Strax efter midnatt natten till fredag larmades räddningstjänsten till Hulthorva, där den mödosamt uppbyggda kolmilan stod i lågor. Tusen timmar av ideellt arbete gick bokstavligen upp i rök. VT pratade med en besviken "Kåke" Bäckmark på fredagsförmiddagen.

Vad var det egentligen som hände?

– Milan vred sig som en skruv, och kastade av sig täcket, kolstybben. Milan "slog", som man sa förr. Vi kunde inte hejda det.

I samband med att kolmilan rörde på sig, blev det små explosioner, varvid ännu mer av täcket föll av och syra kom in i milan, vilket förstås satte fart på branden.

När Kåke kom dit var lågorna flera meter höga.

Räddningstjänsten hade folk på plats i flera timmar för att bekämpa branden.

Kåke Bäckmark är ledsen att det gick som det gick, men konstaterar sedan att det viktigaste var att ingen blev skadad. Detta var den sjunde milan i Hulthorva. Han vet inte om det blir någon mer nu.

Enligt planen skulle det ha hållits en kulturafton vid kolmilan på lördagskvällen, den 9 september, men den ställs alltså in, efter det som hänt.

Däremot räknar Kåke med att de ska kunna hålla den planerade kulturdagen en vecka senare, lördagen den 16 september. Då blir det bland annat sågning med tändkulemotor, timmerkörning med häst, smide, tovning, hyvling av takstickor och framställning av tjära.

Gamla motorcyklar, bilar och traktorer kommer också att visas. Dessutom finns en servering av kolbullar, korv och dryck.