OförskÀmda anklagelser om korruption

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) ger svar pÄ tal pÄ Jon Sjölanders (M) kritik.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) ger svar pÄ tal pÄ Jon Sjölanders (M) kritik.

Foto: Karin Hertz/Ulrik Alvarsson (arkiv)

Debatt2022-05-21 07:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pĂ„ debattartikeln "Är du nöjd med situationen, Dan Nilsson?" den 14 maj.

Hej Jon Sjölander, du undrar om jag Àr nöjd. Ja vi ska se hur nöjd jag Àr:

LĂ„t oss börja med det allvarligaste först: Du insinuerar korruption i svepande ordalag flera gĂ„nger. Om du har nĂ„gra som helst misstankar om korruption sĂ„ har du en skyldighet att agera. Vilka misstankar har du eftersom du nĂ€mner det Ă„terkommande i din text? Är dessa korruptionsmisstankar nĂ„got som ditt parti ocksĂ„ delar?

Det Ă€r med en viss förvĂ„ning som jag sett en helomvĂ€ndning ifrĂ„n dig, Jon, nĂ€r det gĂ€ller flygplatsen, Gotlandstrafiken och Simson. Alla har givetvis sin fulla rĂ€tt att byta Ă„sikt, men eftersom vi socialdemokrater och ni moderater historiskt sett har varit överens om viktiga och övergripande utvecklingsfrĂ„gor sĂ„ mĂ„ste jag sĂ€ga att det kĂ€nns vĂ€ldigt bekymmersamt. DĂ€rför kĂ€nner jag mig tyvĂ€rr tvungen att Ă€n en gĂ„ng stĂ€lla frĂ„gan: Är det du, Jon Sjölander, eller Ă€r det Moderaterna i VĂ€sterviks kommun som bytt uppfattning om bĂ„de flygplatsen och Gotlandstrafiken?

NÀr det gÀller delegationen av beslut till olika tjÀnstemÀn har det mig veterligen rÄtt konsensus nÀr vi fattat beslut om dessa. I VÀsterviks kommun, precis som i alla andra kommuner, anstÀlls medarbetare med olika kompetenser för att utföra mÄnga olika arbeten. Det Àr dÀrför heller inte konstigt att vi anstÀller medarbetare som i sin yrkesroll gör bedömningar och fattar beslut, sÄsom socialsekreterare eller mark- och exploateringsingenjörer.

NÀr det gÀller det sistnÀmnda sÄ har vi varit överens om att vi anstÀller specialistkompetens för att arbeta med den typen av frÄgor. De flesta ser orimligheten i att fÄ upp alla Àrenden som i dagslÀget avgörs av tjÀnstemÀn till politisk behandling i kommunstyrelsen. ByrÄkratin skulle bli mycket omfattande och vÀntetiderna lÄnga.

Det Àr ÀndÄ lite förvÄnande att en moderat politiker som ofta pratar om att kommunens kostnader behöver sÀnkas inte verkar ha nÄgra grÀnser för hur mycket ny administrativ börda vi ska lÀgga pÄ den kommunala organisationen i form av nya kontrollpunkter och pappersarbete. Vi socialdemokrater Àr absolut för en stark och stadig kommunorganisation som fattar rÀttssÀkra och demokratiska beslut, men vi fördelar hellre nya pengar direkt till vÀlfÀrden i skolan och omsorgen Àn till en ökad regelbörda.

NÀr politiker inte har förmÄgan att stÄ bakom tidigare fattade beslut skapas oro, merarbete och osÀkerhet bland vÄra medarbetare. Det ser jag som ett problem, Jon Sjölander. Att din insÀndare dessutom Àr rent oförskÀmd fÄr jag kanske leva med personligen. Det ingÄr i uppdraget som kommunstyrelsens ordförande ibland och jag ska anstrÀnga mig för inte dras ner pÄ din nivÄ.

Jag tycker att det bekymmersamt nÀr en politiker i kommunstyrelsen pÄ det hÀr sÀttet sÄr misstro mot kommunens olika företrÀdare och medvetet verkar vilja skapa splittring mellan olika grupper. Det Àr helt klart inte prÀglat av samma samförstÄndsanda som tidigare har skapat stabilitet och utveckling i vÄr kommun under lÄng tid. Jag tror att de flesta partiers sympatisörer ser samma sak och att de delar min oro.

LÄt oss snabbt nÀmna muntliga överenskommelser eller avtal. Det Àr, oavsett vad Jon Sjölander tycker och tÀnker, sÄ att dessa gÀller. I detta fall sÄ gÀllde det tills ett skriftligt var pÄskrivet.

HÀr har du min bild. Jag kÀnner mig trygg och stolt över att vi har kompetenta medarbetare som vÄgar ta egna initiativ och fatta beslut. Till och med nöjd. Jag kÀnner mig ocksÄ nöjd och stolt över att vi har en politisk ledning som vill utveckla hela VÀsterviks kommun.