NÀr ska kvinnor i Kalmar lÀn fÄ lön hela dagen?

Nya siffror som SCB tagit fram för Lön hela dagen visar att löneskillnaden i Kalmar lÀn Àr 6,5 procent. OmrÀknat till tid betyder det att kvinnor jobbar gratis 31 minuter om dagen. Det Àr politikernas och arbetsmarknadens parters gemensamma ansvar att vÀnda trenden.

Snart dags att gÄ hem frÄn jobbet? Kvinnor i Kalmar lÀn behöver jobba lÀngre för att fÄ samma lön som mÀnnen, visar lönejÀmförelser.

Snart dags att gÄ hem frÄn jobbet? Kvinnor i Kalmar lÀn behöver jobba lÀngre för att fÄ samma lön som mÀnnen, visar lönejÀmförelser.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Debatt2024-03-08 16:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Arbetet för jÀmstÀlldhet mellan kvinnor och mÀn möter allt oftare och allt starkare motstÄnd. Gamla myter om att jÀmstÀlldhet mellan könen redan har uppnÄtts och om att feminismen har gÄtt för lÄngt har fÄtt nytt liv. Budskapen hittar hem hos allt fler unga mÀn.

Men sanningen Àr att jÀmstÀlldheten stÄr still eller till och med backar, det mÀrks inte minst nÀr det gÀller ekonomisk jÀmstÀlldhet. I över tio Är har rörelsen Lön hela dagen som samlar fackförbund, politiska kvinnoförbund och kvinnoorganisationer översatt löneskillnaden mellan kvinnor och mÀn till timmar och minuter av en arbetsdag. LÀnge sÄg vi hur minuterna och sekunderna lÄngsamt tickade framÄt.

Men förra Ă„ret vĂ€ndes trenden nĂ€r lönegapet mellan könen ökade frĂ„n 9,8 till 9,9 procent i landet. Det talades dĂ„ om en tillfĂ€llig pandemieffekt, men nu vet vi att sĂ„ inte Ă€r fallet. I Ă„r jobbar kvinnor i Kalmar lĂ€n gratis efter klockan 16:29 medan mĂ€n fĂ„r betalt för hela sin arbetsdag fram till klockan 17:00. LĂ€gre löner innebĂ€r lĂ€gre pensioner och sĂ€mre möjligheter att spara och investera, men ocksĂ„ sĂ€mre möjligheter att lĂ€mna en vĂ„ldsam relation och pĂ„ alla sĂ€tt ta makten över sitt liv. I tider av inflation och lĂ„gkonjunktur drabbas de med lĂ€gre inkomster, majoriteten kvinnor, allra mest. 

Kvinnor i Kalmar har inte rÄd att vÀnta lÀngre. Nu mÄste politiker och arbetsmarknadens parter i Sverige och i lÀnet ta gemensamt ansvar för att kvinnor ska fÄ lön hela dagen. Som Sveriges bredaste allians för jÀmstÀllda löner vill vi se:

  • Ge kvinnor och mĂ€n samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anstĂ€llningsformer. BĂ€ttre villkor i kvinnodominerade sektorer stĂ€rker kvinnors ekonomiska sjĂ€lvstĂ€ndighet och ökar kvaliteten i verksamheterna.
  • Synliggör och Ă„tgĂ€rda strukturella löneskillnader. I kvinnodominerade yrken och branscher Ă€r lönen lĂ€gre Ă€n i mansdominerade. Kvinnors arbete mĂ„ste uppvĂ€rderas sĂ„ att lönerna motsvarar arbetetskrav, kompetens och ansvar.
  • Öka tillsynen och skĂ€rp sanktionerna för de arbetsgivare som ignorerar lagens krav. För att arbetsgivare ska följa lagen och Ă„tgĂ€rda osakliga löneskillnader mellan kvinnor och mĂ€n mĂ„ste Diskrimineringsombudsmannens tillsyn skĂ€rpas och arbetsgivare som bryter mot reglerna möta kĂ€nnbara pĂ„följder.
  • SĂ€kerstĂ€ll ett jĂ€mstĂ€llt uttag av förĂ€ldraförsĂ€kringen. JĂ€mstĂ€llda löner förutsĂ€tter att förĂ€ldrar tar lika mycket ansvar för barn och obetalt hemarbete. Regering och riksdag mĂ„ste ta tydligare stegframĂ„t.

Lön hela dagen genom:
Catrin Alfredsson, S-kvinnors ordförande Kalmar lÀn/Kommunal
Veronica Andersson och Eva Andersson, ordförande Vision Kalmar kommunavdelning
Jennie Uller, ordförande Liberala kvinnor i Kalmar lÀn
Lena Kronberg, Vision
Lena Kidsten, ordförande i SKPF PensionÀrerna distrikt Kalmar