Reglerna är rena stolleprovet

Björn Lansman gör sig till tolk för missnöjda lantbrukare som hela tiden får nya direktiv att följa. Direktiv som enligt honom saknar vett och sans.
- Det är svårt att hålla sig sansad när man funderar på det här, säger Björn Lansman, Spånga, Hallingeberg och det hörs att han är rejält upprörd.

 

- I sak är det beklagligt att utvecklingen och ödet för den svenska landsbygden ligger ii händerna på ett gäng byrkrater som våldför sig på biotoper utan att ta hänsyn till lokala förhållanden.

 

 

- Sex träd per tiondels hektar på betesmark där man söker om stöd är en desperat regel som visar på ett kollosalt behov att styra. Det är så fruktansvärt fel att köra samma regler över hela linjen. Det slår blint eftersom varje gård har sin särart och man istället borde ta individuella hänsyn. Att göra antalet träd på en betesmark till en nationell eller ännu värre europeisk fråga är stolligt!

 

- Behovet att få samma landskap i hela Europa är en målsättning som inte ens fanns under sovjettiden, det känns kusligt, vad blir nästa steg? Vilka ambitioner har man för att styra våra liv och vår miljö?

 

 

Björn Lansman konstaterar att den som sitter på pengarna också bestämmer.

 

- In den som bestämmer är kompetent eller inte har ingen betydelse, och det är förödande. Jordbruksministern är flat och vågar inte sätta ner foten. Jag skulle vilja att han tar strid för oss, våga sig på en riktigt fight med EU och testa hur långt man måste gå för att värna den nationella särarten. Det vore befriande och kunde vara värt lite böter. Nu får byråkraterna sina tokigheter genomdrivna utan att det är prövat.

 

Sverige är inte Portugal, Småland är inte Dalarna. Det måste finnas fingertoppskänsla.

 

- Nu måste jag dessutom köpa en gps för att kolla byråkraterna, jag har inte en chans att mäta på egen hand annars. Det börjar bli rättsosäkert. Betesreglerna är bara en del. Retroaktivt ändrades regelrna för handjursbidraget! Var någon annan stans kan man ändra en regel retroaktivt? Utan att någon ryter till?

 

 
 
  • Lokalt
  • TT
  • Mest lästa