Staten höjde bidraget – solcellsboost i länet

Det har blivit vanligare med solceller sedan det statliga stödet höjdes. 140 ansökningar steg till 830 på bara ett år.

Solceller verkar bli allt mer populära. Och bidragsminskningen verkar inte ha påverkat de som bestämt sig för att satsa.

Solceller verkar bli allt mer populära. Och bidragsminskningen verkar inte ha påverkat de som bestämt sig för att satsa.

Foto: Andreas Johansson

Västerviks kommun2019-10-03 06:00

Antalet ansökningar hos Länsstyrelsen visar inte hela bilden, för alla söker inte stöd. Men siffrorna från Hillevi Hansson, som är handläggare på Länsstyrelsen i Kalmar län, talar ett tydligt språk. 2018 blev det ett rejält kliv uppåt för solceller. I Västerviks kommun gick man från 21 ansökningar 2017, till 87 under förra året.

Anledningen kan vara att staten då ökade stödet från 20 procent av kostnaden till 30 procent.

– I länet hade vi, 2017, 140 ansökningar. Men när vi kommer till 2018 är det 830 stycken, det var då som stödet gick upp.

Stödet har återigen sänkts till 20 procent, det skedde under maj 2018.

– Men inget verkar peka mot att sänkningen minskat antalet ansökningar, snarare tvärtom. Det kan vara så att marknaden "släppte" där, att det är mer intressant för fler nu, säger Hillevi Hansson.

Energi- och klimatrådgivaren Mikael Nyman på Västerviks kommun är en av dem som försöker få fler att välja solceller som energilösning. Om det är deras arbete som ger resultat, eller om den allmänna opinionen, billigare solceller eller annat som spelar in, är svårt att veta. Sannolikt är det en kombination. Men faktum är att det verkar som att allt fler väljer att anlägga solceller på sin fastighet även i Västerviks kommun.

Bidragsansökningarna visade det, och Mikael Nyman säger att han märker av ett ökat intresse från allmänheten när han informerar.

– Det handlar både om att man vill sänka sina kostnader och ta ansvar för klimatet, en miljöaspekt, säger han.

Han säger att fler och fler väljer en solcellslösning men han hade önskat att ännu fler hänger på.

Det vanligaste är att man kopplar sin anläggning mot elnätet, bara ett fåtal väljar att spara sin överproduktion i batterier, berättar han.

– Generellt direktkonsumeras 30 procent av det man framställer, 70 procent går ut i elnätet, det får man betalt för. Det reducerar kostnaden för elförbrukning. 

– De mest glädjande kalkylerna talar om att man "räknar hem" investeringen, som för en normal villa brukar hamna på mellan 60 000 och 100 000 kronor, på runt nio år. Mer realistiskt är för de flesta mellan 12 och 15 år. Det har ju bland annat med elpriset att göra.

Solceller kräver i regel inte bygglov, men Mikael Nyman tipsar om att det kan vara bra att kolla vad som gäller för sin fastighet. Det kan finnas särskilda byggbestämmelser för olika områden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!