Jag är väldigt bra på att "slösurfa" på internet. Många är gångerna då det blir bortkastad tid, men ibland har jag tur och hittar information som är bra och tänkvärd. I veckan när jag "slösurfade" snubblade jag över ett citat som jag tycker är väldigt träffande, "Det är utsidan som ger insidan en chans, men det är insidan som ger utsidan sin glans." Dessa vackra ord fick mig att börja fundera och tankarna vandrade mot betydelsen av ett lyckat första intryck.

När två personer träffar varandra för första gången tar det bara några sekunder innan de har dömt och bedömt varandra. Som exempel registrerar vi kroppsspråk, röstläge och ögonkontakt. Detta första intryck kan man, som talesättet säger, aldrig göra om.

När vi möter nya människor är kläder och hår en stor del av första intrycket. Känner ni igen känslan när man tagit på sig något som först känns bra men som man en bit in på dagen känner sig totalt obekväm i? Eller känslan av att inget funkar när man har en dålig hårdag?

Klädvalet gör att vi lätt placerar varandra i olika fack. Kostym förknippas med kontorsnissarna, bohemen kör på det ena än det andra, friluftsfolket bär funktionsdugligt och bekvämt.

Jag tror inte jag är ensam om att många gånger välja kläder efter möte. Med klädvalet vill jag förmedla en känsla. Ibland vill man känna sig seriös, ibland vill man vara mer söt eller snygg. Ibland vill man absolut inte sticka ut och andra gånger vill man det. Rätt klädval ger självförtroende i möten och underlättar för ett lyckat första intryck.

Hår, kläder och mode ses ofta som något ytligt, oviktigt och slösaktigt. De flesta är säkert, liksom jag, måna om att genom ett öppet sinne inte döma människor efter det yttre. Det går dock inte att undvika att det första intrycket påverkas av allt.

Hår, kläder och modet ser jag därför mer som en inspirationskälla och en bonus i vardagen och något som kan hjälpa vår vackra insida att få sin bästa chans!