Åke Bäckström menar att vi har den milda vintern att tacka för att vi får jordgubbar på vårt bord till midsommar. Då temperaturen inte har varit allt för låg har plantorna klarat vintersäsongen bra och kunnat blomma tidigt.
- Skulle vintern däremot ha varit kallare kunde plantornas rötter ha skadats och då hade läget inte sett lika bra ut idag. I dagsläget menar Åke Bäckström att det inte är mycket som kan äventyra årets första jordgubbar. På fälten har vattenrör lagts ut som ska skydda plantorna ifall temperaturen mot all förmodan plötsligt skulle sjunka och orsaka frost. - Jag har också en mätare hos mig som varnar om temperaturen skulle gå ner till två grader. Då slår jag på vattenrören. Men nu hoppas vi på semesterväder och då kommer allt att gå bra. Den perfekta jordgubben, enligt Åke Bäckström, får man genom att rensa fälten från ogräs så att allt för mycket näring inte tas ifrån jordgubbsplantorna. Samtidigt ska det inte heller finnas för många blad på plantorna, som då skymmer blommorna från att belysas av solen. - Det är när blommorna får komma i kontakt med solen som man får bästa kvalité på bäret. Jordgubbar som odlas i växthus får aldrig en lika fyllig smak som de jordgubbar som odlas på fält menar Åke Bäckström. Om en vecka beräknas plantorna ha blommat färdigt och efter det dröjer det inte många veckor innan vi i Västervik får avnjuta årets första jordgubbar.Visst blir det jordgubbar till midsommar
Årets jordgubbsskörd ser mycket lovande ut. Jordgubbsplantorna blommar för fullt och ingen behöver bli utan jordgubbar i midsommar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!