New England passar svenskarna

När sommaren närmar sig väcks lusten till den marina inredningen, med rött, vitt och blått som bas. Det har ingenting med trender att göra. Det är svenskarnas kärlek till New England-stilen som alltid slår till när vårsolen börjar lysa.

New England är ett område i nordöstra USA som innefattar Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island och Vermont. Där har det utvecklats en inredningsstil som utmärks av marina detaljer, vitt i kombination med knarriga skinnsoffor, mörka träslag och kolonial känsla. Helst ska man ha en fyr utanför fönstret också.

Att många svenskar har fallit för stilen handlar inte om någon modefluga, enligt trendspanaren Stefan Nilsson:

– Nej, New England-stilen kommer alltid att ligga oss varmt om hjärtat, det är ingen trendinredning.

 

Det är framförallt längs kusterna och i skärgården, där det finns en koppling till båtliv, som New England-kärleken blomstrar. Stilen passar också i svenska hus, tycker Owe Sporrong, grundare till möbelföretaget Newport.

– Många svenska hus har liggande träpanel och ljusa trägolv. Även om det inte är samma träslag som i New England är det en bra grund för att inreda med den här stilen.

Kontraster är viktigt för att få den rätta känslan.

– Ljusa golv med mörka möbler eller tvärtom – riktigt mörka golv med ljusa möbler. Eller så blandar man helt enkelt mörkbruna och vita möbler. Bara det blir kontraster, säger Owe Sporrong.

 

Newport är en del av en stiltradition med designföretag som Lexington, Gant och Ralph Lauren som alla gjort sina tolkningar. Många svenska inredare gillar den mer uttalat försvenskade varianten av New England som knyter an till de stilideal som finns kring kusterna här. Jacqueline Rex driver inredningsbutiken Coast & Country:

– Jag tilltalas av det rustika som utmärker stilen. Själv blandar jag gärna det typiskt amerikanska, som flaggorna, med skandinaviska inslag som ljusa rottingmöbler, drivved, åldrat trä och åror. Och jag inreder med milda jordfärger i kombination med vitt och blått.

Jacqueline Rex tror att vi tilltalas av den marina inredningen eftersom vi i Norden inte kan njuta av havslivet året om.

– Vi har fyra tydliga årstider. Därför finns det en naturlig längtan till kusten, med ljusa och fräscha hem.

 
 

Bostad