Krögarna trotsar parasollförbudet

Efter en kort promenad på stan kan man konstatera att uteserveringarna ser ungefär likadana ut som innan kommunen införde förbud mot reklamparasoller och plaststolar.
Riktlinjerna antogs av fulmäktige i april, och syftet med dem var att göra staden vacker och tillgänglig.

 

VT tog en sväng på stan för att se om råden efterlevs, och kunde snabbt konstatera att skillnaden före och efter förbud inte är så stor.

 

Flera restauranger har kvar sina gamla parasoller med ölreklam, ett ställe har vita plastbord, trots att det enligt råden ska undvikas efter som de "reflekterar starkt ljus och blir irriterande".

 

Riktlinjerna anger även hur ett staket bör se ut, helst i smide och helt reklamfria. Ett krav på en nedre tvärslå finns, så att blinda inte snubblar in i uteserveringen. Detta saknas på en krog och på en annan har man fyllt ut en glipa i staketet med hönsnät.

 

Bernt Jonsson, tillförordnad miljö- och byggnadschef, säger att ingen hittills varit ute och kontrollerat om krogarna följer råden. Han är osäker på om kommunen någonsin kommer att göra det.

 

-  Vi ska naturligtvis följa upp beslutet, men jag tror inte att vi kommer bedriva någon tillsyn. Parasoller kommer inte i första hand, men det är klart att vi försöker få krogarna att följa våra råd.

 

Vad tycker du om att uteserveringarna ser likadana ut nu som innan råden infördes?
- Det tror jag säkert att de gör, vi hade inte förväntat oss något annat.

 

Är inte reglerna förgäves då?
- Nej det tycker jag inte.

 

 
 

Läsarkommentarer:

Krögarna trotsar parasollförbudet

  • Lokalt
  • TT
  • Mest lästa