Tullen och polisen hoppas snart kunna ta misstänkta droger

Nu hoppas tullverket, polisen och andra myndigheter på ett lagförslag som gör det möjligt att beslagta misstänkta substanser innan de klassats som olagliga. Substanser som "spice" och "kratom".

 

- Pappan i Västerviks kommun som kontaktade er tidning skötte sig exemplariskt! Att bry sig om och lägga sig i är grundläggande för vi ska få bukt med droger på nätet, säger Lars Hansson, tullverkets expert på narkotika och övriga preparat samt representant i nätverket Nadis.

 

Det är folkhälsoinstitutet som normalt skriver specifikationer för substanser som klassas som droger. Alla myndigheter som ingår i Nadis bidrar med faktakunskaper när en ny substans dyker upp på marknaden.

 

- Vi har jobbat rätt många år tillsammans för att få en så heltäckande bild som möjligt på kortaste tid, säger Lars Hansson.

 

För två år sedan tillsatte regeringen en narkotikautredning och där har Lars Hansson varit en av elva experter.

 

- Utredningen blev klar i slutet av förra året och är nu ute på remiss, svaren ska vara inne mycket snart och sedan hoppas vi att det går snabbt och att våra förslag vinner gehör.

 

- Vi har narkotika och dopningslagstiftning, men för ett tiotal år sedan började en massa nya substanser, som inte var klassade som narkotika eller dopningsmedel, att dyka upp. För att klassa en substans som narkotika måste man kunna belägga att den är farlig, beroendeframkallande och euforiserande (skapar en känsla av upprymdhet och välbefinnande).

 

- Gamla kända droger används ofta på annat sätt, exempelvis inom vården, men de nya drogerna är bara framtagna som just droger och då vet myndigheterna väldigt lite om dem. Så man måste börja med att samla in fakta från olika håll. Drogen måste sedan analyseras och beståndsdelarna bestämmas. Det kan vara "kusiner" till kända droger som amfetamin eller cannabis.

 

 

- Som det är i dag så tar det alldeles för lång tid från det att en ny drogsubstans dyker upp tills vi kan förbjuda den. Om vårt lagförslag går igenom kan vi skyddsomhänderta misstänkta substanser. Tull och polis ska kunna beslagta dem och behålla dem så länge att man hinner utreda dem. Vi ska inte behöva lämna tillbaka sådana droger. Vi klassar ingenting som narkotika, eller hälsofarlig vara, om det inte är farligt.

 

 

- Den pappan som reagerade och gick till Västerviks-Tidningen uppträdde föredömligt, säger Lars Hansson. Det är viktigt att bry sig om och lägga sig i. I hans fall handlade det förmodligen om "spice" och det är något som vi prioriterar. Vi har fått mycket kraftiga signaler om att det missbrukas och framför allt av ungdomar. Kemisterna har tittat på "spice", som är ett samlingsnamn för örtdroger, och hittat upp till 13 olika substanser i sådana örtblandningar. En gemensam nämnare är en syntetisk cannabinoid som misstänks vara väldigt potent (stark). Därför ligger "spice" högt upp på dagordningen för oss.

 

"Kratom" är klassat som narkotika i vissa andra länder, men inte i Sverige. Frekvensen att missbruka det har gått ner.

 

En drog som vi lyckats få klassad är "mefedron". Den förbjöds den 15 december förra året. Ironiskt nog samma dag som en ung flicka dog av just den drogen, säger Lars Hansson.

 

 
 
  • Lokalt
  • TT
  • Mest lästa