFF 2018.

Det gäller att lagen, spelarna och ledarna alltid är där, alltid är redo och alltid ger 100% - då blir alla tre lagen topplag även 2018.

Sparka Bollen!

Fria byten i fotboll, kombinationslag och spelarutveckling

Västervik
För några veckor sedan skrev tidningarna om att fotbollen var på väg att göra en stor förändring. Hallands FF hade skickat in en motion om att man skulle få ha fria byten på herrsidan även för division 2 och 3 och på damsidan upp till division 1, precis som i distriktserierna. Kortfattat innebär det att så kallade fria byten är tillåtna. En spelare som redan bytts ut kan bytas in igen och att samtliga sju avbytare får användas.

I fredags, 1 december, klubbades detta förslag igenom på Svenska Fotbollsförbundets representantskapsmöte med klar majoritet.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. 
"-Kalle Anka-beslut, korpidrott, fysdelen försvinner.
Du behöver knappt vara tränad! Så fort du är det minsta trött kan du byta. 
Tänk om det blir en hörna och ena laget vill byta in två långa nickstarka spelare, eller en duktig frisparkskille vid en frispark. Det kommer att ta en jäkla tid".


Varför skall det alltid dras till ytterligheterna?
Ja, det kommer säkert att hända även i div 3 och 2 herrar och i div 1 damer.
Ja, jag har sett det. Så sent som i somras i matchen mellan VFF och Gullringen, när Gullringen bytte in Rasmus Bexel på alla offensiva fasta situationer. Om det var taktiskt eller pga skada vet nog ingen förutom Gullringen själva. Jag förutsätter skada.

Jag personligen tror inte vi kommer att få se några större förändringar i matchandet/coachandet av spelare/lag på grund av denna regeländring. Kanske hade det varit bättre som jag läste i ett annat blogg.
"-Om en ändring var tvungen att ske tror jag personligen att det räckt med att öka antalet byten till fem istället för dagens tre. Det hade gett flera (unga) spelare chansen till speltid och även kunnat förbättra spelet i form av bättre kvalité och högre tempo under den sista tredjedelen av matchen utan att risken blir att matcherna "rycks" sönder."
Men egentligen vad är skillnaden? förutom att man inte får bytas in igen.

Jag tror att lagen kommer att ha större möjligheter att förändra matchbilden tidigare med flera spelare, utan att behöva tänka på hur mycket speltid det är kvar. Detta ser man kanske inte så ofta i distriktslagsserierna, men där beror det mer på att det är större kvalitetsskillnader på matchstruppen i div 5-6 än i div 2-3 eller div 3 och div 1 damer.

Hm.... Undrar om man kan byta ut målvakten mot en forward, nu när man får göra hur många byten som helst. Eller göra som i handboll spela anfall mot försvar....

Är detta ett bättre sätt...
Vimmerby IF lämnade in en motion till Smålands FF beträffande kombinationslag i distriktslagsserierna, som i veckan avslogs. Motionen hade inneburit att man skulle kunna ha ett samarbete med ett så kallat kombinationslag.

Motiveringen var att exempelvis en klubb i division fyra skulle kunna ha en division sex-klubb som ett kombinationslag. Då skulle man kunna flytta fyra spelare som satt på bänken i den senaste division fyra-matchen till en division sex-klubbs A-lag. Dels för att de spelarna ska kunna få bättre matchmiljö än i en reservlagsserie och dels för att division sex-laget inte ska behöva jaga spelare för att få ihop lag. 

Representantskapsmötet sade alltså nej till Vimmerby IF:s motion.
-Det var som väntat. Så länge klubbarna i femman och sexan inte ser fördelarna med det här så kommer det att slås ned. Som det är nu ser klubbarna i de här serierna bara att det kommer in ett lag i serien med spelare från division tre och då trorde att det blir svårare att vinna matcher. Våra killar i Vimmerbys äldsta ungdomsgrupp tränade nästan 200 gånger under 2017 års säsong. Om de skulle spela i någon annan förening i femman eller sexan skulle träningstillfällena mer än halveras. jag tycker att man skulle förbise det och se fördelarna istället, säger Vimmerby IF.

Jag tycker att förslaget verkar bra, men samtidigt inser jag att det skulle inte varit genomförbart i vår kommun. Varför?

