lokala artiklar

Väskan fylld med tandvårdsutrustning

Nu drar Lars och Mariann till Afrika "Vi kan göra en god gärning"

Bråttom, bråttom. Fixa mediciner, stryka kläder och packa väskor. I morgon bär det i väg till Afrika, och den lilla staden Mutamo i Kenya. - Intressant och spännande, samtidigt som vi kan göra en god gärning.
Lars Söderlund pressar sina tandläkarbrallor innan avfärden till Kenya. Hustrun Mariann är mer fokuserad på datorn hon ska använda för sin rapporteringt fungerar som den ska.Foto: Ola Axman
Foto: Ola Axman
Laddar...

Det är inte precis lugnt hemma hos Lars Söderlund och Mariann Teurnell Söderlund hemma i lägenheten på Tändsticksbryggan i Västervik. De viker inte av på tempot bara för att de nyligen blivit pensionärer. På torsdag landar de i Kenyas huvudstad Nairobi för vidare transport 20 mil inåt landet till Mutamo, en ganska utspridd stad med ungefär lika många boende som i Västervik.

Lars har sålt sin tandläkarklinik och Mariann har avtackats från sitt gamla jobb som miljö- och hälsovårdschef. Nu drar de i väg på var sitt biståndsprojekt i ett par månader.

Lars står och stryker sina skyddskläder och bokar tid hos frisören på samma gång. Mariann gör allt möjligt på en gång som hon säger. Ingenting får glömmas, och många väskor blir det.

Lars har med sig en stor resväska enbart fylld med tandläkarutrustning och runt 400 barntandborstar.

- Jag ska jobba som tandläkare på ett sjukhus i staden och har fått med mig en del utrustning från tandläkare här hemma, sådant som inte finns på plats. De kollegor som varit där före mig rapporterar vad som saknas.

Biståndsprojektet ordnas av Rotarys läkarbank i samarbete med organisationen Tandläkare utan gränser. Under många år har svenska tandläkare hjälpt till med tandvård och även förebyggande insatser. I stadens utbredda bebyggelse finns ett sjukhus där kliniken är inrymd. Där arbetar också svenska läkare med stöd av biståndspengar.

- Vi har fått en fantastisk möjlighet att åka till ett främmande land, att uppleva kulturen där, men samtidigt arbeta på platsen och göra en god gärning, säger Lars.

Mariann, med sin bakgrund inom miljö- och hälsoskyddsarbete, ska jobba bland annat med en del pågående vattenprojekt och arbete med sanitära frågor framför allt med sikte på barnen.

Den svenske tandläkaren Sten Kvarfordh från Uppsala har jobbat i området under många år och arbetar med just sådana här frågor. Han har ett 90-konto och allt bygger på sponsorsverksamhet.

- Fyra anställda finns på plats och jag kommer att åka runt på motorcykel och delta i de olika projekten.

Mariann har tidigare fått ett resestipendium, som nu kommer till användning. Motprestationen är att rapportera tillbaka till Sverige.

- Det blir en direktrapport från Mutamo med hjälp av Skype till en stor miljökonferens som hålls i Uppsala. Det är bara hoppas att tekniken fungerar.

Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
 

FRÅGAN

Äger du en egen dator?

Ja.
Nej, jag delar med familjemedlem.
Nej, har bara dator på jobbet.

TT:s valkompass


Tipsa VT
Dagens förstasida

Läsarnas bilder augusti
Läsarnas bilder augusti 2014. Foto: Jessica Nord


BILDSPEL PÅ VT.SE
Bildspel från Visfestivalen 2014


valkommen till varlden
Boka en kostnadsfri annons!

Varje lördag publicerar vi bild och text på nyfödda i VT och dygnet runt på vt.se.
Du kan själv dygnet runt boka din egen annons och ladda upp din favoritbild - helt kostnadsfritt.

Vill ni vara med, boka din annons här!

Hjälp med barnfotografering?
Boka enkelt en tid hos Walters Foto, telefon 0490 - 174 50.
Pris endast 99 kronor. 

Sök aktuella bebisbilder här!

Bebisbilder t om vecka 11 2012 - klicka här!  
  familjebokning


Webbkamera i Västervik
webbkameror

VT i mobilen - mobil.vt.se
..Charter
LMS
Hotel