Behandla kommunens vårdhjältar som sig bör

Inför kommunfullmäktige den 13 december hade Ernst & Young AB, på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna, genomfört en granskning som syftade till att bedöma om socialnämnden säkerställt en verksamhet av god kvalitet under coronapandemin.

Personalen inom kommunens äldreomsorg är hjältar, och borde behandlas därefter, tycker skribenterna.

Personalen inom kommunens äldreomsorg är hjältar, och borde behandlas därefter, tycker skribenterna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2021-12-29 06:29
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi rekommenderar alla att läsa den, för det som framkommer är allvarligt. Under perioden 2020 till 18 oktober 2021 har 51 personer inom särskilt boende i Västerviks kommun konstaterats smittade och 21 personer har avlidit i covid-19. Det som inte framgår lika tydligt i granskningen är att enormt många personer i personalen på kommunens boenden blev smittade. Vissa lindrigt och andra svårare sjuka. Vi har fått till oss att en stor sjukfrånvaro och en mycket hög oro för både de boende har gett upphov till en mycket pressad personal. Vi vill också påtala är stressen och belastning pågår för fullt än idag.

Intervjuade beskriver att det under förra våren saknades skyddsutrustning och möjligheter att testa personalen.  

Vi i Socialisterna Välfärdspartiet samlade ihop pengar bland våra medlemmar och från vår partikassa och köpte in över 100 stycken visir, som vi skänkte till flera av boendena i kommunen.  

Vi mötte då rädd och ledsen personal, som inte hade en chans att skydda varken sig själva eller de äldre och sårbara. Det här är regionen som ska organisera, men nu skedde inte det förrän det redan gått många månader. Då måste kommunen själva steppa upp och hjälpa personalen och enhetscheferna. Det är inte någonting man kan vänta på.  

På flera boenden blev det klusterutbrott under den här tiden och det var många människor som dog. Det går aldrig att ta tillbaka. Det är såklart ingen som kunnat förutse att vi skulle drabbas av en fruktansvärd pandemi. Men det finns en tid att vara ödmjuk och självrannsakande och den tiden är nu.  

Personal och enhetschefer fick inte rätt stöd och inte rätt förutsättningar under förra våren. Regionen tog inte sitt ansvar, men det gjorde inte kommunen heller.  

Lärarna fick 2 000 kr som ett extra engångsbelopp, suveränt! De borde ha fått ännu mer. Men vad fick personalen inom äldrevården för allt slit? Hur visar man dem att de är viktiga? Att de är hjältar? Vi har några tips på vägen för att se till att äldrevården blir en attraktiv arbetsplats igen: Uppmuntra och visa tacksamhet till personal och enhetschefer genom att till exempel bjuda på lite gott fika. Höj lönerna! Ta bort delade turer.  

Personalen är hjältar, men hur behandlar egentligen kommunen sina hjältar i dagsläget?

Jenny Svensson, Jacob Hoffsten, Sara Rais
Socialisterna Välfärdspartiet