LÄt hjÀrtat vara med i sommar!

Över hĂ€lften av svenskarna, 53 procent, kĂ€nner i dag till att vi bör Ă€ta minst 500 gram grönsaker, frukt och bĂ€r varje dag – en glĂ€djande ökning med hela 13 procent pĂ„ tre Ă„r. ÄndĂ„ blir vi svenskar alltmer överviktiga och stillasittande.

Trots att mÄnga kÀnner till rekommendationen att Àta minst 500 gram frukt och grönt varje dag, Àr det fÄ som anammar den. Genom att Àta hÀlsosamt och röra pÄ sig minskar risken för hjÀrt- och kÀrlsjukdomar, skriver debattörerna.

Trots att mÄnga kÀnner till rekommendationen att Àta minst 500 gram frukt och grönt varje dag, Àr det fÄ som anammar den. Genom att Àta hÀlsosamt och röra pÄ sig minskar risken för hjÀrt- och kÀrlsjukdomar, skriver debattörerna.

Foto: Leif R Jansson / TT

Debatt2022-07-25 05:13
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sommaren Àr för mÄnga invÄnare en efterlÀngtad tid av ÄterhÀmtning. Att fÄ njuta av grillat och goda viner och tillbringa lÄnga stunder i hÀngmattan kan med rÀtta kÀnnas vÀlförtjÀnt efter en intensiv arbetsperiod. SjÀlvklart ska vi ocksÄ unna oss att njuta av semestern. Genom att kombinera syrenbersÄ-hÀng och glassar i solen med hÀlsosamma matvanor och motion kan upplevelsen till och med förbÀttras, samtidigt som vi stÀrker i bÄde hjÀrta och sjÀl.

En ny Sifoundersökning frĂ„n HjĂ€rt-Lungfonden visar att svenskarnas kĂ€nnedom om rekommendationen att Ă€ta minst 500 gram frukt, grönsaker och bĂ€r per dag har ökat avsevĂ€rt de senaste Ă„ren. Över hĂ€lften av svenskarna, 53 procent, kĂ€nner till rekommendationen i dag mot bara 40 procent för tre Ă„r sedan. ÄndĂ„ ligger den svenska befolkningen vĂ€ldigt illa till nĂ€r det gĂ€ller konsumtion av frukt och grönt. Endast tvĂ„ av tio svenskar Ă€ter minst 500 gram frukt och grönsaker per dag och mĂ„nga unga mĂ€nniskor Ă€ter alldeles för mycket fet och sockerrik mat, saft, lĂ€sk och salt.

Forskning frĂ„n Livsmedelsverket och Lunds universitet visar att över 5 000 dödsfall pĂ„ grund av hjĂ€rtinfarkt och stroke skulle kunna undvikas varje Ă„r om svenskarna följde Livsmedelsverkets kostrĂ„d – frĂ€mst med fokus pĂ„ att Ă€ta mer grönsaker, frukt, fibrer samt bra fetter och mindre salt. ÄndĂ„ Ă€r hjĂ€rt-kĂ€rlsjukdom fortfarande den största dödsorsaken i Sverige. Stillasittande, övervikt och diabetes – som alla Ă€r riskfaktorer för hjĂ€rt-kĂ€rlsjukdom – ökar dessutom i samhĂ€llet.

Sedan 1980-talet har andelen svenskar med fetma tredubblats och i dag lever hela 55 procent av invĂ„narna i Kalmar lĂ€n med övervikt eller fetma. Andelen 11–15-Ă„riga skolbarn med fetma i Sverige har femdubblats under de senaste tre decennierna, med konsekvenser vi inte riktigt har sett Ă€n. DĂ€rför Ă€r det hög tid att börja praktisera kunskaperna som Sifoundersökningen visar att vi har.

Nu uppmanar vi alla invĂ„nare i Kalmar lĂ€n att fortsĂ€tta njuta av sommaren – med sĂ€songens frukter, bĂ€r och grönsaker pĂ„ menyn och mycket rörelse. TĂ€nk grönsaker som en bas pĂ„ tallriken, dĂ€r till exempel bönor och linser Ă€r bĂ„de nĂ€ringsrika och bidrar till att snabbt uppnĂ„ rekommenderad mĂ€ngd grönsaker. Testa att grilla grönsaker av olika slag. LĂ€gg sedan till potatis eller fullkornsvarianter av ris, pasta, gryn och sist kött eller fisk. VĂ€lj nyckelhĂ„lsmĂ€rkta livsmedel i butiken och experimentera gĂ€rna med vegetariska rĂ€tter. Cykla eller gĂ„ till stranden och ta en simtur innan du slĂ„r dig ner med kylvĂ€skan. PĂ„ det sĂ€ttet fĂ„r hjĂ€rtat vara med – i mĂ„nga, mĂ„nga somrar till.