Huset har stått tomt länge och är ett av många övergivna hus i Sverige. Nu håller det på att vittra sönder.

Det byggdes av Didrik Uddesson Stenbom, officer och storbonde i trakten. Senast huset beboddes var 1957.

Om Bjärkebo gård berättar Sven Olov Karlsson och Philip Pereira dos Reis i sin nya bok.

Artikelbild

Det norra rummet på övervåningen av Bjärkebo gård.Foto: Philip Pereira dos Reis/Natur och Kultur

Att skildra öde hus och öde miljöer har blivit en trend, kanske man kan säga. Det här är en av flera böcker på området på senare år. Här beskrivs i text och bild tio övergivna hus i Sverige, från Bjärkebo gård i söder till Lövöns kraftstation i norr.

Ett annat närliggande exempel från boken är Växeln i Sankt Anna, ett gammalt pensionat på Lagnö i Sankt Annas skärgård. När den siste ägaren gick bort 2007 utan några arvingar övertogs huset av Allmänna Arvsfonden och senare Söderköpings kommun. Kanske ska det rustas upp. För som huset nu står har ingentings gjorts sedan 1942.

Här finns den gamla logen där man dansade till sent på 1900-talet, en övergiven gård i Värmland, ett sjukhus, fasta paviljongen på Säter och några fler hus. Allt skildrat med stor respekt för historien och med värme.

Det som är tilltalande med boken är både de vackra bilderna på byggnader som står och dör, och den mikrohistoria som berättas i texten. Varje hus har sin alldeles speciella historia och det finns en förklaring till byggnadernas förfall. Det är intressant.