Dags att Region Kalmar lÀn stöttar landets totalförsvar

Om du Àr anstÀlld i region Kalmar lÀn, och i nÄgon av kommunerna, placeras dina pensionsmedel i olika fonder och aktier för att avkastningen lÄngsiktigt ska bli sÄ god som möjligt. Detta har under de senaste Ären varit mycket framgÄngsrikt rent ekonomiskt.

Debattörerna anser att kommuner och regioner i lÀnet ska ta stÀllning för vÄr egen försvarsindustri och placera kapital i svenska företag som arbetar med att stÀrka vÄr försvarsförmÄga.

Debattörerna anser att kommuner och regioner i lÀnet ska ta stÀllning för vÄr egen försvarsindustri och placera kapital i svenska företag som arbetar med att stÀrka vÄr försvarsförmÄga.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Debatt2024-01-06 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

För att kapitalet som placeras inte ska hamna inom olaglig och oetisk verksamhet, finns det riktlinjer för finansförvaltningen.

I regionens egen riktlinje för finansförvaltning anges att investeringar ska göras enligt de krav som stÀlls i de internationella konventioner som Sverige stÄr bakom. Regionen ska Àven undvika placeringar i företag dÀr en del av omsÀttningen kommer frÄn produktion och försÀljning av tobak eller tobaksprodukter, alkoholvaror, pornografi eller vapen. Man ska ocksÄ undvika investeringar kopplade till fossila brÀnslen och dylikt. Samma riktlinje gÀller vid indirekta investeringar, till exempel vÀrdepappersfonder.

I och med Rysslands anfallskrig mot Ukraina vĂ„ren 2022 förĂ€ndrades sĂ€kerhetslĂ€get i hela Europa och dĂ€rmed Ă€ven i Sverige. Idag Ă€r de flesta överens om att ett NATO-medlemskap Ă€r helt nödvĂ€ndigt och frĂ„gan om vĂ„rt totalförsvar, med sĂ„vĂ€l civil som militĂ€r beredskap, stĂ„r högt upp pĂ„ dagordningen. Nu stĂ€lls höga krav om att sĂ„vĂ€l vĂ„r inhemska försvarsförmĂ„ga som vĂ„r inhemska produktion ska leverera. DĂ€rför anser vi att det Ă€r pĂ„ sin plats att kommuner och regioner i lĂ€net tar stĂ€llning för vĂ„r egen försvarsindustri och placerar kapital i svenska företag som varje dag arbetar med att stĂ€rka vĂ„r försvarsförmĂ„ga. 

I Kalmar lÀn finns till exempel SAAB Barracuda som producerar försvarsmateriel. Och vi mÄste vara beredda pÄ att ta sats för nya etableringar framgent. Det Àr dags att Àven Region Kalmar lÀn satsar pÄ vÄr beredskap. Det Àr inte bara en försvarsfrÄga utan Àven en möjlighet för lÀnets företag.

Under Äret har regionen tagit flera stora steg för att som organisation vara bÀttre förberedd för kris och krig. Nu anser vi att det Àr dags att regionen Àven satsar pÄ vÄrt totalförsvar. DÀrför har vi nu lagt ett förslag till regionfullmÀktige att fatta beslut om att Àndra riktlinjerna för finansförvaltningen för att möjliggöra investeringar i företag kopplade till vÄrt totalförsvar.

Det vore ett beslut som gagnar vÄrt totalförsvar och som ger fler arbetstillfÀllen och ökad tillvÀxt i lÀnet.