Bostadsbolaget: Viktigt förstÄ hela vÄrt uppdrag

Ett av Bostadsbolagets viktigaste uppdrag Àr att frÀmja bostadsförsörjning och inflyttning till VÀsterviks kommun. För att bibehÄlla och locka nya invÄnare och efterfrÄgad kompetens till kommunen behöver vi attraktiva boendemiljöer och bostÀder.

Nybygget vid gamla CentrumgÄrden ingÄr i Bostadsbolagets uppdrag att frÀmja bostadsförsörjning och inflyttning till VÀsterviks kommun, menar skribenterna.

Nybygget vid gamla CentrumgÄrden ingÄr i Bostadsbolagets uppdrag att frÀmja bostadsförsörjning och inflyttning till VÀsterviks kommun, menar skribenterna.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Debatt2024-02-24 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ett exempel pÄ detta Àr den pÄgÄende byggnationen av 21 attraktiva och centralt belÀgna lÀgenheter dÀr CentrumgÄrden tidigare lÄg.

Det kan tyckas mÀrkligt att vi i kommunens bostadsbolag ibland föreslÄr att riva byggnader som andra delar av kommunen jobbar för att bevara. Hur det hÀnger ihop har att göra med kommunens styrmodell och uppbyggnad och att vi jobbar i en demokratisk organisation med full insyn och öppenhet i vÄra processer. Det Àr viktigt att du som medborgare förstÄr hur detta hÀnger ihop sÄ att vi inte har felaktiga förvÀntningar pÄ varandra.

Genom Bostadsbolaget kan kommunen i större utstrÀckning vÀlja var och hur man vill satsa pÄ bostadsbyggande. Det möjliggör att skapa boenden som inte bara drivs av kommersiella intressen utan ocksÄ ser till allmÀnnyttan. Som bolag bidrar vi till affÀrsmöjligheter för de lokala företagen genom att vi Àven under lÄgkonjunkturer bygger och köper in varor och tjÀnster för cirka 500 miljoner kronor varje Är. Vi har ett mÄl om att frÀmja inflyttning till kommunen och jobbar aktivt med att anpassa boendemiljöerna till befolkningsutvecklingen och kommunens behov.

Ibland uppstĂ„r intressekonflikter mellan dessa mĂ„l och andra mĂ„l för kommunen. Att riva och bygga nytt kan hamna i konflikt med att bevara och skydda eller att utveckla nĂ„got annat pĂ„ platsen. 

Det Àr inte Bostadsbolaget som gör de sammanvÀgda bedömningarna utan de lÀmnas över till politiken och de forum dÀr den sammanvÀgda bedömningen görs. Dialoger förs löpande för att verksamheten ska ligga i linje med önskad utveckling, men ibland behöver man pröva vissa idéer för att se vad som Àr möjligt att genomföra.

Vi följer sedan alltid dessa beslut oavsett utgÄng och respekterar dessa. DÀrmed följer vi Àgardirektiven och tar samtidigt hÀnsyn till kommunens riktlinjer och program.

Vi som jobbar pÄ Bostadsbolaget Àr stolta och mÄna om att ha medborgarnas förtroende att utveckla vÄra boendemiljöer. Det ska förstÄs göras varsamt och pÄ ett rÀttssÀkert sÀtt. Har du synpunkter pÄ hur vi jobbar eller pÄ vÄr verksamhet sÄ Àr du vÀlkommen att höra av dig till oss.