Församlingen överger Piperskärr

Varför avveckla en väl fungerande anläggning till förmån för en som kräver omfattande investeringar? frågar sig skribenten angående försäljningen av S:t Nikolai kapell i Piperskärr.

Varför avveckla en väl fungerande anläggning till förmån för en som kräver omfattande investeringar? frågar sig skribenten angående försäljningen av S:t Nikolai kapell i Piperskärr.

Foto: Anna Persdotter

Insändare2023-05-13 06:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Västerviks-Tidningen den 8 maj 2023 står att läsa att kyrkofullmäktige i Södra Tjusts Pastorat tagit beslut om att försälja S:t Nikolai kapell jämte församlingsgård på Rutsbergsgatan i Piperskärr, Västervik. Man behöver inte anläggningen då all verksamhet här är nedlagd. Och man kan således undgå driftskostnaderna för en anläggning utan verksamhet.

Församlingsgården är en modern anläggning med ändamålsenliga lokaler för alla åldrar. Det finns kapell, samlingslokal, expeditioner för personal, kök och förskolelokaler – allt anpassat för alla åldrar. Gården invigdes så sent som den 20 augusti 1989 och har varit en uppskattad träffpunkt för församlingsborna. Man har bland annat bedrivit dagisverksamhet, ungdomsverksamhet, verksamhet för daglediga och anordnat andra aktiviteter under veckorna. I kapellet har man regelbundet firat gudstjänst och kyrkomusiken har förstärkts med den aktiva Nikolaikören.

Verksamheten har trappats ner vartefter. Lokalerna för barnverksamheten har vid ett par tillfällen varit uthyrda till Västerviks kommun då bland annat förskolan Näktergalen drabbades av tekniska problem. Vad undertecknad förstår så återförde församlingen inte verksamheten, efter uthyrningstiden, i sin tidigare omfattning. Varför? Vart tog resurserna vägen?

Nu vill man inte överge församlingsborna i området utan man vill istället bredda utbudet på Sommarhemmet Gläntan, Västervik – till året-runt-verksamhet. Sommarhemmet Gläntan ligger någon kilometer från Piperskärr ut mot Gränsö. Fastigheten har främst nyttjats under de varmare av årets månader och en konvertering till året-runt-verksamhet torde medföra stora ingrepp till en avsevärd kostnad. Och tillgängligheten till lokalerna är ej heller den bästa.

S:t Nikolai kapell har alla de betingelser man kan kräva av lokaler som nyttjas i församlingsverksamheten. Här kan man således utan ingrepp och utan tillkommande kostnader fortsatt bedriva kvalitativ och meningsfull verksamhet i enlighet med församlingens uppdrag och intentioner.

Inom stadsdelen, Piperskärr och Gränsö, pågår nyetablering av bostäder och befolkningsunderlaget växer varför förutsättningar för församlingsverksamhet torde vara god.

Varför avveckla en väl fungerande anläggning till förmån för en som kräver omfattande investeringar? Vari ligger de ekonomiska besparingarna?

Utveckla verksamheten i S:t Nikolai kapell och låt Sommarhemmet Gläntan vara till för sommarverksamhet!