Informationsbehovet är enormt vid den här typen av omskakande händelser. Själv satt jag som klistrad och zappade mellan SVT och Tv4 hela fredagskvällen och större delen av lördagen. Och jag måste säga att båda kanalerna imponerade, det är inte lätt att hålla igång direktsändningar timme efter timme med minst sagt knapphändiga uppgifter.

Den mänskliga instinkten när något sånt här sker är ju att samla sin flock och sätta sig i säkerhet. Men för poliser och räddningstjänst gäller motsatsen, de måste gå i farans riktning. Och det gäller även journalister, vars uppgift är att berätta för läsare, tittare och lyssnare om det som händer. Reportrar och fotografer runt om i världen riskerar faktiskt sina liv vid terrorattacker, naturkatastrofer och i krigszoner för att du och jag ska få veta vad som sker. Jag har den största respekt för dessa modiga, viktiga yrkesmänniskor och tycker att de sällan får den uppskattning de förtjänar. Det är något helt annat än att sitta på en trygg redaktion och skriva tv-krönikor. Tack för att ni törs, tack för att ni finns!

Tv-påskens absoluta höjdpunkt för min del var förstås starten av den högt efterlängtade fjärde säsongen av "Skam". Det var underbart att återse Sana, Vilde, Noora, Eva, Chris och de andra igen. Och extra intressant att muslimska Sana får spela huvudrollen den här gången. Hardcorefansen följer säker de dagliga klippen på norska, men jag nöjer mig med att se de hopklippta avsnitten med svensk text som läggs upp på SVT play varje lördag. Tyvärr är den här säsongen den sista... jag hoppas den blir lång.

Ett annat lite oväntat guldkorn i påsktablån var svenska kriminalkomediserien "Fallet", som hade premiär på SVT i fredags. En riktigt rolig drift med den nordiska deckargenren med blinkningar till såväl "Bron" som "Wallander" och "Springfloden". Både Saga Norén och Olivia Rönning ligger i lä när hjältinnan Sophie Borg går fram som en ångvält i jakten på en bestialisk (såklart!) mördare det lilla samhället Norrbacka. Massor av kända svenska skådespelare förgyller rollistan. Kul också med brittiske Adam Godley som spelar en engelsk kommissarie som rest över Nordsjön för att hjälpa till med utredningen.

Saknar redan

"Homeland". Nästan kusligt aktuell och oavbrutet spännande har den förgyllt mina måndagskvällar hela våren. Tur att det är klart med ytterligare minst två säsonger.

Trist

Att Samir Badran oväntat fick lämna "Let's dance". Nu är programmet en färgstark profil fattigare.

Streamingtips

"The leftovers". Den tredje och sista säsongen av katastrofdramat som började med att två procent av världens befolkning mystiskt försvinner. Varför har vi inte fått någon förklaring till, men seriens styrka ligger i skildringen av vad som händer med människorna som blir kvar. HBO Nordic