lokala artiklar

Positiva tongångar kring bronsåldersfynd

En förstudie har inletts, med anledning av de nya hällristningsfynden i Tjustbygden. - Vi brinner för det här, sammanfattar Hans Ellervik, ordförande i kultur- och fritidsnämnden på Västerviks kommun.
Ljusa framtidsutsikter för bronsålderns Västervik. Övre raden från vänster: Ann-Sofie Pettersson, kultursamordnare på Västerviks kommun, Tina Lindström, Kalmar läns museum, Hans Ellervik, ordförande i kultur- och fritidsnämnde, Anders Östlund, tillförordnad kultur- och fritidschef. Nedre raden: Meg Nömgård, antikvarie vid Kalmar läns museum och Veronica Palm, arkeolog på Kalmar läns museum.
Foto: Klas Lindahl
Laddar...

När professor i arkeologi Joakim Goldhahn vid Linnéuniversitetet i Växjö började utforska Tjustkusten på bronsålderslämningar öppnades rena skattkistan. Goldhahn och hans team tid upptäckte under loppet av ett par år tusentals hällbilder och bekräftade teorierna som redan fanns om att mycket bronsålderlämningar ligger gömda i Tjustbygden - och bara väntade på att bli upptäckta. Utöver hällristningar har man forskningen funnit ensamliggande stensättningar, rösen och boplatslokaler i vikar och kustområden.

Nu väntar nästa steg. På uppdrag av Västerviks kommun har Kalmar läns museum, länsstyrelsen och Linnéuniversitetet tillsammans med Regionförbundet startat en förstudie för att titta på utvecklingsmöjligheterna.

- Det finns massor av saker att studera, bland annat hur infrastrukturen ser ut - hur man skulle kunna ta sig till och från sevärdheterna, berättar arkeolog Veronica Palm, och utvecklar:

- Men också en sådan sak som hur man ska röra sig i området och miljön utan att skada eller påverka lämningarna, där kommer ju länsstyrelsen in.

Hur restaureringen av hällmålningarna ska gå till är ett annat exempel. Förstudien har en budget på 300 000 kronor, varav hälften kommer från Västerviks kommun, och vardera 75 000 från Regionförbundet respektive länsstyrelsen.

Potentialen med Tjusts bronsålderslämningar som turistattraktion är stora, menar Hans Ellervik. Målet med förstudien är att skapa ett besöksstråk där bronsåldersmiljöerna "levandegörs" för allmänheten. En större önskan är att göra Tjustbygden nationellt och internationellt plan. Men Ellervik vill inte gå händelserna i förväg.

- Nu är vi i starten på den här förstudien och det känns jätteroligt, men det är för tidigt att säga hur huvudprojektet framöver kommer att se ut.

Klart är dock att man från kommunens sida ställer sig positiv till de eventuella arbetstillfällena som kan uppstå och den kulturhistoriska plats på kartan som Västervikstrakten kan få. En idé som finns redan nu är att Casimirsborg kan tänkas utgöra ett centrum för sevärdheterna. Vid en visning som Joakim Goldhahn hade på slottet kom cirka 300 nyfikna besökare, och intresset kring bronsåldern är stort i kommunen.

- Vi vet egentligen inte hur boplatserna ser ut omkring Västervik, med undantag för ett par platser. Det finns så mycket att upptäcka, säger Veronica Palm.

I rent konkreta ordalag är tanken idag att ett etablerat turistmål kan bli klart inom 2-3 år.

Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
 

FRÅGAN

Vilket politiskt styre vill du ha i Västervik?

Fortsatt S+M
S+V+MP
Något annat

TT:s valkompass


Tipsa VT
Dagens förstasida

Läsarnas bilder augusti
Läsarnas bilder augusti 2014. Foto: Jessica Nord


BILDSPEL PÅ VT.SE
Bildspel från Visfestivalen 2014


valkommen till varlden
Boka en kostnadsfri annons!

Varje lördag publicerar vi bild och text på nyfödda i VT och dygnet runt på vt.se.
Du kan själv dygnet runt boka din egen annons och ladda upp din favoritbild - helt kostnadsfritt.

Vill ni vara med, boka din annons här!

Hjälp med barnfotografering?
Boka enkelt en tid hos Walters Foto, telefon 0490 - 174 50.
Pris endast 99 kronor. 

Sök aktuella bebisbilder här!

Bebisbilder t om vecka 11 2012 - klicka här!  
  familjebokning


Webbkamera i Västervik
webbkameror

VT i mobilen - mobil.vt.se
..Charter
LMS
Hotel