Äntligen tid för grillat

Grillad korv med bröd är en perfekt inledning på grillsäsongen. Nu handlar det inte om gatuköksmodellen, utan om grillade korvar som bjuds med senapsdressing, sallad och gott bröd.
Man behöver inte vara särskilt lärd i grillning för att klara några korvar på gallret. Men hur många har tänkt på att gå ett par steg till? Köp hem några olika sorters korvar, gärna med varierande styrka, och grilla dem över fin glöd. Ha en härlig sallad i beredskap. När korvarna är färdiga delas de mindre bitar som vänds ner i salladen. Det blir godare än korv med bröd fast det är snuddande nära samma sak.

 

 

Av någon anledning är det ofta portionsbitar av kött som hamnar på grillen. Synd, för väljer mat hela köttbitar, exempelvis revbenssida eller hel biffrad, blir resultatet i allmänhet saftigare och mer välsmakande. Tunna revbensspjäll behöver bara 3-4 minuter på vardera sida för att bli färdiga. Tjocka revbensspjäll kräver betydligt längre grillning, men här kan man förkoka köttet innan det läggs i marinad.

 

 

Nötkött vill de flesta ha lätt rosagrillat. Att grilla biff i bit med rosa kärna som resultat kräver erfarenhet eller stektermometer. Helstekt kött med volym, alltså inte tunna spjäll, bör packas in i folie och läggas att dra tio minuter innan det skivas upp. Är man för snabb med kniven slutar det med att all köttsaft rinner ut och köttet blir torrt.

 

Grillat kött kräver inga märkvärdiga tillbehör. En stor skål med blandad grönsallad där man tar ut svängarna med mer än bara sallad, gurka och tomat funkar alltid. Sås behövs inte till grillat, förutsatt att köttet är saftigt och välglazat. Genomstekt kött kan behöva en klick aromsmör som alltid består av rört smör, en nypa salt, några droppar citronsaft och så valfri krydda, exempelvis vitlök eller hackade örter.

 

Missa inte receptet på vitkålssallad. Den färska är mild och mjuk, nästan som isbergssallad. Supergod att servera till grillat fläskkött, men snudd på lika god till det mesta som lyfts av grillen. Gör gärna salladen i god tid då den vinner på att få några timmar, eller mer, i kylskåp.