Sverige i utförsbacke – dags att upprusta

Utan att gradera problemen så vill jag försöka nämna olika delar i det svenska samhället som jag anser behöva upprustning.

Sverige befinner sig i en rejäl uppförsbacke, menar skribenten och ger en del synpunkter på hur han tror att samhället ska kunna komma tillrätta med problemen.

Sverige befinner sig i en rejäl uppförsbacke, menar skribenten och ger en del synpunkter på hur han tror att samhället ska kunna komma tillrätta med problemen.

Foto: Matthias Schrader

Debatt2024-01-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjukvård/åldringsvård: Senaste tiden har regioner beslutat avskeda personal. Pengarna räcker inte till den fasta personalen då hyrläkare/sköterskor kostar för mycket. Invandrare med bristfällig svenska har hittills ersatt, speciellt i åldringsvården. (Blir troligen värre med nya minimilönen 27 300kr/mån)

Vägar: Vägar flyter bort, underhåll eftersätts, behövliga ombyggnader och nybyggnader skjuts framåt. Mindre landsbygdsvägars underhåll nästan helt obefintligt. Det finns inte pengar.

Järnvägar: Dagens tåg klarar inte snö. Det blir förseningar. Underhållet av både tågsätt och järnvägar är försummat. Man har underentreprenörer som inte underhåller utan bara reparerar akuta händelser. Ett hundratal växlar är skadade men man väntar väl på en tågurspårning av till exempel ett X2000 med uppemot ett tusental människor ombord innan man gör något. I dag har ett malmtåg spårat ur men det gör väl inget, de har ju inga passagerare. Kostnaderna för bristande underhåll i det fallet ett rejält antal miljoner. Var tar man dem? (Just nu är X2000-tågen avställda på grund av dåliga hjul!)

El: Det byggs hejdlöst miljöfarlig, totalförstörande vindkraft som för alltid kommer att ödelägga de platser där de byggs. Utländska ägare som inte bryr sig om elpris i Sverige och som förmodligen lämnar skroten kvar när verken försvinner. Kilowattpriset har genom nedläggningen av fungerande, rätt placerad kärnkraft stigit till nivåer där staten fått gå in med stödpengar till abonnenter.

Boende: Det saknas bostäder i flera delar av landet. Har ingen observerat att det de senaste tio åren med varma händer och öppna hjärtan tagits emot upp mot en miljon flyktingar/invandrare, de flesta från Afrika och Asien. 

Rättsväsende: Domstolar underbemannade och underfinansierade (utom de som har med rovdjur att göra) Polisen är mycket underbemannad och dessutom underbetald. Fängelseplatser saknas, de som borde sitta inne går fria på gatorna i väntan på en ledig plats, om de inte flytt utomlands.

Skolan: De senare åren uppvisar skolan allt sämre resultat, vi är nu bland de allra sämsta på klotet. Varför? Låg studiero, bråk/oväsen/spring i klassrummen. Duktiga lärare lämnar jobbet, för andra, bättre betalda jobb.

Försvaret: Det ansågs efter andra världskriget, att aldrig mer skulle något sådant kunna hända och därför lade Sverige ner det mesta av sin försvarskraft. Det fanns kvar en spillra och för bara ett fåtal år sedan kan man ha börjat inse att det kanske var fel att skrota regementen och den allmänna värnplikten. Antalet krig på klotet har nog aldrig varit större än nu och Rysslands angrepp på Ukraina fick definitivt Sverige att inse att man borde samla i ladorna (bland annat Nato-ansökan). Ryska trupper samlas nu längs den finska gränsen och kärnvapen har installerats i Belarus. Ett nytt världskrig kan mycket väl vara närstående. (Efter ett sådant kan man skippa alla onödiga klimatavtal.)

Det går säkert att hitta åtskilligt fler saker där förutseende saknats. Varför? Uttalandet "Vi såg det inte komma" är ett erkännande från statsministern, men ingen ursäkt till de felbedömningar och det förfall som tillåtits av ett antal regeringar de senaste 30 åren.
Som före detta svensk sjöman jämför jag med hur noga vi planerade och utförde underhåll och service i de fartyg jag arbetade på. Försäkringsbolag gjorde oanmälda inspektioner, de ville inte ha några haverier att betala för och vi i besättningen ville inte heller detta. Vi ville komma till nästa hamn!