Bensinpriset Àr inte alls för högt

Sverige har skrivit pÄ Parisavtalet. Varför kan inte vÄra politiker hÄlla fast vid ett konkret utslÀppsmÄl?

"Det Àr orÀttvist att sÀnka brÀnsleskatten för de som bor i stÀder och har tillgÄng till kollektivtrafik. Lös det för de som bor i glesbygden och verkligen behöver bilen", skriver insÀndarskribenten, som inte Àr imponerad över de politiska partiernas miljöambitioner.

"Det Àr orÀttvist att sÀnka brÀnsleskatten för de som bor i stÀder och har tillgÄng till kollektivtrafik. Lös det för de som bor i glesbygden och verkligen behöver bilen", skriver insÀndarskribenten, som inte Àr imponerad över de politiska partiernas miljöambitioner.

Foto: Beate Oma Dahle

InsÀndare2022-09-14 06:02
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

VĂ€xthusgasutslĂ€ppen som sker i Sverige uppgĂ„r till drygt 10 ton per medborgare och Ă„r inklusive utlandsflyget och vĂ„r konsumtion av mat och varor tillverkade i andra lĂ€nder (Jan Lindsten). Enligt FN bör vi komma ner till 1 ton per person! Ulf Kristersson (M) vill ta bort flygskatten. SD sĂ€ger att utslĂ€ppsminskningen ska ske nĂ„gon annanstans. Det Ă€r exempel pĂ„ populistiska förslag som Ă€r ansvarslösa. Det pĂ„minner mig om curlande förĂ€ldrar som inte vĂ„gar sĂ€ga nej och stĂ„ emot barnens alla önskningar. Men forskare sĂ€ger att det Ă€r nödvĂ€ndigt med beteendeförĂ€ndringar. Att förhĂ„lla sig till fakta Ă€r nödvĂ€ndigt för en rationell diskussion. 

De flesta bilresorna Àr kortare Àn 5 kilometer. Priserna Àr inte tillrÀckligt höga för att vi ska vÀlja att gÄ eller cykla. TomgÄngskörning lÀngre Àn 1 minut Àr ett lagbrott! Priserna Àr inte högre nu Àn vad de var för nÄgra decennier sedan med hÀnsyn tagen till inflation och reallöneutveckling. Det Àr orÀttvist att sÀnka brÀnsleskatten för de som bor i stÀder och har tillgÄng till kollektivtrafik. Lös det för de som bor i glesbygden och verkligen behöver bilen!

I grunden handlar det om rÀttvisa, solidaritet och fördelningspolitik.

VÄrt vÀlfÀrdssamhÀlle har demonterats sedan 1980-talet. Vi har avskaffad arvs- gÄvo- och förmögenhetsskatt. Sverige Àr ett skatteparadis för företag och privatpersoner med tillgÄngar. Ingen annanstans har orÀttvisorna i samhÀllet ökat sÄ fort som i Sverige under 2000-talet (Andreas Cervenka Girig-Sverige).

Vi kan visa solidaritet med Ukraina genom att minska anvĂ€ndningen av diesel och handelsgödsel. Ju mindre vi förbrukar desto mindre pengar till Putin.Men de aktuella förslagen till bĂ„de el- och fossila subventioner bidrar till fortsatt hög förbrukning och försĂ€tter oss bara i ett djupare beroende. 

Statliga kompensationsstöd ska utformas för att hjÀlpa de som behöver det allra mest genom specifikt riktade stöd.

SD och Moderaterna gick till val pÄ att skÀra ner bistÄndet med en tredjedel för att finansiera vallöften i Sverige.

Johan Rockström, klimatforskare, har sagt att hÀnsyn till miljön bör komma i första hand nÀr beslut fattas. Fortfarande sÀtts ekonomin i första hand.

Naturskyddsföreningen har granskat de politiska partiernas arbete för miljön under den gÄngna mandatperioden. SD, M och KD fÄr inget pris. Högst ambitioner inför den nya mandatperioden har MP, följt av V, L och C.