lokala artiklar

Mindre optimistiska bönder i Sverige

Sveriges bönder är mindre optimistiska än tidigare år. Grisproducenterna är undantaget. Det framgår av årets Lantbruksbarometer.
Axel Pettersson, LRF Konsult, Magnus Alvarsson, Björkö, Gunnar Lindén, Tjustbygdens sparbank och Roger Edström, LRF Konsult presenterade årets Lantbruksbarometern på Björkö utanför Loftahammar i går. Foto: Hans Brandin
Foto: Hans Brandin
Laddar...

Det finns en sak som så gott som alla bönder är överens om. De gillar sitt arbetet. Hela 98 procent av lantbrukarna uppger att de trivs med sitt arbete. Viljan att rekommendera yrket till en yngre generation ökar och är nu uppe i 71 procent. Högst är viljan bland dem som är yngre än 30 år där 90 procent uppger att de skulle rekommendera yrket.

Ändå är det över hälften av lantbrukarna som tycker att lönsamheten är svag.

- Av de tillfrågade uppger fyra av tio att de har en god eller mycket god lönsamhet, säger Gunnar Lindén, Tjustbygdens sparbank. Det är sämre än föregående undersökning

- Sex av tio säger att lönsamheten ganska, eller mycket dålig. Det är bara grisproducenterna som upplever en förbättring från föregående år.

Det är också den gruppen som har största framtidstro. Där tror sju av tio att lönsamheten blir bättre i år. Totalt är det bara två av tio som tror på en bättre lönsamhet så grisproducenterna sticker verkligen ut.

Mjölkproducenterna har investerat mest i maskiner, där har fyra av tio investerat medan två av tio har rustat upp eller byggt nytt.

Även här sticker grisproducenterna ut, där är det nästan hälften som investerat i byggnader.

Sammanlagt har det svenska lantbruket skulder på 239 miljarder kronor, det är en ökning med 18,4 miljarder, eller 7,7 procent. Bönderna köper maskiner för lånen.

Drygt 30 procent av lantbruksföretagen har anställda. Inom mjölk- och grisproduktionen har 57 respektive 76 procent av företagen anställda. Inom två år planerar elva procent av lantbruksföretagen att anställa mer personal.

Inom tre år ska 15 procent av lantbrukarna överlåta både sina fastigheter och driften

Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
 

FRÅGAN

Tycker du att Fredrik Reinfeldt varit en bra moderatledare?

Ja, väldigt.
Ja, ganska.
Nej, inte så bra.
Nej, verkligen inte.

TT:s valkompass


Tipsa VT
Dagens förstasida

Läsarnas bilder augusti
Läsarnas bilder augusti 2014. Foto: Jessica Nord


BILDSPEL PÅ VT.SE
Bildspel från Visfestivalen 2014


valkommen till varlden
Boka en kostnadsfri annons!

Varje lördag publicerar vi bild och text på nyfödda i VT och dygnet runt på vt.se.
Du kan själv dygnet runt boka din egen annons och ladda upp din favoritbild - helt kostnadsfritt.

Vill ni vara med, boka din annons här!

Hjälp med barnfotografering?
Boka enkelt en tid hos Walters Foto, telefon 0490 - 174 50.
Pris endast 99 kronor. 

Sök aktuella bebisbilder här!

Bebisbilder t om vecka 11 2012 - klicka här!  
  familjebokning


Webbkamera i Västervik
webbkameror

VT i mobilen - mobil.vt.se
..Charter
LMS
Hotel