Jonas Jalkteg, ordförande i Gunnebo Folkets Hus, säger till VT att de har fått stöd från Leader Kustlandet, som har beviljat föreningen 30 000 kronor till marknadsföring.

Pengarna betalas ut inom ramen för Milou, mikrostöd till lokal utveckling. Syftet med Milou är "att förbättra livskvalitén för boende inom Kustlandets område genom aktiviteter som främjar utbudet av service, lokala evenemang och fritidsaktiviteter".

Bidraget har gjort att föreningen nu törs satsa på ett ambitiöst program för hösten. Först ut är Peter Gerdehag, som på kvällen den 27 september visar bildspel och berättar om sin film "Landet som inte längre är".

Artikelbild

| Först ut. Peter Gerdehag är först ut i höstens program på Gunnebo Folkets Hus.

Den 11 oktober kommer Mats-Eric Nilsson, mer känd som "Den hemlige kocken", till Gunnebo för att föreläsa. Den här kvällen är ett samarbete mellan folketshusföreningen och Erik Hultgrens bokhandel i Västervik, där alla som vill kan köpa Mats-Erics bok "Måltidens magi, om matbordets hotade gemenskap" och få den signerad av författaren.

Den 27 oktober blir det folkmusik med välkända Hazelius Hedin, som består av Johan Hedin och Esbjörn Hazelius.

Som avslutning på höstens program blir det en julkonsert den 10 december med fyra musiker: Niklas Asknergård, Christina von Kern, Viktoria Tocca och Daniel Palm. Christina von Kern har sina rötter i Törnsfall. Alla fyra har jobbat med musik i många år och har digra meritlistor från kända musikaler och tv-program.

– Vi hoppas att detta ska slå väl ut och att det blir fullsatt, det vill säga att alla 200 biljetterna säljs på samtliga evenemang. Blir det så, kommer vi att fortsätta att arrangera mera kultur i Gunnebo under 2018, säger Jonas Jalkteg.

Artikelbild

| Sjunger. Christina von Kern, uppväxt i Törnsfall, sjunger på julkonserten.

Han har varit engagerad i Gunnebo Folkets Hus sedan 2000-talets inledning. Då var han arbetslös och ville ha något att göra, och hittade en förening utan ordförande. Sedan dess har han blivit kvar.

Under årens lopp har huset rustats upp och ekonomin kommit på fötter. Men det behöver förstås fortfarande komma in pengar, till underhåll och annat.

Jalktegs dröm är att lokalerna används ännu mer än i dag, av privatpersoner, företag och andra föreningar. Han betonar att föreningen är öppen för samarbeten. Som exempel på ett lyckat sådant nämner han att Hjorteds Hembygdsförening för flera år sedan arrangerade en filmvisning i Gunnebo Folkets Hus.