Året var 1987, det var 70 år sedan hungerupproret ägde rum i Västervik och Västerviks kommuns kulturförvaltning tog initiativ till en teaterföreställning om händelsen. Föreställningen som kom att heta "Hunger" samlade många, musiker, revyfolk och medlemmar från olika körer.

– Glädjen efter "Hunger" var upprinnelsen till Teaterskeppet. Vi kan ju inte säga "hej då" nu, sa vi till varandra, när vi hade spelat klart, säger Eva Lis Mattsson.

Teaterskeppet bildades och på trettonhelgen 1988 ordnade den nybildade föreningen en maskeradbal. Alla som kom på maskeraden skrevs in som medlemmar i föreningen. Plötsligt hade föreningen 200 medlemmar.

Artikelbild

| Teaterentusiaster. Eva Lis Mattsson, Krister Mattsson och Anders Hjort firar jubileet med en Teatermaskerad.

– Vi tänkte att vi kan ju inte sitta här med 200 medlemmar och inte göra något. Så vi satte i gång med teaterövningar, kurser och improvisationsövningar, säger Eva Lis.

Redan första året 1988, startade Teaterskeppet barnteater, ungdomsgrupper.

– Egentligen var inte tanken att det skulle vara en teaterförening, utan snarare en kulturförening. Ambitionen var att motverka kommersiell kultur och bidra till samverkan mellan olika konstarter. En viktig punkt var att alla som ville skulle kunna vara med. Vi har alltid haft en blandning av olika åldrar och av människor från olika socialgrupper, säger Anders Hjort.

Totalt har Teaterskeppet satt upp 120 produktioner där medlemmarna mött publik och det handlar inte bara om teaterföreställningar utan även stadsvandringar och gatuteater.

Artikelbild

| Teaterentusiaster. Eva Lis Mattsson, Krister Mattsson och Anders Hjort firar jubileet med en Teatermaskerad.

1994 och 1995 hade Teaterskeppets medlemmar mycket på gång. Båda somrarna spelade de "Mellan stockros och stupstock" på Stora torget i Västervik. Uppsättningen handlade om krigsfångar på 1700-talet och historierna var framforskade av föreningens medlemmar. Drygt 100 personer deltog i uppsättningen.

– Energin var som störst på 90-talet, säger Anders Hjort.

– Vi har aldrig haft någon teaterdirektör. Om man har någon idé så hör man bara sig för och se om någon annan vill haka på, säger Eva Lis.

År 1999 satte föreningen upp Anders Nymans pjäs Cirkus Medici vid gamla Tändsticksfabriken.

Cirkus Medici blev välbesökt och hyllad av kritikerna, till och med Dagens Nyheter recenserade. "Det är fegt att ingen professionell teater i landet vågat ta sig an Anders Nymans nya pjäs Cirkus Medici... Nu är det istället amatörteaterföreningen som bjuder på en tretimmars föreställning utomhus", skrev recensenten Lars-Olof Franzén.

– Vi har fått mycket beröm, och det är roligt med tanke på att det är en så krävande pjäs. Det är inget lustspel vi satt upp. Den är lång, tre timmar, men publiken tycks gilla den ändå, sa producenten Lasse Övling till VT:s reporter i augusti 1999.

Men efter "Cirkus Medici" gick luften ur Teaterskeppets medlemmar. De stora teateruppsättningarna lyste med sin frånvaro under många år.

– Vi hade ingen energi kvar och vi satte inte upp någon stor föreställning. Förrän nu, säger Anders Hjort och syftar på Teaterskeppets senaste produktion "Liket rör sig".

– Det känns som om är vi är pånyttfödda, tillägger han.

Teaterskeppet har många idéer och tankar om framtiden, men just nu står de utan lokal. På trettondagen väntar också en maskeradfest, något som också skedde på trettondagen för 30 år sedan i föreningens barndom. Det startade med "Hunger" och maskerad. Och nu, 30 år senare, har hungerkravallerna åter fått plats på teaterscenen, så det kanske inte är så konstigt att Teaterskeppet firar med maskerad. Cirkeln är sluten.