- Vi vill tacka alla gamla hantverkare som kommit med ovärderliga råd till oss under byggtiden, säger Catharina och Lennart Brewitz. Alla som tittat in och muntrat upp oss har också betytt oerhört mycket.
Egentligen började allt för långt mer än fem år sedan. Makarna Brewitz hade sålt sitt hus i Västervik och flyttat till lägenhet. Men det kliade i fingrarna och av en händelse kom de över en gammal lada som skulle rivas. 
- Vi plockade ner ladan och funderade på vad virket skulle användas till. Det kunde bli ett par tusen skärbrädor eller kanske ett hus...
Det blev ett hus. En lämplig tomt tog sin tid att hitta, men till slut stod de där i Snokebo, Törnsfall och såg för sin inre syn ett hus med dubbelgarage. Nu kan alla se de här byggnaderna.

 

Huset skulle byggas så billigt som möjligt, återanvändning var ledstjärnan. Först disponerades alla utrymmen så att vatten och el hamnade på rätt ställe när bottenplattorna för garage och hus göts.
- Att åka fram och tillbaka mellan lägenheten och Snokebo tog för mycket kraft, så vi byggde en Friggebod med öppen spis så att vi kunde bo intill bygget. Vi har aldrig stressat utan sett byggtiden som en del av njutningen, även om det varit hårt ibland.

Artikelbild

| Gammalt och nytt i vacker samklang. Den gamla järnspisen var självklar i köket hos makarna Brewitz. FOTO: HANS BRANDIN

 

Väggarna fylldes med halmbalar, en gammal beprövad isolering. All isolering till dubbelgarage och huset som är 25 x 6,5 meter har kostat 5 000 kronor! Väggarna har putsats med kalkbruk efter gammalt recept liksom alla färger som använts.
Räknar man bort kostnaden för tomten, tillstånd, borrning av brunn, avlopp, dubbelgarage och Friggebod så hamnar kostnaden för själva huset på mindre än 400 000 kronor. Plus lite jobb...

I julhelgen 2007 flyttade makarna Brewitz in i sitt hus, som har en öppen planlösning. Man kliver rakt in i ett allrum som är avdelat med en halvvägg. Bakom väggen finns köksavdelningen och tvärs över golvet ligger matplatsen intill de stora fönstren mot söder.


I anslutning till köket, i svalt norrläge, finns ett skafferi som går att kliva in i. Resten av det stora rummet är bara möblerat med två läsfåtöljer och en soffa strategiskt placerade framför den öppna spisen.
Sovavdelningen, i ena änden av enplanshuset, har egen toalett som också innehåller bubbelbad med ångbastu. I motsatta delen av huset finns två gästrum (som återstår att inreda) och en toalett med dusch.
I groventrén, på mitten av huset finns tvättstuga och förråd. Alldeles utanför köksdörren ligger en underbar jordkällare som makarna Brewitz också hunnit med att bygga.

Artikelbild

| En öppen planlösning, högt i tak och stora ljusinsläpp i söder ger ett mycket luftigt rum, precis som Catharina och Lennart Brewitz planerat. FOTO: HANS BRANDIN

 

Allt är noga genomtänkt för att få ett energisnålt och tyst hus. Alla pumpar och utrustning för bergvärmen är samlade i garaget och motorn till köksfläkten sitter utvändigt på bostadshusets tak.
Fem år har räckt till mycket.
Det är luftigt, mycket högt till tak med synliga bjälkar. Innerväggarna är byggda av timmer från ladan. Huset har helt klart en alldeles egen karaktär. Det är ett halmhus men känns ibland som ett timmerhus, ibland som ett stenhus, eftersom de kalkputsade halmbalarna medfört djupa fönsternischer med rundade hörn.

Artikelbild

| I anslutning till sovrummet finns en toalett med bubbelbad och ångbastu. FOTO: HANS BRANDIN


Hans Brandin
gby.red@vt.se • 0493-51240

 

Artikelbild

| Köks- och matavdelningen skiljs åt från vardagsrummet med en halvvägg som är byggd av timmer från en gammal lada Lennart och Catharina Brewitz har ägnat de fem senaste åren åt att bygga sitt drömhus. FOTO: HANS BRANDIN