Boplats upphittad i Blankaholm

Ett fynd från gropkeramisk period har gjort arkeologen Michael Dahlin upprymd. - Nu kommer vi att utforska boplatsen där jag fann detta fragment av en kruka i lera.
När Blankaholmsbon och arkeologen Michael Dahlin var ute på promenad med sin hund vid Majkaseberget i Blankaholm så var han extra uppmärksam sedan han hittat en flintbit i området tidigt i våras.

 

- I ett schakt hittade jag nu ett litet föremål som vid närmare undersökning visar sig vara ett litet fragment av en kruka i lera. Grop och kamstämpel syns tydligt på fragmentet och utmärker således tiden, berättar Michael som nu är eld och lågor för att komma till skott med utforskning på platsen där han hittade fragmentet.

 

Först efter tillstånd dels från länsstyrelsen och dels från markägaren som är kommunen kommer han att sätta i gång ett samhällsprojekt.

 

- Det är spännande. Platsen här är en typisk boplats med en bergvägg som skydd. Boplatsen härrör sig säkerligen 3 200 år till 2 300 år före Kristus då det var tiden för gropkeramisk utsmyckning.

 

 
 
  • Lokalt
  • TT
  • Mest lästa