lokala artiklar

Loftahammar ska slåss för sin skola

Skolpolitik Tjänstemannaförslaget om att lägga ner alla småskolor i Västerviks kommun slog ner som en bomb i Loftahammar och har retat upp befolkningen som tänker slåss för sin skola.
Mattias Hultman, Ulf Kullin, Fanny Södergren, Sofie Alvarsson, Sara Stenbeck med barnen Alida och Erik, Rebecca Kindh, Christer Åkerblom, Linda Svensson, Maria Krüger och Kristine Krüger med Chanelle i famnen, är några av flera hundra personer som tänker slåss på Loftahammars skola.
Foto: Hans Brandin
Laddar...

I år kommer tio nya medborgare att födas i Loftahammar. Om inte föräldrarna flyttar därifrån innan födseln. För så kan det bli.

- Vi flyttade till min hembygd alldeles nyligen, säger Sofie Alvarsson. Efter tio år i Stockholms innerstad och de senaste åren med två små barn fick jag akut längtan efter att barnen skulle få samma uppväxt som jag.

- Om några veckor får vi ytterligare ett barn och det är den utlösande faktorn till att vi valde att flytta tillbaka just nu.

Paret Sofie Alvarsson och Ulf Kullin hade bara bott i Loftahammar i två veckor så slog bomben ner.

- När vi öppnade tidningen såg vi att Loftahammars skola var hotad. Att den finns var hela anledningen till att vi slog oss ner här.

- Om skolan försvinner så är det inte längre attraktivt att bo här. Det är inte Västerviks tätort som är unik för oss, det finns många tätorter med bättre utbud, istället är det livskvalitén på landsbygden som lockar. Det förutsätter en skola.

Både Sofie och Ulf har tjänstledigt från sina jobb i huvudstaden och kan återvända om nedläggningen av skolan blir ett faktum.

- Att vuxna måste pendla, det köper vi, säger Christer Åkerlund. Men att både barn och vuxna ska pendla varje dag det köper vi inte. Barnen måste få ha förskolan och skolan som sin fasta punkt. Utan det är Loftahammar inte längre något alternativ.

Direkt när nyheten om förslaget kom så började folket i Loftahammar att organisera sig. Nu finns sedan i söndags en "Facebook-grupp" som kallas "För ett levande Loftahammar" med runt 200 personer.

Protestlistor mot eventuell nedläggning av skola och barnomsorg har samlat flera hundra underskrifter på bara några dagar.

- Vi tänker slåss för skolan. Här betalar vi också skatt och vill ha samma service som tätorten, säger Sofie Alvarsson.

- Om det är nödvändigt ställer vi gärna upp och betalar en högre skatt, för att behålla kommunal service i hela Västerviks kommun, så viktigt är det.

- I debatten om småskolor talas ständigt om hur dåligt det är med små enheter, men det finns minst lika mycket forskning som visar på motsatsen, säger Ulf Kullin.

Framför skolan samlas en del av alla som engagerat sig för skolan i Lofthammar. Påfallande många är inflyttare, det är en klar trend. De är också småbarnsföräldrar och flera visar synliga tecken på att utöka familjen.

- Att lägga ner skolan kanske minskar skolbudgetens underskott, men man måste se längre än så. Hur skulle Wienerbagarn och Smålandsplast påverkas - skulle de stanna på orten, undrar Sara Stenbeck? Hur skulle turistnäringen påverkas när det inte finns en bofast befolkning, frågar sig Rebecca Kindh?

- Som vi ser det är det bara samhällsekonomiska vinster med att ha skolan kvar i Loftahammar och det ska vi verkligen kämpa för.

Läs även insändaren på sidan 11.

Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
 

FRÅGAN

Fiskar du?

Ja, jag är sportfiskare.
Ja, någon gång om året.
Nej, det var länge sedan.
Nej, inte alls.

TT:s valkompass


Tipsa VT
Dagens förstasida

Läsarnas bilder augusti
Läsarnas bilder augusti 2014. Foto: Jessica Nord


BILDSPEL PÅ VT.SE
Bildspel från Visfestivalen 2014


valkommen till varlden
Boka en kostnadsfri annons!

Varje lördag publicerar vi bild och text på nyfödda i VT och dygnet runt på vt.se.
Du kan själv dygnet runt boka din egen annons och ladda upp din favoritbild - helt kostnadsfritt.

Vill ni vara med, boka din annons här!

Hjälp med barnfotografering?
Boka enkelt en tid hos Walters Foto, telefon 0490 - 174 50.
Pris endast 99 kronor. 

Sök aktuella bebisbilder här!

Bebisbilder t om vecka 11 2012 - klicka här!  
  familjebokning


Webbkamera i Västervik
webbkameror

VT i mobilen - mobil.vt.se
..Charter
LMS
Hotel