Komikern Yvonne Skattberg stod ensam på scenen och gav, vad som nog bäst kan beskrivas som, en ståuppföreställning på temat adhd och andra diagnoser.

"Alla har adhd" löd rubriken.

– Verkar det som att ditt barn inte lyssnar? Tröttnar barnet snabbt? Tycker barnet om godis? Ja, men då är det förmodligen fråga om adhd, skämtade hon, och fortsatte att dra resonemangen till sin spets:

Artikelbild

| Yvonne Skattberg.

Är du blyg har du autism och tycker du att det är svårt att stava och skriva har du dyslexi, och så vidare.

– Jag funderar faktiskt ibland på att be om att själv få bli utredd, för att se om jag har någon diagnos. Men jag vågar inte. Tänk om jag inte har någon – då är jag ju bara konstig!, fortsatte hon.

Yvonne berättar om när yngsta barnet fick en diagnos.

– Jag hade sådan ångest och kände sådan skuld som förälder, som om jag nästan inte hade rätt att existera.

Artikelbild

| Yvonne Skattberg.

– Men så fick syrran en adhd-diagnos ungefär samtidigt. Så typiskt henne alltså, att smitta mitt barn med sina skitgener!

Det kan vara både förvirrande och praktiskt att ha adhd, poängterade Skattberg vidare.

– Syrran jobbar inom vården och hon har till exempel lämnat massor av bra idéer till landstinget. En av dem handlar om att förena två verksamheter, psykiatrin och äldreomsorgen. Psykpatienter behöver ju prata om sina problem och dementa långvårdspatienter behöver också någon att prata med. Varför inte föra dem samman? Tystnadsplikt och sekretess är inga problem, eftersom långvårdspatienterna glömmer så fort.

En winwin alltså.

Yvonne Skattberg hade en hel del poänger men var emellanåt något övertydlig vilket då förtog den komiska effekten.

Föreställningen arrangerades av Västerviks Riksteaterförening i samarbete med stadshotellet.