lokala artiklar

Bråttom att bygga centrum innan storkommunen bildades

Det rådde relativ politisk enighet om att bygga Gamleby centrum. Beslutet kom i de sista skälvande minuterna av Gamleby som egen kommun.
Arne E Johansson var socialdemokratisk politiker i Gamleby kommun och hörde till dem som röstade för att bygga Gamleby centrum. Foto: Hans Brandin
Foto: Hans Brandin
Laddar...

En som var med om att fatta beslutet är Arne E Johansson, socialdemokratisk kommun- och landstingspolitiker.

- Vi hann bygga Gamleby centrum innan storkommunen bildades, säger Arne E Johansson. Visst hade vi diskussioner i kommunalfullmäktige, men i stora drag var alla överens. Behovet av en förändring var stort.

- Att utöka handeln på Gamleby torg var omöjligt. Där finns alldeles för stora kulturvärden för att börja bygga om för en rationell handel. Det ställdes nya krav på tillgänglighet för transporter och det gick helt enkelt inte att få till det. Varken på torget eller vid Konsumhallen på Järnvägsgatan.

För övrigt var centrumbyggnaden en del i en långsiktig plan. Långt tidigare hade service som kommunalkontor (med plenisal i källaren), bibliotek, polis, tandläkare och pastorsexpedition samlats i bottenvåningarna på två hyreshus intill nuvarande centrum. Beslut om den satsningen togs redan 1958.

- Dessutom hade vi byggt en fastighet där Posten och Sparbanken hyrde in sig och en annan för landstingets hälsocentral och mödravårdscentral.

- Centrum var bara en av de sista byggstenarna i den långsiktiga planen, men det var bråttom att genomföra planerna innan storkommunen bildades. Hade vi inte lyckats med det så hade Gamleby centrum aldrig byggts, för det fanns motstånd på andra håll i nuvarande Västerviks kommun.

- Att centrum byggdes var räddningen för Gamleby, annars hade läget varit ett helt annat i dag.

Arne E Johansson ger hela äran till Gamleby kommunalkamrer Karl-Erik Månsson.

- Utan honom hade vi inte klarat det. Han hade en enorm förmåga att driva igenom storstilade planer. För centrums del fick vi hänga på lånen på Åbyhöjden, men det innebar att länsbostadsnämnden hade sista ordet när det gällde kostnaderna.

Centrum byggdes på sank mark och alla ytor för affärerna pålades med cement.

- Men vi tvingades pruta när det gällde innertorget, trots att vi visste att pålning måste till där också. Så vi byggde och pålade med stål några år senare och på det viset hann vi bygga.

- Centrum ägdes av Gamleby fastighets AB och såldes till Länsförsäkringar. Sparbanken köpte sin fastighet. När lånen var betalda investerade vi pengarna i Gamleby och sedan försvann Gamleby kommun in i storkommunen, säger Arne E Johansson och ler.

Bland annat fick Gamleby ridklubb 300 000 till ett ridhus och Gamleby OK 100 000 till klubbstugan i Heda.

Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
 

FRÅGAN

Tycker du att Fredrik Reinfeldt varit en bra moderatledare?

Ja, väldigt.
Ja, ganska.
Nej, inte så bra.
Nej, verkligen inte.

TT:s valkompass


Tipsa VT
Dagens förstasida

Läsarnas bilder augusti
Läsarnas bilder augusti 2014. Foto: Jessica Nord


BILDSPEL PÅ VT.SE
Bildspel från Visfestivalen 2014


valkommen till varlden
Boka en kostnadsfri annons!

Varje lördag publicerar vi bild och text på nyfödda i VT och dygnet runt på vt.se.
Du kan själv dygnet runt boka din egen annons och ladda upp din favoritbild - helt kostnadsfritt.

Vill ni vara med, boka din annons här!

Hjälp med barnfotografering?
Boka enkelt en tid hos Walters Foto, telefon 0490 - 174 50.
Pris endast 99 kronor. 

Sök aktuella bebisbilder här!

Bebisbilder t om vecka 11 2012 - klicka här!  
  familjebokning


Webbkamera i Västervik
webbkameror

VT i mobilen - mobil.vt.se
..Charter
LMS
Hotel