Minnesvärda smålänningar lyfts fram

Det kryllar av dem - färgstarka smålänningar vill säga. Somliga är välkända, andra anonyma. I boken "Småländska förebilder & föregångare" berättas om några av dem.

Elisabeth Hjortvid har skrivit om Clara Hullgren - kvinnan som sponsrade Kalmar läns första röntgenmaskin.  Arkivfoto: Anders Steiner

Elisabeth Hjortvid har skrivit om Clara Hullgren - kvinnan som sponsrade Kalmar läns första röntgenmaskin. Arkivfoto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Kultur och Nöje2011-11-11 00:00

Boken ges ut av Smålands Akademi och släpps officiellt i morgon lördag, den 12 november. Alla ledamöter i akademin har bidragit med var sin berättelse om en smålänning som är speciell för dem. Det betyder att boken består av 18 vitt skilda, mycket personliga, skildringar.

Elisabeth Hjortvid, Västervik, berättar om släktingen Clara Hullgren (närmare bestämt Elisabeths mormors mor, reds anm), från Pataholm, som sponsrade den allra första röntgenapparaten i Kalmar län.

Hennes svärson var läkare med privatklinik i Mönsterås och det var han som 1906 köpte länets första röntgenmaskin.

Investeringen kunde göras tack vare den beslutsamma och skarpögda Clara Hullgren. Hon och maken Carl Johan, "träpatron" på orten, hade de ekonomiska förutsättningarna och Clara insåg att denna satsning skulle löna sig, både för människorna i bygden och för kliniken som sådan.

Elisabeth tecknar en tydlig bild av släktingen Clara som "såg allt" och "inte accepterade några begränsningar".

- Ett av syftena med den här antologin har varit att lyfta fram personer ur historien som inte tidigare fått den uppmärksamhet de förtjänar, även om välkända personer också finns omskrivna i den, säger Elisabeth Hjortvid.

Margareta Strömstedt skriver exempelvis om sin far August.

- Många hade kanske trott att hon skulle välja att skriva om den världsberömda vännen Astrid Lindgren. Men kanske kände hon att så mycket redan skrivits om Astrid som författare och privatperson att hon valde att avstå.

- För egen del hade jag flera personer att välja på, men en anledning till att jag bestämde mig för att lyfta fram just Clara Hullgren beror på att hon är en spännande person. Dessutom är det ju så att kvinnor överlag inte fått tillräcklig uppmärksamhet i historieskrivningen eftersom kvinnor inte deltagit i krig och politik.

- Clara Hullgrens insatser är ju ganska betydelsefulla och hennes hem i Pataholm, Harbergska och Hullgrenska gårdarna, är numera museum som är öppna för allmänheten.

Inom kort bjuder vi på en recension av "Småländska förebilder & föregångare" här i VT.

Smålands Akademi

Smålands Akademi har som syfte att sprida glans och ljus över den småländska vitterheten samt att främja en småländsk identitet.

Akademin grundades 1993 av biskop Jan Arvid Hellström, professor Lars-Olof Larsson och filosofie doktor Stig Tornehed.

Källa: Smålands Akademi (www.smalandsakademi.se)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!