Näsström: "SD förstår inte sambandet"

Svar på debattsvaret "Sjukvård går före kultur med få besökare" den 3 december.

"SD förstår inte sambandet mellan olika delar av ett kulturområde" skriver debattören och nämner bland annat den ideella föreningen Cirkus Cirkör som ett bolag som både producerar bidragskultur och självbärande föreställningar.

"SD förstår inte sambandet mellan olika delar av ett kulturområde" skriver debattören och nämner bland annat den ideella föreningen Cirkus Cirkör som ett bolag som både producerar bidragskultur och självbärande föreställningar.

Foto: Anders Wiklund / TT

Debatt2023-12-08 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I svaret på mitt inlägg fortsätter SD att sprida lögner om cirkus, närmare bestämt om djurhållningen. Som medlem av Jordbruksverkets dialoggrupp djurskydd kan jag meddela att svenska cirkusar är landets hårdast reglerade, mest kontrollerade och dokumenterat bästa djurhållare. De har inga vilda djur.

Om detta har jag försökt informera SD sedan 2017 när jag valdes in i Cirkusakademien. Men SD vill inte prata med ”kringresande”. Det är vad ni kallar oss i motioner. Enligt Svea hovrätt 2016 i målet om polisens kringresanderegister är det en omskrivning för romer.

Vill SD prata med mig nu? Jag kan sätta upp ett möte på Zoom. Men i vanlig ordning lär inte SD ens svara på inbjudan. 

Tydligen förstår inte SD sambandet mellan olika delar av ett kulturområde. Så här fungerar cirkus: Tidigare fanns två cirkusgymnasier. Det ena, i Gävle, tvingades lägga ned under hatkampanjen mot cirkus som underblåstes av SD. Kvar finns gymnasiet i Botkyrka där cirkusdelen drivs av ideella föreningen Cirkus Cirkör. De ordnar även cirkusträning för barn och mycket annat. Föreningen äger produktionsbolaget Cirkör AB, som både producerar bidragskultur och självbärande föreställningar. Exempel på det senare är cirkusmusikalen Pippi på Cirkus i samarbete med Björn Ulvaeus. Runt om i landet finns ett antal mindre grupper som fungerar på liknande sätt.

I Sverige finns fyra turnerande cirkusar. Det är tre produktionsbolag och ett artistkollektiv. Även Cirkör AB är ett produktionsbolag. Alla anlitar samma artister med samma färdigheter. Varje år turnerar ett antal så kallade nycirkusartister med klassiska cirkusar. I år fick Västervik besök av Cirkus Olympia som hade med sig luftakrobaten Frida Persson och clownen Nalle Laanela. 

Jag har genom åren sett ett antal obegripliga bidragsföreställningar som utvecklats till akter som gjort succé på klassiska cirkusar, festivaler och liknande. Men om de inte börjat med att krypa runt på golvet i trasiga kläder hade det inte blivit några akter som tilltalar den breda publiken.