Sommaren Àr för mÄnga invÄnare en efterlÀngtad tid av ÄterhÀmtning. Att fÄ njuta av grillat och goda viner och tillbringa lÄnga stunder i hÀngmattan kan med rÀtta kÀnnas vÀlförtjÀnt efter en intensiv arbetsperiod. SjÀlvklart ska vi ocksÄ unna oss att njuta av semestern. Genom att kombinera syrenbersÄ-hÀng och glassar i solen med hÀlsosamma matvanor och motion kan upplevelsen till och med förbÀttras, samtidigt som vi stÀrker i bÄde hjÀrta och sjÀl.
En ny Sifoundersökning frĂ„n HjĂ€rt-Lungfonden visar att svenskarnas kĂ€nnedom om rekommendationen att Ă€ta minst 500 gram frukt, grönsaker och bĂ€r per dag har ökat avsevĂ€rt de senaste Ă„ren. Ăver hĂ€lften av svenskarna, 53 procent, kĂ€nner till rekommendationen i dag mot bara 40 procent för tre Ă„r sedan. ĂndĂ„ ligger den svenska befolkningen vĂ€ldigt illa till nĂ€r det gĂ€ller konsumtion av frukt och grönt. Endast tvĂ„ av tio svenskar Ă€ter minst 500 gram frukt och grönsaker per dag och mĂ„nga unga mĂ€nniskor Ă€ter alldeles för mycket fet och sockerrik mat, saft, lĂ€sk och salt.
Forskning frĂ„n Livsmedelsverket och Lunds universitet visar att över 5 000 dödsfall pĂ„ grund av hjĂ€rtinfarkt och stroke skulle kunna undvikas varje Ă„r om svenskarna följde Livsmedelsverkets kostrĂ„d â frĂ€mst med fokus pĂ„ att Ă€ta mer grönsaker, frukt, fibrer samt bra fetter och mindre salt. ĂndĂ„ Ă€r hjĂ€rt-kĂ€rlsjukdom fortfarande den största dödsorsaken i Sverige. Stillasittande, övervikt och diabetes â som alla Ă€r riskfaktorer för hjĂ€rt-kĂ€rlsjukdom â ökar dessutom i samhĂ€llet.
Sedan 1980-talet har andelen svenskar med fetma tredubblats och i dag lever hela 55 procent av invĂ„narna i Kalmar lĂ€n med övervikt eller fetma. Andelen 11â15-Ă„riga skolbarn med fetma i Sverige har femdubblats under de senaste tre decennierna, med konsekvenser vi inte riktigt har sett Ă€n. DĂ€rför Ă€r det hög tid att börja praktisera kunskaperna som Sifoundersökningen visar att vi har.
Nu uppmanar vi alla invĂ„nare i Kalmar lĂ€n att fortsĂ€tta njuta av sommaren â med sĂ€songens frukter, bĂ€r och grönsaker pĂ„ menyn och mycket rörelse. TĂ€nk grönsaker som en bas pĂ„ tallriken, dĂ€r till exempel bönor och linser Ă€r bĂ„de nĂ€ringsrika och bidrar till att snabbt uppnĂ„ rekommenderad mĂ€ngd grönsaker. Testa att grilla grönsaker av olika slag. LĂ€gg sedan till potatis eller fullkornsvarianter av ris, pasta, gryn och sist kött eller fisk. VĂ€lj nyckelhĂ„lsmĂ€rkta livsmedel i butiken och experimentera gĂ€rna med vegetariska rĂ€tter. Cykla eller gĂ„ till stranden och ta en simtur innan du slĂ„r dig ner med kylvĂ€skan. PĂ„ det sĂ€ttet fĂ„r hjĂ€rtat vara med â i mĂ„nga, mĂ„nga somrar till.