Forskningen kan spara liv och pengar i Kalmar lÀn

Sedan 2014 finns en rekommendation frĂ„n Socialstyrelsen om screening för tjock- och Ă€ndtarmscancer för 60–74-Ă„ringar, men fortfarande skiljer det flera Ă„r mellan olika delar av landet nĂ€r det gĂ€ller implementering, skriver debattörerna.

Screening för bröstcancer Àr etablerat sedan lÀnge. Sedan 2014 finns ocksÄ en rekommendation att screening för tjock- och Àndtarmscancer ska göras pÄ personer i Äldern 60-74 Är. Debattörerna Àr kritiska till att utbyggnaden gÄr lÄngsamt och att det skiljer stort mellan olika delar av landet.

Screening för bröstcancer Àr etablerat sedan lÀnge. Sedan 2014 finns ocksÄ en rekommendation att screening för tjock- och Àndtarmscancer ska göras pÄ personer i Äldern 60-74 Är. Debattörerna Àr kritiska till att utbyggnaden gÄr lÄngsamt och att det skiljer stort mellan olika delar av landet.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2023-02-22 06:01
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Cancer Ă€r den nĂ€st vanligaste dödsorsaken i Sverige, efter hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdom. Ny statistik frĂ„n Socialstyrelsen visar pĂ„ 2 215 cancerfall i Kalmar lĂ€n 2021. UngefĂ€r var tredje person berĂ€knas fĂ„ cancer under sin livstid. 

Det som ger hopp Ă€r att forskning och utveckling har lett till nya effektiva metoder för att diagnosticera och behandla cancer, vilket framgĂ„r i stiftelsen Forska!Sveriges nya faktablad om cancer. 

FörutsÀttningarna att bekÀmpa cancer Àr bÀst om man hittar och behandlar den sÄ tidigt som möjligt. Screening innebÀr att stora grupper av mÀnniskor undersöks för att hitta en sjukdom redan innan den gett symptom, i vissa fall Àven förstadier till den.

I Sverige Ă€r screening för bröst- och livmoderhalscancer nationellt etablerat. Sedan 2014 finns ocksĂ„ en rekommendation frĂ„n Socialstyrelsen om att screening för tjock- och Ă€ndtarmscancer ska ske för mĂ€n och kvinnor i Ă„ldern 60–74 Ă„r. DessvĂ€rre Ă€r detta Ă€nnu inte fullt utbyggt nationellt, trots att det nu Ă€r 2023.

Det skiljer flera Är mellan olika delar av landet nÀr det gÀller implementering. En granskning som Cancerfonden gjorde förra Äret visar att programmet för tarmcancerscreening kommer att vara fullt utbyggd i hela landet först 2028. I Region Kalmar vÀntas utbyggnaden vara genomförd till 2026.

Europeiska rÄdet rekommenderade redan 2003 screening för tjock- och Àndtarmscancer. I andra lÀnder, sÄ som Storbritannien, Danmark och NederlÀnderna, tillÀmpas screeningen i full skala. Det Àr inte rimligt att ett vÀlfÀrdsland som Sverige ligger efter jÀmförbara lÀnder.

Att behandla mĂ€nniskor innan en sjukdom uppstĂ„r eller Ă€r lĂ„ngt fortskriden rĂ€ddar inte bara liv och minskar lidande. Belastningen pĂ„ sjukvĂ„rden minskar och mĂ€nniskor kan snabbare Ă„tergĂ„ till arbete och bidra till samhĂ€llet. 

Resultatet av forskning och utveckling behöver komma alla invĂ„nare till del. Chansen att fĂ„ tidig diagnos och dĂ€rmed öka möjligheten till att överleva allvarlig sjukdom i Sverige fĂ„r inte bero pĂ„ var man bor i landet. JĂ€mlik vĂ„rd borde vara en sjĂ€lvklarhet. 

Staten behöver stÀlla tydligare krav pÄ politikerna i Region Kalmar att implementera ny kunskap och kostnadseffektiva metoder inom vÄrden, i rÀtt omfattning enligt nationella riktlinjer. Motsatsen, att slösa bort liv och gemensamma resurser, Àr inte försvarbart.

Anna Nilsson VindefjÀrd, generalsekreterare Forska!Sverige

Margareta Haag, ordförande NÀtverket mot cancer

Gunilla Westergren-Thorsson, professor Lunds universitet 

Jonas Ålebring, medicinsk direktör Pfizer Sverige