Logga in
Logga ut

Sverker Thorén

Sverker Thoréns blogg

Jag bor i Västervik och representerar Liberalerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Jag har arbetat som lärare i Västerviks kommun hela mitt vuxna liv , just nu på Brevik, och varit fritidspolitiker sedan 1985. 2002-2006 var jag riksdagsledamot för Kalmar län.
Att jag började arbeta politiskt berodde på natur- och miljöfrågorna och särskilt havsmiljön . Att jag fortsatt beror på att jag ville vara med och försöka utveckla och förnya den lokala demokratin. Tänk efter en stund. Om inte du och jag bryr oss om politiken- vem är det då som bestämmer?
Min roll och mina möjligheter som kommunpolitiker gör att jag vill använda bloggen till att ge mina kommentarer på politik som rör och berör Västerviks kommun och oss som bor och arbetar här.

Bak(s)lag för demokratin-fullmäktige inställt igen!

Ännu ett kommunfullmäktige ställs in av den rödgröna majoriteten! Igår meddelades att kommunfullmäktigesammanträdet 29/1 ställs in pga för få ärenden att behandla. Och det var inte vilket fulmäktigesammanträde som helst! Det var första gången vi, efter liberalernas motion om att gå över till dagsammanträden, skulle pröva att sammanträda dagtid. I vaket, klartänkt tillstånd utan en hel arbetsdag med i ryggsäcken.  De ärenden vi skulle behandlat skjuts till nästa sammanträde och kommer att behandlas sent någon kväll.

Nu försvinner alltså det enda vanliga kommunfullmäktigesammanträdet som skulle vara ett av de tre där vi under året skulle pröva dagsammanträden och sedan utvärdera detta. De övriga två är specialsammanträden som redan normalt ligger på dagtid: Ungdomsfullmäktige i mars och budgetmötet i juni. Så någon verklig vilja att pröva dagsammanträden för kommunens högsta beslutande organ verkar inte finnas hos (S),(C) och (Mp).

Det är svagt, mycket svagt av den nuvarande majoriteten att inte kunna få fram ärenden eller information eller förberedande debatter och diskussioner om kommande beslut så att ordinarie fullmäktigemöten kan hållas! Frågan är om det är lättja, inkompetens, inre stridigheter, avsaknad av politik eller en medveten strategi att undvika möjligheter till debatt och diskussion.

Framför allt är det ett bakslag för det arbete vi behöver driva för att förnya och fördjupa den lokala demokratin i Västerviks kommun!

 

Så drabbar regerings politik assistansen se TV4s Kalla Fakta

Ikväll kl 21.00 sänder TV4 Kalla fakta ett reportage om konsekvenserna av regeringens nedskärningspolitik inom assistansen.

För oss liberaler är det en hjärtefråga som vi alltid kommer att slåss för! Du kan även se det direkt här.

Liberalernas politik i frågan om LSS och personlig assistans finner du här

En kommunlogga med magi(s)ka krafter

Den nya kommunlogga som majoriteten med kommunalråd Tomas Kronståhl i spetsen med alla medel vill ha fram mot oppositionens vilja besitter tydligen magiska krafter! Och inte nog med det. Vi som är av annan åsikt och står för det är riktiga mörkermän och bakåtsträvare.

Så här skrev Kronståhl i lördagens VT: "De som vill vara kvar i det gamla kan göra det genom att rösta nej till förslaget och de som vill förändras och utvecklas kan göra det genom att rösta ja på nästa kommunfullmäktige."

Kommunalrådets tillro till att en logga utan krona kan leda oss och vår kommun in i förändring och utveckling är möjligen rörande men inte mycket mer. 

För min del hoppas och tror jag att det är hur vi bemöter och tar in medborgare i dialog, vilka politiker och vilken politik vi väljer och hur vi värnar demokratin som avgör om kommunen och vi själva kommer att utvecklas och förändras

Funktionshindrade ska kunna leva - inte bara överleva!

Barn som förlorat sin personliga assistent tvingas nu bo på sjukhus istället för hemma hos sina föräldrar. Funktionsnedsatta kan komma att berövas sitt yrkesliv.

Den rödgröna regeringen har sedan den tillträdde både målmedvetet och framgångsrikt dragit ned på den personliga assistansen. Konsekvenserna har varit förödande.Sondmatning ingår inte längre i personlig assistans och andningshjälp bedöms inte som grundläggande behov!

Nu försöker regeringen med en lagändring motverka det senaste dråpslaget mot den personliga assistansen inom LSS men det räcker inte! Menade man allvar skulle alla de avslagsbeslut som givits omprövas och den pågående LSS-utredningen få nya direktiv.

Mitt parti har alltid kämpat för att funktionshindrade ska kunna leva - inte bara överleva! Det var Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) som genom Bengt Westerberg drev fram och genomförde den frihetsreform som LSS-lagstiftningen blivit! Vi fortsätter den kampen. Frihet måste försvaras!

 

Hur möter vi hoten mot Sverige?

Det har hänt mycket sedan Allan Widman(L), försvarsutskottets ordförande var här i februari 2016 - fortsatt oro om Rysslands planer, Trumporo, Kim Jong Uns missiler och hot och ett skakigt EU. Nationellt fortsätter avslöjandena efter Transportstyrelseskandalen och leder rätt in i statsministerns närmsta krets.

Därför är jag mycket glad att vi idag kan hälsa Allan Widman välkommen tillbaka till Västervik. Ikväll talar han och svarar på frågor på ett offentligt möte på temat: Sverige - hur säkra är vi? Han har en unik central position där han kommer i kontakt med många av de hot jag nämnt.

Fakta och kunskaper är viktiga vapen mot rädsla, oro och hot. Därför hoppas jag att det blir många som lyssnar och ställer frågor ikväll på Stadshotellet. Dessutom är jag övertygad om att det behövs fler liberaler i en tid och i en värld där extremister och polpulister breder ut sig.

Frihet måste försvaras! 

 

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Politikerbloggar