”Det är lugnt älskling, det här fixar jag på fyra månader”, sa Kjell Wikander till sin sambo Anna Johansson när de var och tittade på det lilla huset i Östernäs. Ett år senare flyttade de in.

Kjell skrattar gott.

Optimismen är det inget fel på. Och knappast kunskapen heller förstås. Men det visade sig att det fanns en del att göra på den tillbyggda stugan som stått på den kuperade hörntomten i många år.

Artikelbild

| Kjell Wikander har gott om roliga idéer när det kommer till husbygge och inredning. Och som snickare vet han hur han ska få det precis som han vill.

Lennart, som byggaren av den ursprungliga sommarstugan heter, handgrävde källaren och lär ha sågat alla brädor själv så nog är det genuint gjort från start. Stugan stod färdig 1963. Men nästa ägare, som byggde ut med en del till flera år senare, var från Australien och det orsakade en del trubbel.

– I Australien finns ingen tjäle så de hade grundlagt huset tio centimeter ner i marken. Det går inte i kalla Sverige, säger Kjell.

Tanken var ändå att rädda huset och lyfta upp det för att stadga med stålbalkar. Men när Kjell vände sig till vänner som är kunniga på området slutade det med att de skakade på huvudet och gav honom numret till en rivningsfirma.

Vi kliver upp på trädäcket som löper runt två av husets sidor. Träet är vackert grått, nogsamt slipat med maskin och såpa för att skapa en slät yta.

Artikelbild

| Katten Tiger bestämmer på tomten.

I dag finns ett par innerdörrar och tre av väggarna i den ursprungliga sommarstugan kvar. Allt annat är nytt i det fina vitputsade huset.

Kjell bjuder på kaffe och te under ett stort svart parasoll och berättar om byggresan från start. Och inte minst om alla idéer under arbetets gång.

Artikelbild

| ”Anna har fått ett lyxigt badrum med badkar och lite finare kakel”, säger Kjell.

Han tog ledigt från sitt jobb som just snickare för att kunna ägna sig helhjärtat åt sitt eget hus. Och eftersom han besöker många byggarbetsplatser till vardags har han gott om idéer.

Köket hittade han till exempel på en utställning. Det är ett visningsexemplar och efter lite justeringar i huset passade det perfekt. Inget ovanligt så långt egentligen, men när bottenplattan som bäst höll på att gjutas kom Kjell på att han ville ha en bänkskiva i barhöjd i en del av det blivande köket. Han kastade sig i bilen och åkte till Harrys i Linköping för att mäta och rusade sen hem igen för att slå stopp i gjutningen.

Artikelbild

| Lampan på väggen över trappan är i gips och smälter in fint mot de vita väggarna.

– Vi måste sänka plattan 30 centimeter i en del av huset, ropade jag till betongarbetarna. Då suckades det en del. Vi fick höja takstolarna för att kompensera så man kan nog säga att huset är byggt efter baren, säger Kjell.

Och visst blev det bra! Vi kliver in i en ljus och öppen entré och baren möter nästan direkt till höger. På andra sidan bänkskivan finns spisen så det går fint att sitta i baren med något att dricka och konversera den som för dagen har kökstjänsten.

Artikelbild

| Ja visst, blev det bra. Kjell slog stopp i gjutningen av plattan till huset och såg till att den sänktes 30 centimeter i ena delen av huset. Allt för att få en bar i exakt rätt höjd.

Själva köket går i ljus björk som bryts av ett par skåpluckor i mörkrött och några med glasdörr. En belysningsramp ovanför diskhon har Kjell byggt av en överbliven bit sparksockel som han satt lampor på.

Mitt i köket står en stor murstock. Den fanns från början men Kjell har byggt ut den med rött tegel som han rivit fram i en gammal grushög. Den når ända upp i nock och är en fin kontrast mot vita väggar och vitt tak. Längre in i det stora öppna rummet finns ett matbord med plats för åtta. Kjell har byggt det av en bänkskiva som han kapat till fyra tårtbitar och satt ihop till en stor kvadrat.

Artikelbild

| Köket fortsätter ut i matplatsen och en vardagsrumsdelen med soffa och tv. Här finns dessutom två dörrar mot uteplatsen som löper runt huset.

Här finns också plats för hörnsoffa och stor tv.

Vi lämnar köket och den del som faktiskt var den ursprungliga sommarstugan från 60-talet, och kliver ner 30 centimeter till den tillbyggda delen av huset.

Artikelbild

| Takfönstren, oplanerade från början, släpper in ljus i trappan, hallen i entrén och det stora rummet på övervåningen. På väggen en pinne som Marcus har hittat och som Kjell satt på en planka som Andreas fyndat, allt för 15 år sedan.

– Här har vi ett enklare badrum för mig och sönerna och ett betydligt lyxigare med badkar som är Annas, säger Kjell och öppnar två vita dörrar.

Här finns också sovrum, walk in closet och en större smatt med plats för skön soffa.

Artikelbild

| Bänkskivor sågade i fyra tårtbitar blev ett matbord med plats för många.

– Det vill säga – här ligger jag med en bok eller surfplattan och en hockeymatch, säger Kjell.

– Nu går vi upp, fortsätter han och tar täten i trappan.

Artikelbild

| Den stora murstocken från golv till tak har Kjell förstärkt med tegel han grävt fram ur en grushög. Bakom syns tv-soffan och Kjell själv.

Här är ljust, men så var det inte tänkt att bli. Under husbyggets gång fick Kjell tag i ett takfönster för en billig peng. Det slutade med att han köpte till ytterligare ett och ritade om ursprungsplanen. Nu flödar ljuset i trappan och det kommer dessutom den öppna övervåningen till del.

Här står ljusgröna skinnsoffor och en stor tv. På bordet väntar en större och möjligen något omodern stereoanläggning på att säljas. Men så fick Kjell – förstås – en bra idé. Den ska ingå i en kommande pubavdelning.

Artikelbild

Det är härligt att lyssna till Kjell. Han sprudlar av skaparglädje och ser bara möjligheter. Huset är så gott som färdigt. Nästa projekt är garaget.

– Det blir plats för bilarna förstås och bastu på baksidan, med relaxavdelning och så blir det en övervåning där jag ska ha pub med musik och spel ...

Artikelbild

Nej, idéerna tar aldrig slut!