När Gene Roddenberry skapade Star trek 1964 så hade visionen om en ljusare framtid en central plats. Visst fanns det fortfarande konflikter, men dessa skedde i huvudsak ute i rymden och gentemot olika raser istället för inom mänskligheten.

Detta var då en kontrast mot i princip all annan science fiction som dittills hade gjorts. Dessa hade alla haft en dyster utsikt på framtiden.

Förenat med allegoriska berättelser som vill säga något om mänskligheten och vår samtid, var "Star trek" en unik stjärna på science fiction-himlen.

Alla dessa ingredienser saknas i "Star trek Into darkness". Det gjorde de även i den förra filmen, kort och gott betitlad "Star trek".

Varken manusförfattarna (vilka även står bakom de senaste "Transformers"-filmerna) eller regissören J.J. Abrams har något att säga oss. De ger oss istället hjärndöd underhållning rakt igenom och man lämnar biografen med en känsla av tomhet.

Förutom vissa (överdrivna och överspelande) referenser till riktiga "Star trek" kunde detta vara vilken science fiction-film som helst. Man råkar bara ha använt sig av karaktärerna och sedan klistrat på det välkända varumärket för biljettintäkternas skull. Filmens handling är faktiskt nästan en karbonkopia av samtliga superhjältefilmer som gjorts de senaste åren. Hjältarna här råkar bara kallas Kirk, Spock och Bones.

Medan de tidigare filmerna och serierna var sparsamma med krigsscener och död, så är det här snarare en orgie i detsamma. Filmen har större likheter med "The dark knight" än med "Star trek II: The wrath of Khan".

Skådespeleriet då? De flesta gör ändå en hyfsad insats trots bristfällig dialog. Annat kan sägas om Benedict Cumberbatch ("The hobbit") som spelar den stora skurken John Harrison. Det är ibland svårt att hålla sig för skratt när han med djup stämma levererar sina fånigt ödesmättade repliker. Till slut blir det ren parodi på hur en filmskurk ska vara. Som karaktär är han föga trovärdig.

Som ett fan av Gene Roddenberrys filosofi vill jag helst bortse från "Star trek Into darkness". Nä, jag ser nog hellre om teveserien "Star trek: The next generation", som just nu fått ett rejält ansiktslyft genom pågående ommastring och utgivning på blu-ray.