1) För att de är stor rivaliteten mellan kommunklubbarna som lever kvar sedan "gammalt". Ingen vill kliva över gränserna och samarbeta för att ge någon annan framgångar. de som skulle tjäna mest på det vore Västerviks FF.
De skulle säkerligen få behålla sina spelare, som inte har så mycket speltid i
A-laget på ett enklare sätt, utan att behöva "svettas" så mycket under nuvarande frimånad. Och några av division sex-klubbarna som har svårt att få fram spelare skulle kunna få lite tillskott varje match.

2) För att antalet träningstillfällen hos klubbarna är likvärdiga,
i snitt 2 träningar/vecka, vilket innebär att det inte finns något utrymme för att träna med det "andra" laget. Båda lagen vill ha sina spelare i träning så mycket som möjligt och oftast har alla lag samma träningsdagar i veckan.

Det som skulle kunnat minskat är alla dessa spelare som tror att det är "grönare på andra sidan" så fort de inte får en startplats i representationslaget.

Ovanstående förslag hade hjälp Magnus Fält och hans VFF i deras önskan att få unga spelare som vill något med sin fotboll i sin träning och samtidigt ge dem bättre matchträning i division fem eller sex. Men finns dessa spelare i Västerviks kommun?

Ja, det finns talanger i kommunklubbarna. Men de måste få möjlighet att utvecklas genom att ge dem tid, lära dem tålamod, få bra instruktioner och fler träningstillfällen. Vid sommarens Västerviks-läger var det 16 spelare uttagna från kommunklubbarna för flickor/pojkar födda -03.

Till nästkommande läger var det bara 2 spelare kvar från Västerviks kommun. Är vi sämre än övriga Småland? Tufft att säga sämre, mer riktigt borde vara att säga att vi har spelare som är mindre utvecklade fotbollsmässigt. Träning ger färdighet, vilket innebär att vi nog tränar för litet gentemot övriga. Det räcker inte för att kunna "lysa" vid enstaka tillfällen som dessa uttagningsläger och orka vara bra i 4 träningspass plus match under en helg. Både pojkar och flickor utvecklas i olika takt, det viktigaste är att ge spelarna tid och tillfällen att utvecklas.

Vi har massor av talangfulla spelare i våra klubbar,
både pojkar och flickor, som kommer att utvecklas i olika takt. det viktigaste är att ge spelarna tid och tillfällen att utvecklas. Alla lag har tränare som säkerligen lägger ned så mycket tid som de klarar och vill, men jag tror att om vi vill få fram konkurrenskraftiga spelare så måste vi öka antalet träningstillfällen. Nu säger jag inte att man måste träna 4-5 gånger/vecka, men vi måste öka om vi vill förädla våra spelare. det kan vi bara göra genom att samarbeta över klubbgränserna. erbjud individuell träning, målvaksträning med mera utan att ha klubbkonkurrens.Jag brukar alltid säga att man skall titta på vilken träningsmiljö man har och vill utvecklas i, om man har målet att bli bättre. Alltså att mer träning i bättre miljö är mer utvecklande än att få speltid i seniorlaget. Här hade VIF:s förslag varit bra för unga spelare i seniorfotbollen och lägre rankade klubbar.

Sparka Bollen!

Kosse, Granen och 2 x ?

Västervik I måndags på den TV-sända fotbollsgalan delades Diamant- och Guldbollen ut till Sveriges bästa kvinnliga och manliga fotbollsspelare 2017.Kosovare Asllani
tilldelades Sydsvenskans Diamantboll 2017 med motiveringen:
"En spelare som utvecklats mycket defensivt och vuxit till en nyckelspelare och ledare i landslaget. Hon besitter fantastiska kvalitéer i form av spelförståelse, målfarlighet och passningsskicklighet och främst en vinnarattityd"Andreas Granqvist
tilldelades Aftonbladets Guldboll 2017 med motiveringen:
"Andreas Granqvist får Guldbollen för sina insatser i landslaget och klubblaget Krasnodor. Med enastående ledaregenskaper har han satt sin kompetens i kollektivets tjänst, och fört sin klubb till Europaspel och sitt land till VM"

Bägge två spelarna är oerhört välförtjänta av utmärkelserna. Båda är också stolta och tacksamma för utmärkelserna. Även om jag, precis som många andra, tyckte att Emil Forsberg skulle ha fått Guldbollen, men ibland kanske ögat luras och prestationerna man ser på TV inte säger allt.

