Tom Hardy fick sitt genombrott på film 2008 i den danske regissören Nicolas Winding Refns "Bronson" om en av Storbritanniens våldsammaste brottslingar. Sedan dess har han spelat en lång rad hårdkokta typer i bland annat "Mad Max: Fury road", Batman-filmen "The dark knight rises", och nu senast i serien "Taboo" som han skapat tillsammans med sin pappa.

Jag är faktiskt väldigt tacksam över att bli typecastad. Det gör att jag kan jobba. De senaste tio åren har jag försökt etablera mig som en skådespelare som kan spela olika saker - allt från film till teater, men jag har inget intresse av att spela Romeo, säger han till TT.

Däremot håller han inte med om att han dragit sig specifikt till gestaltningar av "den starka tysta typen."

Jag jobbar inte med det yttre i rollfiguren, utan med vad personen vill ha. Det fundamentala i drama är konflikt och konflikten ligger i att rollfiguren alltid vill ha något, eller behöver något - som ett beroende. Ju mer de vill ha något desto mer intressanta är de.

Ingen drömroll

I "Taboo" är det väldigt oklart vad huvudpersonen James Delaney vill ha - åtminstone för hans omgivning. I Delaneys hemstad har grannarna under många år trott att han var död, då han plötsligt dyker han upp på sin fars begravning. Rollen som den sammanbitne taktikern James Delaney har i flera medier beskrivits som Tom Hardys drömroll, men det är det inte, säger han.

Nej. Vi skapade honom, så på det sättet är det en dröm som besannas - att jobba med något som skapats helt och hållet ur min fantasi, tillsammans med min pappa och Steven Night (manusförfattare), men det är inte min drömroll. Det är en roll.

Har du någon drömroll?

Nej, då skulle jag vara tvungen att sluta jobba. Jag samlar på rollfigurer kan man säga. Jag älskar honom (Delaney), men min kärlek är inte exklusiv när det gäller rollfigurer.

Många av Tom Hardys senaste roller har befunnit sig i det förflutna. "Taboo" utspelas på 1800-talet, "Peaky blinders" under tidigt 1900-tal och "The Revenant" på 1800-talet, men det betyder inte att han har gett upp samtida roller.

Inget har varit fängslande, men om något är fängslande och samtida så gör jag det, jag har två kommande projekt är samtida.

Trump-reklam

Den brittiska tidningen The Sun skrev tidigare i februari att "Taboo" grävt ett djupt hål i Hardys plånbok. Två miljoner pund från egen ficka ska han ha förlorat på produktionen, enligt tidningen.

Ja, jag ska tydligen ha blivit av med två miljoner. Undrar vart de tagit vägen. Nej, men jag gör inte av med pengar över huvud taget. Men de måste sälja lösnummer, det är okej. Det är en del av vår bransch. Men det går bra för "Taboo" och vi är redo för en säsong till, säger han.

Den 20 januari spreds bilder av Tom Hardy i rasande fart på internet. Under Donald Trumps installationstal var det många Batman-kännare som regerade på Trumps uttalande: "Vi tar makten från Washington och ger den till er - folket". Formuleringen liknar den som Hardys karaktär - superskurken Bane - yttrar i "The dark knight rises": "Vi tar Gotham från de korrupta, de rika, förtryckarna (...) och ger tillbaka det till er - folket."

Jag såg en gif eller ett meme eller något, det var nog bara en stor slump, men det var ju kul. Mitt ansikte dök upp bredvid hans på den viktigaste dagen i hans liv. Det är inte fel med lite skamlös självreklam under Trumps installationsdag, säger Tom Hardy.