Förnedrande och motsÀgelsefullt att sÀrbehandla kvinnor

Att kvinnor skulle vara mindre kapabla att ta initiativ och starta eget företag stÀmmer inte.

Att sÀrbehandla kvinnor, om Àn positivt för att de ska ha större möjlighet att lyckas i nÀringslivet, Àr krÀnkande, tycker skribenterna som menar att kvinnor Àr fullt kapabla att stÄ pÄ egna ben och driva sina affÀrsidéer - utan sÀrskilda insatser.

Att sÀrbehandla kvinnor, om Àn positivt för att de ska ha större möjlighet att lyckas i nÀringslivet, Àr krÀnkande, tycker skribenterna som menar att kvinnor Àr fullt kapabla att stÄ pÄ egna ben och driva sina affÀrsidéer - utan sÀrskilda insatser.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2023-11-27 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Majoriteten, bestÄende av S-C-V, i Region Kalmar lÀn har föreslagit ÄtgÀrder för sÀrbehandling för att underlÀtta för kvinnor att starta eget företag. Menar de verkligen att kvinnor behöver sÀrskild behandling för att lyckas inom nÀringslivet? Vi kvinnor inom Sverigedemokraterna sÀger att det Àr förnedrande och motsÀgelsefullt.

Vi kvinnor Àr fullt kapabla att stÄ pÄ egna ben och driva vÄra egna affÀrsidéer. Att pÄstÄ annat Àr att underminera den kompetens och drivkraft som kvinnor besitter. Vi behöver inte bli betraktade som offer som behöver extra hjÀlp frÄn regionen för att kunna lyckas.

Kvinnor Ă€r fullt kapabla att ta för sig i ledande positioner baserat pĂ„ kompetens och erfarenhet, inte enbart pĂ„ kön. Att kvotera in kvinnor Ă€r att skapa tvivel om deras förmĂ„ga och kompetens, och det gör ingen tjĂ€nst Ă„t jĂ€mstĂ€lldhetsarbetet. Vi mĂ„ste – Ă€n idag – kĂ€mpa för att kvinnor ska bli bedömda utifrĂ„n sina prestationer och inte utifrĂ„n sitt kön.

RÄdgivning och stöd för att starta egna företag finns redan tillgÀngliga pÄ olika instanser. Att skapa skilda förutsÀttningar baserat pÄ kön Àr varken rÀttvist eller framÄtsyftande. Det Àr dags att sluta se den vita medelÄlders mannen som en hindrande syndabock och istÀllet fokusera pÄ att skapa lika möjligheter för alla, oavsett kön, sexuell lÀggning, etnicitet eller politisk tillhörighet.

Att hÀvda att kvinnor inte har samma förutsÀttningar som mÀn att starta företag Àr inte bara felaktigt utan ocksÄ krÀnkande. Det Àr att pÄstÄ att kvinnor Àr det svagare könet och behöver sÀrbehandling för att klara sig i nÀringslivet. Vi kvinnor i Sverigedemokraterna vÀgrar att acceptera denna nedvÀrderande syn pÄ oss kvinnors kompetens, mÄlmedvetenhet och potential. Vi kan!