Kritik mot juryns beslut: Ett skämt!
Bara några minuter efter tillkännagivandet av priserna i måndags publicerades en massa åsikter på olika twitter- och instagramkonton beträffande juryns beslut. 
"Emil Forsberg gjorde 22 assist i Bundesliga den gångna säsongen mer än någon annan spelare i Europas fem största ligor", kan knappast tolkas på annat sätt än en tydlig pik till juryn.
"Enligt mig fullkomligt oförklarligt", skrev Per Nilsson, numera assisterande sportchef i Emil Forsbergs klubb RB Leipzig.
"Saft och bulleverksamhet", skrev Bojan Djordjic.

Nu är det dags för vår kommunala motsvarighet av Diamant-/Guldbollen 2017
På fredag, 24/11, i samband med Tjust Open i futsal som spelas i Sporthallen, Västervik, så delas kommunens Diamant-/Guldbollen ut. Precis som i måndags när Diamant-/Guldbollen delades ut, så kommer det säkerligen att publiceras en massa åsikter på sociala medier på fredag kväll. Precis som det gjordes 2016.

Låt oss slippa dessa åsikter på fredag kväll - kan vi inte bara hylla vinnarna för deras prestationer under säsongen 2017?!

Självklart finns det fler spelare inom dam- och herrfotbollen i kommunen som har specifika spetsegenskaper och utmärkt sig vid olika tillfällen. Centralhotellet, som instiftat och delar ut priserna, har en jury som under alla år gjort ett bra jobb med att utse värdiga vinnare, om än ibland lite överraskande. Men helt solklara och värdiga vinnare utefter uppsatta kriterier för att vinna Diamant-/Guldbollen.

Ni kan ju själva fundera, om era kandidater är självklara vinnare och uppfyller de kriterier som krävs för att bli en vinnare av dessa prestigefyllda priser.

Kriterierna för att vinna Diamant-/Guldbollen är:
-Duktig aktiv fotbollsspelare
-Ett gott föredöme för andra ungdomar både på och utanför fotbollsplanen.
-En god lagkamrat
-En träningsvillig och juste spelare
-Spelare i ett tjustlag

Det finns massor av spelare som jag kan tycka är aktuella för priserna, utan att veta om de uppfyller en vinnares alla kriterier, så här är mitt förslag på presumtiva vinnare. De uppfyller i alla fall vad jag vet två av kriterierna:

-Duktig aktiv fotbollspelare
-Spelare i ett tjustlag

Mina kandidater:
Diamantbollen 2017
Ankarsrums IS: Felicia Arvidsson, Malin Blidfors, Emma Wessman
Tjust IF FF: Nora Massi, Josefine Gustavsson
Västerviks Damfotboll: Cecilia Björk, Nora Zühlke

Guldbollen 2017
Västerviks FF: Kliton Bakiu, Johan Lundin, Christopher Sjöblad
Ankarsrums IS: Jesper Carlsson, Adam Edström
IFK Västervik: Jens Karlsson
Tjust IF FF: Ergest Fasko
Edsbruks IF: Johannes Berg, Oscar Ericsson, Robin Lundahl
Hjorted/Totebo: Robert Hagelin

På fredag, 24/11, kl 19.45 får vi svaret. 

Oavsett vad vi tycker och anser, så kan vi väl hylla vinnarna på fredag kväll. Låt vinnarna vara glada och stolta över sitt pris och framförallt över sin prestation under 2017.

GRATTIS! NI ÄR VÄLFÖRTJÄNTA VINNARE AV DIAMANT- OCH GULDBOLLEN 2017.

Sparka Bollen!

Fotbollsinstruktör, senast i Västerviks FF. Nu 2017 byter jag fokus och skall blogga om den lokala fotbollen i Västerviks kommun, små som stora spelare och lag. Här kan ni läsa om kommunens lag, spelare, ledare och deras försök till tunnlar, bredsidepassningar, fotbollsträningar plus mycket, mycket mer.

Bloggar

Politikerbloggar