lokala artiklar

Farhågor om att torget skulle dö när Gamleby centrum byggdes

Frisörskan Mariette Axelsson hörde till de näringsidkare som var med från början i Gamleby centrum. Foto: Bengt O Edberg
Laddar...

Det fanns en klar politisk vilja att bygga Gamleby centrum. Men frågan splittrade samhället så pass att det uppmärksammades på riksnivå och det påverkade självklart även politikernas röster.

Flera av köpmännen kring Gamleby torg fruktade att torget skulle förslummas och delvis rivas. Den delen av byn skulle helt enkelt dö ut. Prognoserna om att nya Gamleby centrum skulle ha en omsättning på 13 miljoner redan 1979 ifrågasattes skarpt.

(Det skulle motsvara 45 miljoner kronor i dagens penningvärde, enligt Kungliga myntkabinettet).

Beslutet om att bygga centrum togs efter votering med siffrorna 19-12 i Gamleby kommunalfullmäktige. Spaden sattes i jorden i november 1971 och invigningen hölls i november året därpå.

Med facit i hand vet vi att Gamleby torg blivit en vacker pärla med blomstrande handel och att omsättningen för Gamleby centrum slagit alla belackare på fingrarna många gånger om. När Systembolaget efter ett par år etablerade sig i Gamleby centrum blev det komplett.

Butiker och rörelser som funnits med sedan invigningen av Gamleby centrum och fortfarande finns kvar (om än i ny regi) är: Ica, Tolfs herrekipering, Ur och optik, Narren (numera Linas skafferi), Apoteket, OL-rondo spelbutik, Tjustbygdens sparbank och damfrisering.

Från början fanns två frisersalonger, det var Salong Chic som drevs av Mariette Axelsson och en herrfrisering där Tage Lundgren och
Laila Göransson klippte.

Vidare fanns Gröna gränd, en present och konsthantverksbutik, som drevs av Åsa Frosterud och Elsie Ahlstedt. Pressbyrån fanns inrymd där det i dag är Butik Blomstra.

Konsum hade en rejäl yta - den butiksytan har delats upp och där finns i dag en sportaffär -  Sportringen (Patrik Wirengård), Färg och tapet (Anki och Håkan Nilsson) och Elkedjan (Pia Nilsson).

1993 chockar Konsum genom att börja med söndagsöppet och längre öppet på lördagseftermiddagarna. Icas ägare är tveksam men det dröjer inte så lång tid innan båda livsmedelshallarna har söndagsöppet och långt in i Tipsextra på lördagarna.

Den allra största förändringen på butiksfronten kom 2008 då Konsum lades ned, något som ständigt beklagas. Numera finns bara en livsmedelsbutik i hela Gamleby - när centrum byggdes fanns fyra.

Hälsocentralen, socialkontoret och polisen och Systembolaget finns kvar, men inte posten (nu post i butik i Ica), försäkringskassan, arbetsförmedlingen, biblioteket, pastorsexpedition eller taxi.

Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
 

FRÅGAN

Kan du tänka dig att dela med dig av dina svampställen?

Ja, gärna
Bara till de närmaste i familjen
Absolut inte

TT:s valkompass


Tipsa VT
Dagens förstasida

Läsarnas bilder augusti
Läsarnas bilder augusti 2014. Foto: Jessica Nord


BILDSPEL PÅ VT.SE
Bildspel från Visfestivalen 2014


valkommen till varlden
Boka en kostnadsfri annons!

Varje lördag publicerar vi bild och text på nyfödda i VT och dygnet runt på vt.se.
Du kan själv dygnet runt boka din egen annons och ladda upp din favoritbild - helt kostnadsfritt.

Vill ni vara med, boka din annons här!

Hjälp med barnfotografering?
Boka enkelt en tid hos Walters Foto, telefon 0490 - 174 50.
Pris endast 99 kronor. 

Sök aktuella bebisbilder här!

Bebisbilder t om vecka 11 2012 - klicka här!  
  familjebokning


Webbkamera i Västervik
webbkameror

VT i mobilen - mobil.vt.se
..Charter
LMS
Hotel